Roman Korczyński Posted March 29, 2020 Share Posted March 29, 2020 Robiłem weizena na wb-06. Końcowo miał 13 BLG na koniec fermentacji przy zlewaniu do kegów miał 3 BLG. Problem w tym, że w aromacie wyszły same banany, ale to jeszcze nie jest taka tragedia- za to w smaku tych bananów jest już dużo mniej za to pojawia się drożdżowo-alkoholowy posmak. Teraz zachodzę w głowę gdzie popełniłem błąd ? Zakładam, że coś w temperaturze fermentacji. Ostatnio fermentowałem w 20-22 oC i wyszło zacne piwo, a teraz zaczynałem od 17oC, ponosiłem o pół stopnia co dzień i na końcu miałem 20,5 co w sumie jest ok. Niestety okazało się, że temperatura na fermentorze była podawana o 2-2,5 stopnia wyższa niż miało piwo (gówniany termostat za 30 zł). W efekcie piwo na końcu miało dopiero 18oC. Przez 7 dni na cichej trzymałem cały czas w 21,5 czyli po korekcie było 19 oC :-) Teraz moje pytanie - czy mieliście taki problem przy zbyt niskiej temperaturze, czy może jakaś inna przyczyna ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 29, 2020 Share Posted March 29, 2020 A przepraszam jeżeli to lamerskie pytanie. Co złego w tanim pasku temperaturowym, naklejanym na fermentor? Wtedy masz pomiar faktycznej temperatury fermentacji. Dokładność w sumie wystarczająca.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Korczyński Posted March 29, 2020 Author Share Posted March 29, 2020 Mam sterownik temperatury i fermentor jest "grzany" do zadanej temperatury - coś jak taki szajs : https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-cyfrowy-termostat-110-c-230v-7657321899?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=OGIxMzM2NzYtZTdjNC00MzYzLWFhNWMtOTkzNjJkMDJkYjA3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4972f57f-9502-4705-b437-3e04fc8aee6d Wszystko by było fajnie gdyby nie to, że podaje temperaturę o 2,5 oC wyższą. Do chłodzenia mam inny termostat i ten działa super na STC-1000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 29, 2020 Share Posted March 29, 2020 46 minut temu, Roman Korczyński napisał: Wszystko by było fajnie gdyby nie to, że podaje temperaturę o 2,5 oC wyższą. Skoro wiesz, że tak podaje, uwzględniaj to przy programowaniu. A swoją drogą STC1000 ma przecież funkcję i chłodzenia, i grzania. Niemniej, na tych drożdżach weizeny mi też wychodziły bananowe i w niskich i w wysokich temperaturach.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roman Korczyński Posted March 30, 2020 Author Share Posted March 30, 2020 8 godzin temu, x1d napisał: Skoro wiesz, że tak podaje, uwzględniaj to przy programowaniu. Okazało się na końcu, a STC1000 mam na innych fermentatorach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now