Jump to content

Rozmnażanie drożdży na cukrze

Recommended Posts

Witam,

Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy?

Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko...

Witam,

Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy?

Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko...

"Nie należy namnażać drożdży w cukrze - zapominają jak fermentowac maltozę."

warto poczytać: http://www.piwo.org/forum/p29723-07-11-2009-20-53-28.html#p29723

Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę ;) Powaga :)

Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie.

Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę :) Powaga :)

Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie.

Poważnie z tą burzą? :)

Edit:

Mi dunkela ogrzmiało i już ostro idzie od południa ;)

Edited by vettis

Poważnie z tą burzą? :)

Jak najbardziej poważnie :) Zresztą i po burzy mleko ponoć kwaśnieje ;)

No to zobaczymy :) Jak coś to ci podrzucę butelkę tego kwasa :)

Witam,

Każdą czynność wykonujemy po to aby osiągnąć jakiś cel. Starter wykonujemy w celu rozmnożenia drożdży, zwielokrotnienia ich liczby. Aby drożdże rozmnożyły się, starter musi być ze składnikami budulcowymi dla komurki drożdżowej - w cukrze tych składników nie ma!!!. Starter z wody i cukru powoduje rozbudzenie drożdży i podjęcie przez nich pracy - zamierzonego celu zwielokrotnienia liczby drożdży nie osiągniemy.