Jump to content

Banalne pytanie... A męczy.

Recommended Posts

Choć to i tak bardzo zgrubnie opisane i można się czepiać np tego, że podbudowa słodowa w lagerze będzie inna niż w double IPA to chodzi o treściwość piwa

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

1 minutę temu, Robert87 napisał:

Choć to i tak bardzo zgrubnie opisane i można się czepiać np tego, że podbudowa słodowa w lagerze będzie inna niż w double IPA to chodzi o treściwość piwa

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Czyli o początkowy baling? 

O końcowy baling? 

O długość przerw dek i mal w zacieraniu?

Chodzi o zawartość tych cukrów, powstałych z zacierania skrobii, które są nierozkładalne przez drożdże. To nie są cukry proste, więc nie odbieramy ich w smaku jako zwyczajnie słodkie, ale właśnie takie słodowe. W zależności od sposobu zacierania, no i rodzajów słodów - tych cukrów może być mniej lub więcej.
Gdybyś swoją brzeczkę rozcieńczył wodą i uzupełnił syropem glukozowo-fruktozowym (w pełni fermentowalnym przez drożdże) to otrzymasz takie pół-piwo, z poziomem alkoholu z grubsza jak potrzeba, ale tylko z połową tej słodowej podbudowy.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, nogmot napisał:

Które słody, dają się więcej cukrów resztkowych?

najbardziej wpływa temperatura zacierania, im wyższa temperatura (okolice 72stC) tym więcej cukrów resztkowych bo w przerwie tej powstają cukry zlożone, których drożdże nie przefermentują - tak z grubsza. 

39 minut temu, Suchejroo napisał:

najbardziej wpływa temperatura zacierania, im wyższa temperatura (okolice 72stC) tym więcej cukrów resztkowych bo w przerwie tej powstają cukry zlożone, których drożdże nie przefermentują - tak z grubsza. 

To, że przerwa 72, to już wiem. Ale skoro pojawiła się opinia, że niektóre słody ( zakładam, że autor pisał o normalnych słodach), są bardziej wydajne resztkowo, to jestem ciekaw rozwinięcia tezy.