ExArte Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 Hej, czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 3 minuty temu, ExArte napisał: Hej, czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc. O ile drożdże do cydru są podobne do drożdży piwnych (a obstawiam, że tak jest), to to są drożdże. Gdyby to była brzeczka piwna powiedziałbym - nie martw się i czekaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 Albo osady białkowe oblepione drożdżami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ExArte Posted April 26, 2020 Author Share Posted April 26, 2020 Dziękuje za odpowiedzi! Bardzo mnie to ucieszyło nie martwię się wiec i czekam cierpliwie, miłego tygodnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 52 minuty temu, ExArte napisał: Dziękuje za odpowiedzi! Bardzo mnie to ucieszyło nie martwię się wiec i czekam cierpliwie, miłego tygodnia A czujesz zgniłe jajo może z rurki? Godzinę temu, kantor napisał: Albo osady białkowe oblepione drożdżami. Białka z soku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 27, 2020 Share Posted April 27, 2020 (edited) 19 godzin temu, Suchejroo napisał: Białka z soku? A soki nie mają białek? edit: Np z tego https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2 0,1g/100g soku. edit 2: Tu z naukowego źródła: https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples 0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku. Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego: https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review Cytat Beer contains ~500 mg/L of proteinaceous material including a variety of polypeptides with molecular masses ranging from <5 to >100 kDa. (chociaż widzę, że inne źródła podają raczej zawartość białek w piwie na poziomie 0,5%) Edited April 27, 2020 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted April 27, 2020 Share Posted April 27, 2020 30 minut temu, kantor napisał: A soki nie mają białek? edit: Np z tego https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2 0,1g/100g soku. edit 2: Tu z naukowego źródła: https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples 0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku. Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego: https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review A no to spoko, dzieki, człowiek sie uczy cały czas Link to comment Share on other sites More sharing options...
ExArte Posted April 27, 2020 Author Share Posted April 27, 2020 23 godziny temu, Suchejroo napisał: A czujesz zgniłe jajo może z rurki? Zakładam, ze chodzi o siarkowodór nie nie, zapach jest zupełnie normalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted April 27, 2020 Share Posted April 27, 2020 19 minut temu, ExArte napisał: Zakładam, ze chodzi o siarkowodór nie nie, zapach jest zupełnie normalny tak, ja w dwóch piwach miałem siarke i w obu takie "kłaczki", zastanawiałem sie czy moze miec ona wplyw na drozdze i ich wyglad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now