raqe Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 Witam wszystkich! Jestem początkującym piwowarem, mam na "koncie" trzy warki i czwartą w fermentorze. Odnośnie właśnie tej czwartej mam pewną zastanawiającą mnie kwestię, o którą zdecydowałem się zapytać starszych kolegów po fachu :) Na warsztat wziąłem tym razem milk stout, który zaszczepiłem drożdżami Danstar Nottingham. Wszystkie składniki (podstawowe słody, słody palone, chmiele, laktoza i drożdże) zakupiłem niecały miesiąc temu, fermentację zacząłem tydzień temu. BLG spadło dosyć znacznie (z 13 na 7) ale na lustrze brzeczki unosi się sporo dziwnego osadu. Nie wygląda mi to na jakiekolwiek zakażenie, jakie zdołałem odnaleźć w internecie, a samo piwo nie ma nieprzyjemnego smaku czy zapachu. Jedyne co mnie zaniepokoiło, to bardzo delikatny kożuch, który był obecny parę dni temu, ale dziś go nie widziałem. Załączam zdjęcie brzeczki, może ktoś będzie w stanie wyjaśnić co dzieje się w tej żyjącej zupie :) Dziękuję za odpowiedzi :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 Trochę mała rozdzielczość, niewyraźnie widać, ale moim zdaniem to mogą być drobinki osadów chmielowo drożdżowych uniesione przez mikro bąbelki CO2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 30 minut temu, raqe napisał: Witam wszystkich! fermentację zacząłem tydzień temu. BLG spadło dosyć znacznie (z 13 na 7) Dziękuję za odpowiedzi 5blg w tydzień na danstarach? to raczej słabo niz znacznie. Ale wygląda spoko Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 1 godzinę temu, raqe napisał: Jestem początkującym piwowarem, mam na "koncie" trzy warki i czwartą w fermentorze Jak nie będziesz trzymał łapek przy sobie to tą czwartą nazwiesz INFEKCJA . Na razie wszystko jest w porządku , mniej otwierania fermentatora , więcej cierpliwości . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 Drożdże. Poza tym to już jest piwo a nie brzeczka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now