Sumikk Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Witam wszystkich Chciałem ostatnio spróbować zrobić coś z mrożonych malin. Dodałem je do połówki pilsa na cichą fermentację. Do ok 8l dodałem 1kg mrożonych malin. Smak i zapach malin bardzo mocny, ale maliny były dość kwaśne więc i piwo jest mocno kwaśne. Mimo tego że starałem się zacierać na 'slodko'. Mam akurat słodzik Stevia Używał go ktoś kiedyś z was do piwa ? Jakie daje efekty? I ile go ew. dać ? Tabletka na butelkę ? Skład słodziku i zdjęcie ? "Skladniki: substancja slodząca: glikozydy stewiolowe 35%; substancja wypelniająca: mannitol; kwas regulacyjny: weglany sodu, cytryniany sodu; nośnik: L-leucyna. 1 tabletka zawlera 18 mg glikozydów stewiolowych i odpowiada słodkością 1 lyžeczce cukru. " Link to comment Share on other sites More sharing options...
gr000by Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Ja dawałem do typowo malinowego piwa na bazie syropów po 3 tabletki dokładnie tego samego słodzika na litr i było słodkie, ale nie porównuj tego słodkiego smaku do smaku z cukrem - jest trochę inny, bardziej płaski i ostry. Tutaj masz 2 receptury do porównania i Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted April 19, 2020 Author Share Posted April 19, 2020 40 minut temu, gr000by napisał: Tutaj masz 2 receptury do porównania Dzięki za pomoc A jeszcze mam pytanie o tą refermentację syropem malinowym, to dobry pomysł? Lejesz go bezpośrednio do piwa przed rozlewem czy gotujesz wcześniej np z wodą ? A te tabletki to do butelek wrzucasz czy rozpuszczasz przed rozlewem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gr000by Posted April 19, 2020 Share Posted April 19, 2020 Tabletki rozpuszczałem w gorącej wodzie, doprowadzałem do wrzenia i jak przestało wrzeć dolewałem syrop świeżo otwarty z butelki (jest sterylny, ale ostrożności nigdy za wiele). Całość mieszałem, wlewałem do fermentatora z piwem, mieszałem ostrożnie i butelkowałem. Sumikk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts