ByKuuu Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 Witam, piszę do was z takim pytaniem. Poprosiłem sprzedawcę w sklepie aby polecił mi jakiś brewkit, dolnej fermentacji. Niestety w domu po doczytaniu dowiedziałem się, że specjal bitter należy do piwa górnej fermentacji. Dnia 11.05 zacząłem fermentacje tego piwa, i w dniu dzisiejszym zauważyłem że piwo bombluje dużo wolniej, więc zaraz jadę kupić cukromierz i zmierzyć BLG. Czy po zakończeniu fermentacji, piwo normalnie mogę butelkować ? Wczoraj wlałem troszkę do próbówki na spróbowanie i wleciało mi tam pół fiolki drożdży i pół piwa. I zastanawiam się czy powinienem zlać to piwo ? Co polecalibyście zrobić w tym wypadku ? Dodam, że jestem początkujący. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 Jaki brewkit, drożdże i temperatura fermentacji? Dziś jest ósmy dzień fermentacji, więc to normalne, że przebiega ona spokojniej niż na początku. Polecam nie ruszać tego piwa jeszcze co najmniej przez tydzień. Potem zmierz BLG, zmierz ponownie za 2-3 dni i jeżeli poziom nie spadnie, to możesz butelkować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilstk Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 (edited) 25 minut temu, ByKuuu napisał: Witam, piszę do was z takim pytaniem. Poprosiłem sprzedawcę w sklepie aby polecił mi jakiś brewkit, dolnej fermentacji. Niestety w domu po doczytaniu dowiedziałem się, że specjal bitter należy do piwa górnej fermentacji. Dnia 11.05 zacząłem fermentacje tego piwa, i w dniu dzisiejszym zauważyłem że piwo bombluje dużo wolniej, więc zaraz jadę kupić cukromierz i zmierzyć BLG. Czy po zakończeniu fermentacji, piwo normalnie mogę butelkować ? Wczoraj wlałem troszkę do próbówki na spróbowanie i wleciało mi tam pół fiolki drożdży i pół piwa. I zastanawiam się czy powinienem zlać to piwo ? Co polecalibyście zrobić w tym wypadku ? Dodam, że jestem początkujący. Pozdrawiam Cześć ? Jesteś dokładnie na tym samym poziomie co ja (początkujący) i dokładnie na tym samym etapie co ja (też wstawiłem swoją pierwszą warkę 11.05) różnica jest taka, że ja mam górną fermentację, ale u mnie też już bulga bardzo rzadko - to raczej normalne. Po 7 dniach (czyli wczoraj miałem 2 blg. Zlewajac do zmierzenia też miałem męty i piwo i z tego co już się dowiedziałem to jest normalne przy tak młodym piwie. Edited May 19, 2020 by kamilstk Link to comment Share on other sites More sharing options...
ByKuuu Posted May 19, 2020 Author Share Posted May 19, 2020 2 godziny temu, tortoise napisał: Jaki brewkit, drożdże i temperatura fermentacji? Dziś jest ósmy dzień fermentacji, więc to normalne, że przebiega ona spokojniej niż na początku. Polecam nie ruszać tego piwa jeszcze co najmniej przez tydzień. Potem zmierz BLG, zmierz ponownie za 2-3 dni i jeżeli poziom nie spadnie, to możesz butelkować. Rozumiem, na dzień dzisiejszy BLG wynosi 3 Brewkit to - Gozdawa Specjal Bitter Drożdże to - S04 Temperatura fermentacji to - 19 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
ByKuuu Posted May 19, 2020 Author Share Posted May 19, 2020 2 godziny temu, kamilstk napisał: Cześć ? Jesteś dokładnie na tym samym poziomie co ja (początkujący) i dokładnie na tym samym etapie co ja (też wstawiłem swoją pierwszą warkę 11.05) różnica jest taka, że ja mam górną fermentację, ale u mnie też już bulga bardzo rzadko - to raczej normalne. Po 7 dniach (czyli wczoraj miałem 2 blg. Zlewajac do zmierzenia też miałem męty i piwo i z tego co już się dowiedziałem to jest normalne przy tak młodym piwie. Mój specjal bitter też jest górnej fermentacji . Przekręciłem kranik lekko na lewo i nie wyrzucił mi już drożdży, jak lałem do próbówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 (edited) 5 minut temu, ByKuuu napisał: Mój specjal bitter też jest górnej fermentacji . Przekręciłem kranik lekko na lewo i nie wyrzucił mi już drożdży, jak lałem do próbówki A masz reduktor osadów w kraniku? Edited May 19, 2020 by Suchejroo Link to comment Share on other sites More sharing options...
ByKuuu Posted May 19, 2020 Author Share Posted May 19, 2020 1 minutę temu, Suchejroo napisał: A masz reduktor osadów w kraniku? Tak mam założony Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilstk Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 11 minut temu, ByKuuu napisał: Mój specjal bitter też jest górnej fermentacji . Przekręciłem kranik lekko na lewo i nie wyrzucił mi już drożdży, jak lałem do próbówki Powodzenia w takim razie ByKuuu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilstk Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 5 minut temu, ByKuuu napisał: Tak mam założony Ja też założyłem (taki czerwony), ale nie wiem czy go ustawiłem, żeby otwór był od góry, a teraz nie widać - łapek nie chce wkładać do brzeczki (żeby nie zakazić) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ByKuuu Posted May 19, 2020 Author Share Posted May 19, 2020 Teraz, kamilstk napisał: Ja też założyłem (taki czerwony), ale nie wiem czy go ustawiłem, żeby otwór był od góry, a teraz nie widać - łapek nie chce wkładać do brzeczki (żeby nie zakazić) Własnie to samo miałem napisać, że nie wiem czy go ustawiłem żeby otwór był od góry... Powodzenia również Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 12 minut temu, ByKuuu napisał: Rozumiem, na dzień dzisiejszy BLG wynosi 3 Brewkit to - Gozdawa Specjal Bitter Drożdże to - S04 Temperatura fermentacji to - 19 stopni Potwierdzam to, co napisałem wcześniej. Daj mu jeszcze przynajmniej tydzień (najlepiej dwa) popracować i wtedy zainteresuj się rozlewem Czy masz warunki (temperatura) do przeprowadzenia dolnej fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ByKuuu Posted May 19, 2020 Author Share Posted May 19, 2020 Teraz, tortoise napisał: Potwierdzam to, co napisałem wcześniej. Daj mu jeszcze przynajmniej tydzień (najlepiej dwa) popracować i wtedy zainteresuj się rozlewem Czy masz warunki (temperatura) do przeprowadzenia dolnej fermentacji? Okej tak zrobie, dziekuje za pomoc. Niestety nie mam takich warunków, średnio od 19-21 stopni max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 2 godziny temu, ByKuuu napisał: Własnie to samo miałem napisać, że nie wiem czy go ustawiłem żeby otwór był od góry... Powodzenia również 2 godziny temu, kamilstk napisał: Ja też założyłem (taki czerwony), ale nie wiem czy go ustawiłem, żeby otwór był od góry, a teraz nie widać - łapek nie chce wkładać do brzeczki (żeby nie zakazić) Dlatego na początku Ci leciały drożdze, a później nie. Jak masz reduktor do góry, to drożdże opadając wpadają do niego i koleją rzeczy trafiaja do menzurki. Po kilkudziesięciu mililitrach już nie leci, bo jest brzeczka stąd Ci poleciało bez drożdzy, a nie przez przekręcenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ByKuuu Posted May 19, 2020 Author Share Posted May 19, 2020 - 1 minutę temu, Suchejroo napisał: Dlatego na początku Ci leciały drożdze, a później nie. Jak masz reduktor do góry, to drożdże opadając wpadają do niego i koleją rzeczy trafiaja do menzurki. Po kilkudziesięciu mililitrach już nie leci, bo jest brzeczka stąd Ci poleciało bez drożdzy, a nie przez przekręcenie. Rozumiem. Dzięki wielkie za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilstk Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 Godzinę temu, Suchejroo napisał: Jak masz reduktor do góry, to drożdże opadając wpadają do niego i koleją rzeczy trafiaja do menzurki. Ale generalnie otwór powinien być skierowany do góry? Zastanawiam się czy miałoby sens skierować otwór na bok bo osad widzę, że jest sporo niżej niż kranik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 53 minuty temu, kamilstk napisał: Ale generalnie otwór powinien być skierowany do góry? Zastanawiam się czy miałoby sens skierować otwór na bok bo osad widzę, że jest sporo niżej niż kranik. Nie ma to większego sensu. Do reduktora skierowanego do góry opadnie niewielka ilość drożdży, a jak skierujesz w bok, to podczas spuszczania piwa zaciągnie więcej osadu z dna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sultan_kanapy Posted May 19, 2020 Share Posted May 19, 2020 (edited) Ja miałem biały reduktor nakręcany na kranik i niestety musiałem go przyciąć do wymiarów zwykłej nakrętki aby umożliwić zakręcenie wężyka z oplotu koniecznego do filtracji. Teraz ściągam piwo wężykiem znad osadu, nie muszę przechylać fermentora a i tak poniżej poziomu kranika ściągam. Na forum była też opinia, do której się przychylam, że kranik to źródło potencjalnej infekcji i odkąd rozbudowałem browar o kolejny fermentor bez kranika to teraz w nim staram się przeprowadzać fermentację burzliwą. Edited May 19, 2020 by sultan_kanapy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now