Jump to content

Wątpliwości co do szczelności kapsli.


Recommended Posts

No hejka!

Wydaje mi się, że mało ważkie jest to co i jak uwarzyłem, ale przechodząc do meritum żywię obawę co do szczelności kapsli. Po wstrząśnięciu słychać syczenie i piana z powierzchni trunku szybko znika. Piwo było dzisiaj zabutelkowane. Ciecz nie przedostaje się przez kapsel. Jestem również prawie pewien, że po zanurzeniu w wodzie nie widać bąbelków powietrza. Kapslowałem kapslownicą ręczną tzw. Gretą. Ślady po kapslownicy są, kołnierzyk wydaje się być odpowiednio zaciśnięty. Dodam, że kilka butelek (zrobionych z pozoru w ten sam sposób) oddziałuje w inny sposób na wstrząśnięcie - piana utrzymuje się długo i nie syczy. Notabene po przyduszeniu kapsla palcem w większości przypadków przestaje syczeć. Czy to oznacza, że piwo mi się nie nagazuje etc.?

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, Julian_Alfred_Pankratz napisał:

No hejka!

Wydaje mi się, że mało ważkie jest to co i jak uwarzyłem, ale przechodząc do meritum żywię obawę co do szczelności kapsli. Po wstrząśnięciu słychać syczenie i piana z powierzchni trunku szybko znika. Piwo było dzisiaj zabutelkowane. Ciecz nie przedostaje się przez kapsel. Jestem również prawie pewien, że po zanurzeniu w wodzie nie widać bąbelków powietrza. Kapslowałem kapslownicą ręczną tzw. Gretą. Ślady po kapslownicy są, kołnierzyk wydaje się być odpowiednio zaciśnięty. Dodam, że kilka butelek (zrobionych z pozoru w ten sam sposób) oddziałuje w inny sposób na wstrząśnięcie - piana utrzymuje się długo i nie syczy. Notabene po przyduszeniu kapsla palcem w większości przypadków przestaje syczeć. Czy to oznacza, że piwo mi się nie nagazuje etc.?

Dzisiaj butelkowane i już szukasz nieszczelności?

ps Link jakiś będzie?

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, donicjusz napisał:

Witam.

Miałem tak samo jak Ty z gretą. Moim zdaniem to kiepska kapslownica. Zakapslowałem nią tylko 25 butelek i kupiłem stołową za niecałe 100 zł. Problem zniknął od razu.

Moja rada zmień kapslownicę.. 

Problem w tym, że chodzi mi o tę warkę. Ona już stoi zakapslowana. Wpłynie to znacząco na nagazowanie trunku?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.