ro_y Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Witam. Dzisiaj właśnie rozpakowałem zestaw startowy z Browamatora i oczywiście na pierwszą warke mam brew-kit (Muntons YORKSHIRE BITTER). Może ma ktoś jakieś uwagi do tej puszki? Jeżeli nie, to jutro zaczynam i niech się dzieje co chce. Będę opisywał moje pierwsze wrażenia. I jeszcze jedno pytanie, czy warto zlewać gotowca na cichą? Pozdrawiam dori edit - uszczegółowienie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Może ma ktoś jakieś uwagi do tej puszki? czy warto zlewać gotowca na cichą? Pozdrawiam Uwagi ? Całkiem dobre piwo z tego wychodzi Nie warto zlewać na cichą z gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 No i stało się, z lekkim opóźnieniem, ale jest. BLG 12% niestety zmierzone przy temp.24 st,(emocje górą) Smak brzeczki jak na mój gust nienajgorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 30 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2008 Po 24 godzinach blg spadło do 6*, piana nie jest duża, około 1cm. Smak nienajgorszy. Moje pytanie, czy blg nie spada zbyt szybko? Temperatura wfermentacji 21*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 31 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Po dwóch dniach od zadania drożdży blg spadło do 4*. Piana prawie całkowicie znikła. Smak nadal ok.(może coś z tego będzie) Do klarowności jeszcze dośc daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Po czterech dniach blg 5*(chyba cos nie tak z moimi odczytami), po pianie zostało tylko wspomnienie. Dzisiaj już widac jak się ładnie klaruje. Smak już bez nuty słodowej, ale jest ok. W sobotę butelkowanie, a tak w ogóle to ten tydzień strasznie się wlecze:mad: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Sprawdź balingometr w czystej wodzie o temp. 20°C. Powinien wskazywać 0°. Jeżeli wskazuje inaczej, to potraktuj wynik jako poprawkę, którą będziesz modyfikował swoje odczyty. Z drugiej strony brewkity, raczej płytko odfermentowują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 No i dzisiaj piweczko zostało zabutelkowane.Mam zamiar odczekac dwa tygodnie do pierwszej degustacji. Został jeden kufel na który zabraklo butelki, więc poddałem go degustacji i pomimo dodaniado do całości tj. 20,5litra, 100 gram glukozy nie wyczułem słodkiego smaku,natomiast goryczka jest dośc duża (tak jak lubię), ogólnie smak młodego piwa bez gazu przyzwoity, oczywiście nie mam pojęcia jak smakuje piwo z domowego małego browarku po leżakowaniu. Czekam niecierpliwie efekt końcowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Plan został zmieniony i po tygodniu była pierwsza degustacja. Piwo jest bardzo słabo nagazowane, no i klarowność jeszcze pozostawia wiele do życzenia. Chyba troszkę mało glukozy dałem do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Plan został zmieniony i po tygodniu była pierwsza degustacja.Piwo jest bardzo słabo nagazowane, no i klarowność jeszcze pozostawia wiele do życzenia. Chyba troszkę mało glukozy dałem do refermentacji. Moim zdaniem tydzień to jednak zdecydowanie za krótko, żeby oceniać klarowność i stopień nagazowania. Daj temu piwku jeszcze trochę czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Glukozy dałeś na tyle, że teraz musisz troszkę odczekać. Drożdże cięzko pracują na nagazowanie Twojego piwka. Jak skosztujesz to piwko za 2 miesiące to dopiero będziesz super zadowolony. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Mądrego to miło posłuchać. Dzięki za opinie, tak więc nie pozostaje mi nic innego jak posłuchać doświadczonych piwowarów i zapomnieć na razie o mojej pierwszej warce, a żeby nie było całkiem nudno to nastawię kolejne piwko nr.2 z samodzielnym chmieleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ale mi słodzisz. To jak już się rozpędziłeś to koniecznie uwarz jeszcze kilka warek i wtedy jak bedziesz miał zapas nie bedziesz musiał pić piwa tygodniowego. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Nastapiła długo wyczekiwana chwila(zalecana ptrzez bardziej doswiadczonych piwowarów). oto moje wrażenia: 1. Klarownosc pierwsza klasa 2. Nagazowanie chyba ok., ale tak naprawdę niewiem jak powinien byc nagazowany Bitter 3. Goryczka bardzo wyraźna co mi bardzo odpowiada 4. Mam wrażenie braku aromatu i wydaje mi się, że piwko jest jagby troszkę wodniste, ale może tak ma byc 5. Piana niezbyt trwała Z pewnych względów drugiej warki jeszcze nie popełnilem, ale zestaw na "Zimowe mocne" czeka cierpliwie:cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Po czterech miesiacach od zabutelkowania pierwszego piwka, ja i moi znajomi, jesteśmy pod dużym wrażeniem (bardziej znajomi) koncowego efektu. Wczoraj natomiast, w końcu doszła do skutku druga warka, jeszcze jest to co prawda puszka , ale z samodzielnym chmieleniem i pokusiłem się o dolną fermentację majac wolną lodówkę pod ręką, ale chyba to nie będzie zbyt udane piwko. 1. Drożdże zadałem w temp. 24* i wstawiłem do lodówki.(godz. 21) 2. Rano okazało się, że lodówka nie chłodzi(temp. 24*)(godz. 8),drożdże wystartowały, piana 1cm. 3. Po usunięciu problemu i dwunastu godzinach chłodzenia temp. brzeczki spodła jedynie do 18* 4. Czekam co będzie jutro:rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Napisz jaki to był ekstrakt, jaki chmiel i przede wszystkim jakich drożdży użyłeś... i nie zakładaj z góry, że to "nie będzie zbyt udane piwko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Użyłem ekstraktu JB jasny 3,2kg, chmiel Marynka 30g/90min, Lubelski 20g/60min i 10g/5min oraz drożdże Saflager S-23:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 W tej właśnie chwili sprawdziłem temperaturę i jest 9* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 bez paniki przy warzeniu a będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Najbardziej nurtuje mnie pytanie czy 24 godz. w temperaturze około 20-22* nie zaszkodziło dolnej fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Najbardziej nurtuje mnie pytanie czy 24 godz. w temperaturze około 20-22* nie zaszkodziło dolnej fermentacji? Raczej nie. Ja praktykuję coś takiego, żeby drożdże się porządnie namnożyły, a potem do piwnicy. Nie zauważyłem przy tym popsucia się smaku lagerka. Piwko na pewno nie będzie złe, w ostateczności może nabrać bardzo delikatnych posmaków górniaka, ale wydaje mi się, że to zbyt krótki czas przebywania w wysokiej temperaturze by to mogło nastąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Jeszcze jedno pytnie: -czy przy samodzielnym chmieleniu ekstraktu wskazana jest fermentacja cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Jeszcze jedno pytnie:-czy przy samodzielnym chmieleniu ekstraktu wskazana jest fermentacja cicha? Można ją zastosować, ale nie jest to konieczne. Jeśli zrobisz cichą fermentację piwo będzie bardziej klarowne, będzie mniej osadu drożdżowego, ale łatwiej też o zakażenie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Dzięki serdeczne za wszyskie posty, tak więc cicha sobie jeszcze odpuszczę i nie pozostaje mi nic innego jak czekac na zakonczenie fermentacji. Pozdrawiam:beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Dzisiaj piwko (lagerek) poszło do butelek i mam zamiar przetrzymać je w lodówce(9*) przez 6 tygodni potem z braku innych możliwości pomieszczenie z temp. 18-20* i pytanie : - czy ta temp. nie zaszkodzi mojej warce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się