Jump to content

Dosładzanie Stevią

Recommended Posts

Witam wszystkich 

Chciałem ostatnio spróbować zrobić coś z mrożonych malin. Dodałem je do połówki pilsa na cichą fermentację. Do ok 8l dodałem 1kg mrożonych malin. Smak i zapach malin bardzo mocny, ale maliny były dość kwaśne więc i piwo jest mocno kwaśne. Mimo tego że starałem się zacierać na 'slodko'.

Mam akurat słodzik Stevia 

Używał go ktoś kiedyś z was do piwa ? Jakie daje efekty? I ile go ew. dać ? Tabletka na butelkę ?

Skład słodziku i zdjęcie ?

"Skladniki: substancja slodząca: glikozydy stewiolowe 35%;  substancja wypelniająca: mannitol;  kwas regulacyjny: weglany sodu, cytryniany sodu;  nośnik: L-leucyna.  1 tabletka zawlera 18 mg glikozydów stewiolowych i odpowiada słodkością 1 lyžeczce cukru. " 

IMG_20200419_104606.jpg

Ja dawałem do typowo malinowego piwa na bazie syropów po 3 tabletki dokładnie tego samego słodzika na litr i było słodkie, ale nie porównuj tego słodkiego smaku do smaku z cukrem - jest trochę inny, bardziej płaski i ostry. Tutaj masz 2 receptury do porównania

i

40 minut temu, gr000by napisał:

Tutaj masz 2 receptury do porównania

Dzięki za pomoc 

A jeszcze mam pytanie o tą refermentację syropem malinowym, to dobry pomysł? Lejesz go bezpośrednio do piwa przed rozlewem czy gotujesz wcześniej np z wodą ?

A te tabletki to do butelek wrzucasz czy rozpuszczasz przed rozlewem ?

Tabletki rozpuszczałem w gorącej wodzie, doprowadzałem do wrzenia i jak przestało wrzeć dolewałem syrop świeżo otwarty z butelki (jest sterylny, ale ostrożności nigdy za wiele). Całość mieszałem, wlewałem do fermentatora z piwem, mieszałem ostrożnie i butelkowałem.