Jump to content

Recommended Posts

Cześć wszystkim, mam na imię Kamil :) Tworząc ten wątek chcę się z wami podzielić moją przygodą z warzenia piwa.

 

1. Historia

Początki mojego piwowarstwa (a raczej jej próby) były dosyć nietypowe i zaczęły się w 2017 roku. Zakupiłem słody, chmiele, drożdże i skompletowałem ubogi sprzęt. Pełen optymizmu i nadziei myślałem, że zrobię swoje pierwsze piwo z zacieraniem i będzie smakiem dorównywało topowym piwom w sklepach specjalistycznych. Wszystko skończyło się infekcja i każde kolejne próby zrobienia swojego piwa polegały na wylewaniu wszystkiego w kanał.

Zraziłem się do warzenia i porzuciłem pasje, aż do roku 2020, a dokładniej pierwszego kwartału. Czas na nowe, przemyślane i przede wszystkim dobrze przygotowane mentalne jak i fizyczne warunki do domowego warzenia piwa. Zaczynam od ekstraktów, chciałoby się pomyśleć, że cofam się w rozwoju - nic bardziej mylnego, wymazuje z głowy niezliczone infekcje i wpadki i zaczynam OD NOWA inwestując w sprzęt np. chłodziarka itp.

 

2. Sprzęty:

  • Lodówka + chłodziarka.
  • Autorski sterownik + STC 1000.
  • 2x Fermentor 15 litrów. 

 

3. Autorskie rozwiązania.

 

4. Realizacje

W tym miejscu będą znajdowały się moje receptury oraz rozpisany przebieg warzenia jak i fermentacji.

 

[2020]

 

[2021]

 

 

Etykiety robię sam. :)

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#1 - Oswojona Historia - Pale Ale

 

Typ warzenia: ekstrakt

Data warzenia: 27.05.2020

Data rozlewu: 09.06.2020

Hop rate (gram na litr): 5,5

 

Skład:

  • Ekstrakt pale ale 1,7 kg
  • Chmiel Lubelski granulat 50 g
  • Drożdże US-05 (pół opakowania)

 

Chmielenie (w woreczkach):

  • 60' - 25 g Lubelski
  • 5'25 g Lubelski

 

Warka: 

  • Objętość: 8 litrów
  • BLG początkowe: 13
  • BLG końcowe: 3

 

Przebieg warzenia:

  • [27.05.2020]
    • Warzenie wraz z chmieleniem na podstawie schematu tak jak wyżej. Do gara wlałem 5 litrów wody. Po gotowaniu i przelaniu do fermentora wyszło 9 litrów uzupełniając lodowatą wodą otrzymałem brzeczkę o wartości 13 BLG.
    • Temperatura brzeczki 33,6 stopnia (nie posiadam chłodnicy). Wstawiłem do chłodziarki i sterownik ustawiony na 17 stopni.
  • [28.05.2020]
    • Temperatura brzeczki 16 stopni. Brzeczka napowietrzona i wrzucone bezpośrednio pół opakowania drożdży. Sterownik na 16 stopni.
  • [29.05.2020]
    • Brak oznak rozpoczynania fermentacji po 30 godzinach od zadania drożdży.
    • Musiałem przerobić mocowanie sondy do fermentora i po sprawdzeniu na nowo temperatury brzeczki zeszła do 15 stopni więc sterownik ustawiłem na 17 stopni aby nie uśpić drożdży.
    • Po kilku godzinach powoli widać oznaki rozpoczęcia fermentacji. Sterownik na 17 stopni
  • [30.05.2020]
    • Fermentacja burzliwa rozkręca się. Sterownik na 17 stopni w dalszym ciągu.
  • [31.05.2020]
    • Piękna, gęsta, 3 centymetrowa piana i bulgotka ma co robić.
  • [01.06.2020]
    • Czwarty dzień od zadania drożdży. Temperatura 17 stopni. Piękna, gęsta piana na powierzchni.
  • [03.06.2020]
    • Wygląda na to, że fermentacja burzliwa powoli ustaje. Za nami 6 dzień od wrzucenia drożdży. Zwiększam temperaturę do 18 stopni aby drożdże dojadły.
  • [04.06.2020]
    • Fermentacja powoli dobiega końca i piana znikła - BLG 5. Temperatura na sterowniku 18 stopni. 
    • W smaku czysto, zero wad. Zapowiada się całkiem udane piwko. :)
    • Zmniejszenie temperatury na sterowniku do 14 stopni celem wyklarowania.
  • [09.06.2020]
    • Rozlew. BLG ostatecznie zeszło do 3 więc jest dobrze. Wyszło 24 butelki 330 ml. 
    • W smaku owocowe, czuć mandarynki i mango jak na chmiel Lubelski. Zero zapachów apteki, stajni, siarki itp. Po prostu czysty profil.

 

Degustacja:

  • [15.06.2020] - (7 dzień po rozlewie)
    • Piwo jeszcze nienagazowane. Zarówno w aromacie jak i w smaku mandarynki i herbata cytrynowa ale w smaku trochę płytkie. Potrzebuje jeszcze czasu. Barwa miedziana.

 

Wnioski:

 

  1. Przy tej warce korzystałem ze sterownika, który ma możliwość ustawienia Histerezę na max 1 stopień czego efektem były wachania temperatur 0 - 1 stopnia od zadanej temperatury. Zamówiłem więc nowy, w którym jest możliwość ustawienia Histerezy na 0,3 stopnia max i z tym sterownikiem będę robił kolejne warki. 
  2. Podczas fermentacji burzliwej robiłem 3 modyfikacje mocowania sony do fermentora... wiadomo, człowiek się uczy ale najważniejsze, że mocowanie za pomocą kostki styropianu zrobiłem najbardziej zbliżony efekt temperatury, która jest w środku fermentora. Od następnej warki myślę, że wachania temperatury zmniejszyłem do maksymalnego minimum.

 

 

#1.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#2 - PPA - Proste Pale Ale

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 10.06.2020

Data rozlewu: 27.06.2020

Hop rate (gram na litr): 7,39

 

Skład:

  • Ekstrakt pale ale 1,7 kg
  • słód pale ale 300 g
  • Chmiel Lubelski granulat 70 g
  • Chmiel Marynka granulat 15 g
  • Drożdże US-05 (pół opakowania)

 

Chmielenie (w woreczkach):

  • 30' - 15 g Marynka i 30 g Lubelski
  • 15'40 g Lubelski

 

Warka: 

  • Objętość: 11,5 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 3

 

Przebieg warzenia:

  • [10.06.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 67-72 stopni przez 50 minut w 2 litrach wody.
    • Gotowanie - do gara wlałem 5 litrów wody uzupełniając 3 litrami wysłodzonego słodu. Warzenie wraz z chmieleniem na podstawie schematu tak jak wyżej.
    • Trochę odparowało. Uzupełniłem do 11,5 litra lodowatą wodą z lodówki. BLG 12. W smaku spora goryczka i ładna słodowość. Aromat piękny bardzo ziołowy. Kolor na ten moment prawdziwy karmel.
    • Temperatura na sterowniku 16 stopni,  a temperatura brzeczki podczas wstawiania do lodówki 37,4 stopnia.
  • [11.06.2020]
    • Upał na dworze stąd chłodziarka miała więcej roboty aby schłodzić brzeczkę do optymalnej temperatury. 
    • Uwodniłem drożdże i zadałem do brzeczki o temperaturze 16 stopni.
  • [12.06.2020]
    • Widać pierwsze oznaki fermentacji, piękny coraz to większy kożuszek na wierzchu brzeczki. Temperatura 16 stopni. 
  • [15.06.2020]
    • Fermentacja idzie na całego. Piękna gruba, gęsta, 3 centymetrowa piana. Temperatura sterownika zwiększona do 17 stopni.
  • [17.06.2020]
    • Sterownik ustawiony na 18 stopni.
  • [18.06.2020]
    • Fermentacja powoli wygasa. Zeszło do 5 BLG. Sterownik temperatury ustawiony na 19 stopni.
  • [19.06.2020]
    • Brak piany na powierzchni. Fermentacja zakończona. Zwiększam temperaturę do 20 stopni aby drożdże dojadły i po sobie posprzątały.
  • [22.06.2020]
    • Sterownik temperatury ustawiony na 13 stopni celem mini cold crash.
  • [23.06.2020]
    • Drożdże zjadły do 3 BLG. W smaku pięknie. Jest goryczka, a potem pełnia fajna słodowości, kolor złoty - o to mi właśnie chodziło. :)
  • [27.06.2020]
    • Piwo rozlane do butelek.

 

Wnioski:

  1. Jest to moja pierwsza warka z steping / partial mash i zamierzam od tej warki robić piwa właśnie tym sposobem. Piwo w smaku jest pełniejsze, czuć słodowość i o to mi właśnie chodziło. W poprzedniej warce (#1 - Pale Ale Single Hop Lubelski) sam ekstrakt daje piwu płytkość i brak piany. W tej warce dodałem pale ale ale w magazynku trzymam juz płatki jęczmienne błyskawiczne, carahell, carapils, pszenice i coś czuję, że dopiero wtedy będzie petarda. Warzenie za kilka dni więc się przekonamy. Najpierw trzeba wykonać ulepszenia w warzeniu/fermentacji. :)
  2. Zamówiłem kilka rzeczy do usprawniania miedzy innymi osłonę na czujnik temperatury, kolejne wiadro na chmielenie na zimno, worek do filtracji gorącej brzeczki oraz kilka innych drobiazgów. Będzie dobrze.

 

Degustacja:

  • [17.08.2020]
    • Piwo załapało infekcję - nuty apteczne w smaku kwaskowate - poszły do kanału ale zostawiłem 4 butelki. 

 

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#3 - Aromat Poranka - IPA

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 30.06.2020

Data rozlewu: 13.07.2020

Hop rate (gram na litr): 5,9g/l

 

Skład:

  • Ekstrakt jasny 1,7 kg
  • słód pszeniczny 300 g
  • słód carapils 100 g
  • słód carahell 100 g
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 150g
  • Chmiel Citra granulat 50 g
  • Chmiel Marynka granulat 15 g
  • Drożdże US-05 (pół opakowania)

 

Chmielenie:

  • 30' - 15 g Marynka
  • 5' - 20 g Citra
  • 4 dni na zimno 30 g Citra

 

Warka: 

  • Objętość: 11,5 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 0.5

 

Przebieg warzenia:

  • [30.06.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 67-72 stopni przez 60 minut w 2 litrach wody. Potem wysładzanie do objętości brzeczki 4,5 litra i uzupełniłem wodą źródlaną do 9 litrów.
    • Chmielenie tym razem bez woreczków zgodnie ze schematem.
    • Uzupełniłem lodowatą wodą i wyszło 11,5 litra. Temperatura brzeczki 47 stopni. Wstawiłem do chłodziarki i sterownik ustawiony na 16 stopni.
  • [01.07.2020]
    • Po 24 godzinach temperatura brzeczki zeszła do oczekiwanych 16 stopni.
    • Uwodniłem drożdże, zadałem do brzeczki i porządnie napowietrzyłem.
  • [02.07.2020]
    • Po kolejnych 24h widać pierwsze oznaki fermentacji burzliwej.
  • [03.07.2020]
    • Piękna gęsta piana na powierzchni brzeczki.
    • Temperatura na sterowniku w dalszym ciągu 16 stopni.
  • [04.07.2020]
    • Temperatura na sterowniku podniesiona do 17 stopni.
  • [05.07.2020]
    • Piana opadła dosyć szybko ale widać jeszcze pracę drożdzy. Jest to 5 dzień fermentacji.
    • Temperatura podniesiona na sterowniku do 18 stopni.
  • [09.07.2020]
    • Fermentacja dokończona w temperaturze 20 stopni.
    • Blg 12 -> 0.5
    • Przelano na fermentację cichą dodając 30g chmielu Citra.
  • [13.07.2020]
    • Rozlew.
    • Piękny aromat, smak czysty. To chyba będzie najlepsze dotychczasowe moje piwo. :)

 

Degustacja:

  • [21.07.2020] - (9 dzień po rozlewie)
    • Potwierdziło się to co zakładałem. Najlepsze moje piwo dotychczas! Piwo ma 9 dni i już smakuje super.
    • Piana piękna, która utrzymuje się długo. Aromat cytrusowy - Citra robi robotę. :) kolor słomkowy, mętny, aż chce się pić kolejne.
  • [16.08.2020]
    • Piwo w dalszym ciągu petarda. 

 

 

#3.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#4 - Bryza Tożsamości - IPA

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 16.07.2020

Data rozlewu: 30.07.2020

Hop rate (gram na litr): 8,33g/l

 

Skład:

  • Ekstrakt jasny 1,7 kg
  • słód pale ale 500g
  • słód pszeniczny 450g
  • słód carapils 200g
  • słód abey 200g
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 300g
  • Chmiel Centennial granulat 100 g
  • Drożdże US-05 (pół opakowania)

 

Chmielenie:

  • 5' - 30g Centennial
  • 4 dni na zimno 70g Centennial

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 15
  • BLG końcowe: 2.5

 

Przebieg warzenia:

  • [16.07.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 67-72 stopni przez 60 minut w 6 litrach wody.
    • Potem wysładzanie do objętości brzeczki 8,5 litra. Tym razem nie obyło się bez problemów. Filtracja przycinała się do tego stopnia, że w ogóle nie leciała brzeczka... Musiałem kilka razy zamieszać ale jakoś poszło. Wysładzałem wodą o temperaturze 76 stopni.
    • Rozpuszczenie ekstraktu - dało nam razem 10l brzeczki.
    • Warzenie i chmielenie zgodnie ze schematem. Na ostatnie 5 minut poszło 30g chmielu więc mało co się rozpuściło i były problemy przy przelewaniu brzeczki do fermentora (drobiny chmielu zalegały w filtrze) - trzeba pomyśleć jak to usprawnić. Na pewno chmielenie w woreczkach by ten problem zniwelowało ale nie do końca jestem przekonany do nich... myślę, że hops spider były najlepszy ale to droższa sprawa.
    • BLG wyszło 15 więc konkretnie. Piękny kolor. :)
    • Temperatura brzeczki 37 stopni. Wstawiłem do chłodziarki i sterownik ustawiony na 16 stopni.
  • [17.07.2020]
    • Brzeczka napowietrzona i zadano uwodnione drożdże w temperaturze 16 stopni
  • [19.07.2020]
    • Fermentacja rozpoczęta. Temperatura 16 stopni.
  • [20.07.2020]
    • Temperatura podniesiona do 17 stopni.
  • [21.07.2020]
    • Temperatura podniesiona do 18 stopni.
  • [21.07.2020 - 26.07.2020]
    • Temperatura przez kolejne 5 dni będzie ustawiona na 20 stopni
  • [27.07.2020]
    • Przelałem na cichą dodając 70g chmielu.
  • [30.07.2020]
    • Rozlew.
    • Aromat nie powala, tak jak by ukryty ale mam nadzieję, że jeszcze wyjdzie.

 

Degustacja:

  • [16.08.2020]
    • Piwo pyszne ale trzeba uważać na słód abey bo wnosi sporo nut biszkoptowych.
    • Chmiel Centennial robi robote - wnosi dojrzałe owoce.
  • [01.09.2020]
    • Pyszne piwko. Polecam każdemu, kto ma dylemat. :)
  • [19.10.2020]
    • Piwo w dalszym ciągu dobre. Gruba piana, długo utrzymujące się.

 

 

#4.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#5 - Wzgórzowe Wichry - IPA

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 30.07.2020

Data rozlewu: 07.08.2020

Hop rate (gram na litr): 8g

 

Skład:

  • Ekstrakt jasny 1,7 kg
  • słód pszeniczny 310g
  • słod carahell 310g
  • słód abey 200g
  • słód carapils 110g
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 200g
  • Chmiel CTZ granulat 100 g
  • Drożdże US-05 (gęstwa po #4)

 

Chmielenie:

  • 30' - 15g CTZ
  • 50' - 15g CTZ
  • 4 dni na zimno 70g CTZ

Warka: 

  • Objętość: 12,5 litra
  • BLG początkowe: 11
  • BLG końcowe: 3

 

Przebieg warzenia:

  • [30.07.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 67-72 stopni przez 60 minut.
    • Filtracja do objętności 9,5 litra
    • Temperatura brzeczki 45 stopni, wstawiłem do chłodziarki do temperatury 16 stopni.
  • [31.07.2020]
    • Temperatura brzeczki 17 stopni. Zadałem gęstwę i napowietrzyłem.
    • Po 4 godzinach fermentacja ruszyła.
  • [03.07.2020]
    • BLG zeszło 11 > 4.0
    • Sterownik ustawiony na 20 stopni.
  • [05.07.2020]
    • BLG 3
    • Przelałem na cichą dodając 70 g chmielu CTZ.
  • [07.07.2020]
    • Rozlew.

   

Degustacja:

  • [17.08.2020]
    • Piwo jeszcze młode ale już fajnie smakuje. 
  • [25.08.2020]
    • Piwo już nagazowane, w smaku mocno karmelowe. Aromat ok.
  • [01.09.2020]
    • Pyszne piwko. Świetnie ułożone, aż chce się pić kolejne.
  • [14.10.2020]
    • Fajne piwo. Polecam każdemu. Wystarczająca ilość chmielu.

 

 

#5.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#6 - Pamiątka Simona - IPA

 

Typ warzenia: Ekstrakt + steeping / partial mash

Data warzenia: 13.08.2020

Data rozlewu: 25.08.2020

Hop rate (gram na litr): 8,33/l

 

Skład:

  • Ekstrakt słodowy jasny 1,7kg
  • 500g słodu pszenicznego
  • 300g słodu carahell
  • 200g słodu caramunich I
  • 100g słodu abey
  • 100g chmielu Simcoe
  • Drożdze US-05 (gęstwa z warki #5)
  • Objętość: 12 litrów

 

Chmielenie:

  • 30' - 15g Simcoe
  • 50' - 15g Simcoe
  • 4 dni na zimno 70g Simcoe

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 14
  • BLG końcowe: 2

 

Przebieg warzenia:

  • [13.08.2020]
    • Zacieranie słodu steeping / partial mash w 64-70 stopni przez 60 minut.
    • BLG wyszło 14.
    • Wstawiono do chłodziarki i czekamy na temperaturę 16 stopni.
  • [15.08.2020]
    • Temperatura brzeczki zeszła do 16 stopni.
    • Zadałem gęstwę i napowietrzyłem brzeczkę.
    • Sterownik na 16 stopni.
  • [16.08.2020]
    • Sterownik na 17 stopni.
  • [17.08.2020]
    • Groźna ta gęstwa. Temperatura utrzymuje się na 18 stopniach. :)
  • [18.08.2020]
    • Sterownik na 18 stopni.
    • BLG 14 -> 5. 
  • [19.08.2020]
    • Sterownik na 19 stopni.
    • Fermentacja dobiega końca.
    • Na koniec dnia temperatura sterownika 20 stopni.
    • BLG 14 -> 2.
  • [20.08.2020]
    • Przelałem na cichą i dodałem 77g chmielu Simcoe.
    • Sterownik na 16 stopni.
  • [25.08.2020]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [01.09.2020]
    • Aromat jeszcze do ułożenia ale w smaku już fajne. Nagzowanie lekkie ale pewnie jeszcze pójdzie w górę.
  • [07.10.2020]
    • pyszne piwko.

 

 

#6.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#7 - Odwrotna Sytuacja - Hazy IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 25.08.2020

Data rozlewu: 02.09.2020

Hop rate (gram na litr): 8/l

 

Skład:

  • 2,2kg słodu pale ale
  • 500g słodu pszenicznego
  • 200g słodu carahell
  • 300g płatek jęczmiennych
  • 300g płatek pszenicznych
  • 100g chmielu Cascade
  • Drożdze US-05 (gęstwa z warki #6)

 

Chmielenie:

  • 30' - 15g Cascade
  • 50' - 20g Cascade
  • 4 dni na zimno 65g Cascade

Warka: 

  • Objętość: 12,5 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2

 

Przebieg warzenia:

  • [25.08.2020]
    • Zacieranie słodu w 64-70 stopni przez 60 minut.
    • Filtracja i gotowanie zgodnie ze schematem. Płatki pszenne robią robotę. Mętność idealna. :)
  • [26.08.2020]
    • Drożdże (gęstwa) zostały zadane do brzeczki o temperaturze 17 stopni.
    • sterownik na 16 stopni.
  • [27.08.2020]
    • Drożdże ruszyły po dosłownie 3 godzinach od zadania.
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 17 stopni.
  • [28.08.2020]
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 19 stopni.
  • [29.08.2020]
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 20 stopni.
  • [31.08.2020]
    • Przelanie na cichą z 65g chmielu Cascade.
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 17 stopni.
    • Już na ten moment piwko jest pyszne - słodowy smak z fajną nie zalegającą goryszką. 
  • [02.09.2020]
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [13.10.2020]
    • Wytrawne lekko cytrusowe piwko.
  • [18.11.2020]
    • Bardzo dobre piwko. 

 

 

#7.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#8 - Bezkompromisowa Jasność - Hazy White IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 04.09.2020

Data rozlewu: 09.09.2020

Hop rate (gram na litr): 8,33/l

 

Skład:

  • 2kg słodu pale ale
  • 1kg słodu pszenicznego
  • 150g słodu carahell
  • 100g słodu carapils
  • 200g płatek pszenicznych
  • 100g płatek jęczmiennych
  • 100g chmielu Mosaic
  • 10g skórki gorzkiej pomarańczy curacao
  • Drożdze US-05 (gęstwa z warki #7)

 

Chmielenie:

  • 30' - 10g Mosaic
  • 50' - 10g Mosaic
  • Whirpool - 5g Mosaic
  • 10' - 10g skórki gorzkiej pomarańczy curacao
  • 3 dni na zimno 80g Mosaic

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 11
  • BLG końcowe: 2

 

Przebieg warzenia:

  • [04.09.2020]
    • Zacieranie słodu w 64-68 stopni przez 60 minut. Potem podgrzanie do 78 stopni i przetrzymanie 10 minut.
  • [05.09.2020]
    • Zadanie drożdży (gęstwy) w temperaturze 17 stopni.
  • [07.09.2020]
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 20 stopni.
  • [08.09.2020]
    • BLG 2.2
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 16 stopni celem przelania na cichą.
  • [09.09.2020]
    • Temperatura na sterowniku ustawiona na 14 stopni.
    • Przelane na cichą.
    • Zadano 75g chmielu Mosaic.
  • [11.09.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [13.10.2020]
    • Fajne fioletowe kwiatki, w aromacie ale jeszcze musi poczekac.
  • [29.10.2020]
    • Bardzo dobre piwo. polecam kazdemu.:)

 

#8.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#9 - Sekrety Apacza - APA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 11.09.2020

Data rozlewu: 18.09.2020

Hop rate (gram na litr): 8,33/l

 

Skład:

  • 2,5kg słodu pale ale
  • 300g słodu pszenicznego
  • 300g słodu carahell
  • 300g słodu carapils
  • 100g chmielu Cascade USA
  • 10g skórki gorzkiej pomarańczy curacao
  • Drożdze US-05 (gęstwa z warki #8)

Chmielenie:

  • 30' - 10g Cascade
  • 50' - 10g Cascade
  • Whirpool - 5g Cascade
  • 10' - 10g skórki gorzkiej pomarańczy curacao
  • 3 dni na zimno 80g Cascade

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12

 

Przebieg warzenia:

  • [11.09.2020]
    • Zacieranie słodu w 64-68 stopni przez 60 minut. Potem podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 5 minut.
    • BLG 12
  • [12.09.2020]
    • Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 17 stopni poczym napowietrzono.
    • start fermentacji po 2 godzinach.
  • [13.09.2020]
    • Temperatura podniesiona do 18 stopni. 
  • [14.09.2020]
    • Lodówka wyłączona.
  • [16.09.2020]
    • cold crush do 5 stopni.
    • przelane na cichą i dodano 80g chmielu Cascade.
    • Lodówka wyłączona i temperatura będzie się podnośić przez 3 dni do 17 stopni.
  • [18.09.2020]
    • cold crush do 2 stopni, a następnie rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [13.10.2020]
    • Fajne leciutkie piwo.
  • [18.11.2020]
    • Piwo przegazowane. Poszło w kanał. Trzeba będzie powtórzyć bo zapowiedalo się dobre piwko.

 

sekrety apacza.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#10 - Nieznudzony Klasyk - Marcowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 18.09.2020

Data rozlewu: 25.09.2020

 

Skład:

  • 1,5kg słód wiedeński
  • 700g słód monachijski
  • 600g słód pale ale
  • 300g słód caramunich I
  • 200g słód carapils
  • 200g płatki jęczmienne
  • 30g chmielu Tradition DE
  • Drożdże US-05 (gęstwa z warki #9)

Chmielenie:

  • 30' - 10g Tradition DE
  • 50' - 10g Tradition DE
  • Whirpool - 10g Tradition DE

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [18.09.2020]
    • Zacieranie słodu w 66-68 stopni przez 60 minut. Potem podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 5 minut.
  • [19.09.2020]
    • Temperatura brzeczki 16 stopni.
    • Zadano drożdże i napowietrzono.
    • fermentacja ruszyła.
  • [20.09.2020]
    • Temperatura w lodówce ustawiona na 17 stopni.
  • [21.09.2020]
    • Cold crash i temperatura na 1 stopień. 
  • [25.09.2020]
    • - rozlew.

 

Degustacja:

  • [20.10.2020]
    • Piwo powoli się układa ale jeszcze nie nagzowane.
  • [12.11.2020]
    • - lekkie sykniecie już jest. Piana szybko opada. W smaku mocno słodowe. Będzie fajne piwko.
  • []
    • -

 

etykieta piwa marcowe.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#11 - Inspiracja Pewnego Miejsca - Bursztynowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 30.09.2020

Data rozlewu: 07.09.2020

 

Skład:

  • 1,5kg słód wiedeński
  • 1kg słód monachijski
  • 200g słód carapils
  • 200g słód caraaroma
  • 200g słód caraamber
  • 200g płatki jęczmienne
  • 30g chmielu Tradition DE
  • Drożdże US-05 (gęstwa z warki #10)

 

Chmielenie:

  • 30' - 10g Tradition DE
  • 55' - 10g Tradition DE
  • Whirpool - 10g Tradition DE

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [30.09.2020]
    • Zacieranie słodu w 66-68 stopni przez 60 minut. Potem podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 5 minut.
  • [01.10.2020]
    • Temperatura brzeczki 16 stopni
    • Drożdże zadane i napowietrzono brzeczkę. 
    • drożdże ruszyły po 2,5h
  • [05.10.2020]
    • Fermentacja zbliża ku końcowi. Temperatura lodówki ustawiona na 20 stopni.
  • [06.10.2020]
    • Temperatura brzeczki zeszła do 8 stopni i przelano na szybką cichą i jutro rozlew.
  • [07.10.2020]
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [19.10.2020]
    • Piwo nabiera smaku. Lekkie nagzowanie już jest. W smaku lekko zbyt mocno karmelowe ale zobaczymy dalej. Następny razem spróbuję uwarzyć bez caraaroma.
  • []
    • -
  • []
    • -

 

 

#11.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#12 - Niemiecki spacer - Jasne Pełne

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 07.10.2020

Data rozlewu: 14.10.2020

 

Skład:

  • 2kg słód pilzneński
  • 600g słód monachijski
  • 200g słód carapils
  • 200g słód carahell
  • 30g chmielu Tradition DE
  • Drożdże US-05 (gęstwa z warki #11)

Chmielenie:

  • 20' - 10g Tradition DE
  • 55' - 10g Tradition DE
  • Whirpool - 10g Tradition DE

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12,5
  • BLG końcowe: 
  • IBU: 2/5

 

Przebieg warzenia:

  • [07.10.2020]
    • Zacieranie słodu dwu etapowo:
    • 30 minut w 65-66 stopni.
    • 30 minut 72-73 stopni.
    • Potem podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 5 minut.
  • [08.10.2020]
    • Gęstwę zadono do brzeczki o temperaturze 16 stopni i napowietrzono.
    • Fermentacja ruszyła po 1,5h (szok!)
  • [10.10.2020]
    • Fermentacja trwa. Temperatura ustawiona na 20 stopni i samoczynnie do tego progu zmierza.
  • [13.10.2020]
    • Fermentacja cicha 16 stopni.
  • [13.10.2020]
    • jak na ten moment już jest pyszne, a co mówić jak się dopiero nagazuje :)

 

 

Degustacja:

  • [03.11.2020]
    • Piwko już lekko nagzowane. Fajne słodowe jasne piwko, które się nie nudzi. :)
  • [17.12.2020]
    • - pyszne piwko, lekkie słodowe takie jak miało być.
  • []
    • -

 

#12.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#13 - Bawarskie klimaty - Marcowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 15.10.2020

Data rozlewu: 09.11.2020

 

Skład:

  • 1,6kg słód pilzneński
  • 1,6kg słód monachijski
  • 100g słód carahell
  • 30g chmielu Tettnag Tettnager DE
  • Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Chmielenie:

  • 30' - 10g Tettnag Tettnager DE
  • 45' - 10g Tettnag Tettnager DE
  • 55' - 10g Tettnag Tettnager DE

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2
  • IBU: 2/5

 

Przebieg warzenia:

  • [15.10.2020]
    • Zacieranie słodu dwu etapowo:
    • 30 minut w 60 stopni.
    • 30 minut 68 stopni.
    • Podgrzanie do 78 stopni i przetrzymania 5 minut. 
    • wysładzanie i gotowanie zgodnie z schematem.
  • [16.10.2020]
    • Temperatura brzeczki 8 stopni. Napowietrzyłem i zadałem drożdże prosto z fiolki.
  • [18.10.2020]
    • Temperatura podniesiona do 12 stopni gdyż drożdże śpią.
  • [19.10.2020]
    • Drożdże w ogóle nie wystartowały... Wyjąłem fermentor i podniosełem temperaturę do 20 stopni aby drożdże namnoży się i tak też się stało. Po około 10 godzinach 3 centymetrowa piana na powierzchni. Sterownik lodówki ustawiony na 12 stopni. Mały fakap ale mam nadzieję, że drożdży mi go wybacza. :)
  • [20.10.2020]
    • BLG w brixach 11.2
    • Temperatura 10 stopni.
  • [03.11.2020]
    • BLG 6.2
    • Temperatura 14 stopni.
  • [06.11.2020]
    • Temperatura ustawiona na 2 stopni.
  • [07.11.2020]
    • Temperatura brzeczki od kilku godzin 2 stopie. 
    • Przelane na cichą 3 dni w temperaturze 2 stopni.
  • [09.11.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [04.12.2020]
    • - pierwsza degustacja - pyszne piwko, a to dopiero nie cały miesiąc.
  • []
    • -
  • []
    • -

 

 

etykieta piwa marcowe.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#14 - Piernikowe Xmas Ale

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 23.10.2020

Data rozlewu: 09.11.2020

 

Skład:

  • 2kg słód pale ale
  • 300g Monachijski 
  • 300g Cararoma
  • 300g Caraamber
  • 200g płatki jęczmienne
  • 15g chmielu Marynka
  • Gęstwa US-05 po #12

 

Dodatki:

  • Cukier biały 200g
  • Cukier wanilinowy 7g
  • Cynamon laska 3g
  • Gałka muszkatołowa 3g
  • Śliwki suszone posiekane 40g
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Goździki całe 4 sztuki

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 5g Marynka
  • 55' - 10g Marynka
  • Wszystkie dodatki na ostatnie 10 minut

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 13,5
  • BLG końcowe:
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [23.10.2020]
    • Zacieranie jedno temperaturowo w 66-68 stopniach przez 80 minut.
    • Następnie podgrzanie do 80 stopni i przetrzymanie 15 minut.
    • Wysładzanie i gotowanie zgodnie z schematem.
  • [24.10.2020]
    • Temperatura brzeczki 16 stopni. Zadałem drożdże i napowietrzyłem.
  • [27.10.2020]
    • Temperatura powoli podnoszona do 22 stopni.
  • [03.11.2020]
    • BLG 4,9
    • Temperatura 15 stopni.
  • [04.11.2020]
    • Temperatura 15 stopni. Przelano na fermentacje cichą.
  • [09.11.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [30.01.2021]
    • - Piwko bardzo fajne :) prawdziwe piernikowe. Nie mam się do czego przyczepić.

 

 

piernikowe.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#15 - Pylisty podmuch - Vermont IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 11.11.2020

Data rozlewu: 23.11.2020

 

Skład:

  • 1.9kg Pale ale
  • 800g Pszeniczny 
  • 300g Carapils
  • 200g płatki jęczmienne
  • 200g płatki pszenne
  • 30g chmiel Ahtanum
  • 30g chmiel HBC 472

 

Drożdże:

  • Prosto z fiolki - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Filtracja: 

  • 5g chmielu Ahtanum podczas filtracji,

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 60' - 25g Ahtanum
  • Fermentacja cicha - 30g chmiel HBC 472

 

Warka: 

  • Objętość: 11.7 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [11.11.2020]
    • Zacieranie 40 minut w 66-68 stopni, następnie 72-76 stopni przez 15 minut.
    • Schładzanie do 18 stopni.
  • [12.11.2020]
    • Zadanie prosto z fiolki drożdże i napowietrzenie.
  • [13.11.2020]
    • Temperatura 19 stopni.
    • Powoli widać start fermentacji. 
  • [15.11.2020]
    • Temperatura 20 stopni.
  • [18.11.2020]
    • BLG 6.5 BRIX
    • Przelano na cichą dodając chmiel HBC 472. Pięknie pachnie. :)
    • Temperatura na sterowniku 15 stopni.
  • [20.11.2020]
    • BLG 5.9 BRIX
  • [23.11.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [08.12.2020]
    • - fajne piwko, leciutka IPA. Na ten moment jest już dobre. 
  • []
    • -
  • []
    • -

 

893506259_etykietapiwa.png.283e7e8c8108e4457d7e94677db6583d.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#16 - Blisko oczekiwania - Lager Wiedeński

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 11.11.2020

Data rozlewu: 02.12.2020

 

Skład:

  • 2kg Wiedeński
  • 550g Monachijski 
  • 200g Carapils
  • 200g Carahell
  • 40g chmielu  
  • Gęstwa po #13 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Filtracja: 

  • 5g chmielu Marynka podczas filtracji

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 15' - 10g Marynka
  • 45' - 10g Marynka
  • po wyłączeniu - 20g Marynka

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [11.11.2020]
    • Zacieranie 40 minut w 62-63 stopni, następnie 75-76 stopni przez 20 minut.
  • [12.11.2020]
    • Temperatura brzeczki 18 stopni.
    • Zadano drożdże i napowietrzono.
    • Fermentacja ruszyła temperatura ustawiona na 8 stopni.
  • [20.11.2020]
    • BLG 6.1 BRIX
  • [24.11.2020]
    • Przerwa diacetylowa 14 stopni - 3 dni.
  • [27.11.2020]
    • Schładzanie do temperatury 1 stopnia.
    • BLG 6.1 BRIX - nie spada. Przelewam na cichą.
  • [02.11.2020]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [15.12.2020]
    • - piwko już lekko nagzowane. Świetne piwko, aż chce się otwierać kolejne. :) Te drożdże są mega. 

 

etykieta piwa.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#17 - Cytrynian Earlgreyu- Earl Grey Lemon IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 24.11.2020

Data rozlewu: 04.12.2020

 

Skład:

  • 1kg Pale ale
  • 0.5kg Pszeniczny 
  • 0.4kg Wiedeński
  • 0.25kg Pilzneński
  • 0.12kg Carahell

 

Dodatki:

  • 10g chmiel Marynka
  • 10g Trawa cytrynowa suszona
  • 45g Skórka cytryny grys
  • 45g Herbata Earl Gray z cytryną

 

Drożdże:

  • Gęstwa - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 10g Marynka
  • 5' - 10g skórka cytryny
  • 5' - 10g trawa cytrynowa
  • Fermentacja cicha (przygotowanie składników: 10 minut w piekarniku 100 stopni) :
    • 35g herbata Earl Grey z cytryną 
    • 15g skórka cytryny
    • 15g trawy cytrynowej

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe:
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [24.11.2020]
    • Zacieranie 60 minut w 66-68 stopni. Chmielenie i dodatki zgodnie ze schematem.
    • Schładzanie do 18 stopni i zadanie drożdży.
    • Start fermentacji po 2 godzinach!
  • [27.11.2020]
    • Temperatura podniesiona do 19 stopni.
  • [02.12.2020]
    • ostatnie 24h fermentacji cichej. Dodano składniki.
  • [04.12.2020]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [16.12.2020]
    • - pierwsza butelka otworzona, mocny aromat cytrynowy i herbaciany, mam nadzieje, że się jeszcze ułoży.
  • [28.12.2020]
    • - piwo już nagzowane. Przy otwarciu bucha aromatem herbaty i cytryny. W smaku idealne - takie jak miało być.

 

981552205_etykietapiwamarcowe.png.ae151b8bcb86a4f7d0e1d35bdf5ccdaf.png.db400a2f0ffce8c02fb0e606b8d24697.png

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#18 - Bawarski Sekret - Helles

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 02.12.2020

Data rozlewu: 21.12.2020

 

Skład:

  • 1,9kg Pilznenski
  • 0.4kg Monachijski
  • 0.4kg Wiedeński
  • 0.1kg Carapils
  • 30g chmielu Hallertauer Mittlefruh

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #16 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 50' - 5g  Hallertauer Mittlefruh
  • 30' - 5g  Hallertauer Mittlefruh
  • 10' - 10g  Hallertauer Mittlefruh
  • Whirpool - 10g  Hallertauer Mittlefruh

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 0.5
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [02.12.2020]
    • Zacieranie etapowo:
      • 45 minut w 62-63 stopni.
      • 15 minut w 76 stopniach.
    • Chmielenie i dodatki zgodnie ze schematem.
  • [03.12.2020]
    • Gęstwa zadana i napowietrzono.
    • Temperatura 8 stopni.
    • Fermentacja rusza po 6 godzinach od zadania gęstwy. Dobry wynik.
  • [11.12.2020]
    • Temperatura 14 stopni, przerwa diacetylowa 3 dni. 
  • [14.12.2020]
    • Temperatura 1 stopień.
  • [21.12.2020]
    • Piwko zeszło do 0.5 BLG.
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [28.12.2020]
    • - piwo petarda. Najlepsze moje piwo jakie dotychczas wykonałem. Mimo, że krótko leżakuje jest na prawdę pyszne. Piwo leżakuje w butelkach w temperaturze pokojowej. Co do drożdży to na prawdę są świetne.

 

 

1651430267_etykietapiwaPSD_mango.png.29b314f31550cf95db837be659819c4c.png

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#19 Mangon Cytrynianu - Tea Mango Lemon IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 08.12.2020

Data rozlewu: 16.12.2020

 

Skład:

  • 2,2kg Pale ale
  • 0.5kg Pszeniczny 
  • 0.4kg Wiedeński
  • 0.1kg Carahell

 

Dodatki do gotowania:

  • 20g chmiel Marynka
  • 15g Trawa cytrynowa suszona
  • 10g Skórka cytryny grys
  • 36g Herbata czarna z Mango

 

Drożdże:

  • Gęstwa - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 20g Marynka
  • 5' - 10g skórka cytryny
  • 5' - 10g trawa cytrynowa

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe: 12
  • BLG końcowe: 2
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [08.12.2020]
    • Zacieranie 60 minut w 66-68 stopni. Chmielenie i dodatki zgodnie ze schematem.
    • Schładzanie do 14 stopni i zadanie drożdży.
  • [14.12.2020]
    • Przelano na fermentacje cichą.
    • Zadano napar z herbaty, skórek cytryny i trawy cytrynowej.
    • Temperatura 17,5 stopnia.
  • [16.12.2020]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [28.12.2020]
    • - piwo prawie nagazowane, w aromacie mango na całego, a smak typowo herbaciany.
    • Kolor bardzo zbliżony do mango. Mętne. Kolejne fajne piwko.
  • [31.01.2021]
    • - Piwko ułożone, jest przepyszne. Idealnie trafia w kobiece gusta. 

 

40070499_etykietapiwaPSD.png.3fde59af02c578d38e406a1717603a75.png

 

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#20 - Gunpowder Menthos - Tea Wheat IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 17.12.2020

Data rozlewu: 

 

Skład:

  • 1,8kg Pilzneński
  • 1kg Pszeniczny 
  • 0.4kg Wiedeński
  • 0.2kg Carapils
  • 0.2kg Karmelowy 150
  • 0.2kg płatki owsiane
  • 0.2kg płatki pszenne
  • 30g Summit 
  • 30g czarna herbata Gunpowder Menthos

 

Drożdże:

  • Gęstwa - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 55' - 5g Summit
  • 20' - 5g Summit
  • 10' - 10g Summit
  • 0' - 10g Summit

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 13,5
  • BLG końcowe (BRIX): 6,1
  • IBU: 3/5

 

Przebieg warzenia:

  • [17.12.2020]
    • Zacieranie 70 minut w 64-65 stopni. Następnie 76 stopni 5 minut.
    • Gotowanie 60 minut z chmieleniem na podstawie schematu wyżej.
  • [18.12.2020]
    • Zadano gęstwę i napowietrzono. Drożdże ruszyły w 3h.
  • [28.12.2020]
    • przelane na cichą i dodane 32g naparu z herbaty Gunpowder Menthos.
  • [01.01.2021]
    • rozlew.

 

Degustacja:

  • [16.01.2021]
    • - Jeśli ktoś pamięta miętuski to piwo ma aromat 1:1. Fajne ale nie moja działka. :)

 

tea.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

#21 Nadchodzi Dobre - Marcowe

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 22.12.2020

Data rozlewu: 08.01.2021

 

Skład:

  • 1.5kg Monachijski
  • 1.3kg Wiedeński
  • 0.2kg Karmelowy 100
  • 30g Herkules DE

 

Drożdże:

  • Gęstwa po #18 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 30' - 5g Herkules
  • 15' - 10g Herkules
  • 0' - 15g Herkules

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 13
  • BLG końcowe (BRIX): 
  • IBU: 2/5

 

Przebieg warzenia:

  • [22.12.2020]
    • Zacieranie:
      • 35 minut w 64 stopni.
      • 45 minut w 72 stopniach.
      • 2 minuty w 78 stopniach.
    • Gotowanie 60 minut z chmieleniem na podstawie schematu wyżej.
  • [22.12.2020]
    • Temperatura brzeczki 12 stopni. Zadałem gęstwę i napowietrzyłem.
    • Temperatura ustawiona na 8 stopni po zadaniu.
  • [29.12.2020]
    • BRIX 6.1
    • Przerwa diacetylowa, temperatura 14 stopni.
  • [02.01.2021]
    • Temperatura 1 stopień.
  • [08.01.2021]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [16.01.2021]
    • - Piwo po tygodniu od rozlewu nadaje się do picia. Piwo petarda, marcowe takie jak być powinno.
    • - Te drożdże robią na prawdę robotę.

 

 

x.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#22 - Mleczne wzgórze - Milk stout

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 04.01.2021

Data rozlewu: 20.01.2021

 

Skład:

  • 1,5kg Pale ale
  • 1kg Monachijski
  • 0.2kg Caraaroma
  • 0.15kg Czekoladowy pszeniczny
  • 0.15kg Płatki osiane
  • 0.2kg Palony jęczmień
  • 0.1kg Carafa I
  • 0.25kg laktoza
  • Sybilla 15g

 

Drożdże:

  • Gęstwa - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM55 Zielone wzgórze

 

Gotowanie i chmielenie:

  • 60' - 5g Sybilla
  • 15' - 10g Sybilla
  • 10' - 0,25kg laktoza

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BLG początkowe (BRIX): 15
  • BLG końcowe (BRIX): 8.3
  • IBU: 1/5

 

Przebieg warzenia:

  • [04.01.2021]
    • Zacieranie 75 minut 68 stopni. Następnie 76 stopni 5 minut.
    • Gotowanie 60 minut z chmieleniem na podstawie schematu wyżej.
  • [05.01.2021]
    • Temperatura fermentacji 20 stopni.
  • [13.01.2021]
    • Przelanie na cichą. 
  • 20.01.2021]
    • rozlew.

 

 

Degustacja:

  • [31.01.2021]
    • -Piwko już nagazowane.
    • Jak dla mnie pyszne, gorzka czekolada w płynie.
  • [04.01.2021]
    • Piwo przepyszne.
    • Piwo jedzie na konkurs pinty. 
  • [04.03.2021]
    • Piwo pięknie ułożyło się. W smaku czekolada, lekka paloność choć piana szybko opada.

 

etykieta piwa PSD.png

Edited by Kamil_KGBREW
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.