seler Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Witam, Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę. Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy? Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
adanjan Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Witam,Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę. Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy? Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko... "Nie należy namnażać drożdży w cukrze - zapominają jak fermentowac maltozę." warto poczytać: http://www.piwo.org/forum/p29723-07-11-2009-20-53-28.html#p29723 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę Powaga Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 (edited) Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę Powaga Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie. Poważnie z tą burzą? Edit: Mi dunkela ogrzmiało i już ostro idzie od południa Edited July 18, 2010 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Poważnie z tą burzą? Jak najbardziej poważnie Zresztą i po burzy mleko ponoć kwaśnieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Poważnie z tą burzą? Jak najbardziej poważnie Zresztą i po burzy mleko ponoć kwaśnieje No to zobaczymy Jak coś to ci podrzucę butelkę tego kwasa Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted July 19, 2010 Share Posted July 19, 2010 Witam,Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę. Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy? Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko... Każdą czynność wykonujemy po to aby osiągnąć jakiś cel. Starter wykonujemy w celu rozmnożenia drożdży, zwielokrotnienia ich liczby. Aby drożdże rozmnożyły się, starter musi być ze składnikami budulcowymi dla komurki drożdżowej - w cukrze tych składników nie ma!!!. Starter z wody i cukru powoduje rozbudzenie drożdży i podjęcie przez nich pracy - zamierzonego celu zwielokrotnienia liczby drożdży nie osiągniemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seler Posted July 19, 2010 Author Share Posted July 19, 2010 Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts