Jump to content

Chłodnica

Recommended Posts

Witam, zostało mi tylko do kupienia chłodnica i gar. Pytanie o chłodnice. Oczywiście pod uwagę biorę tylko karbowaną. I teraz jaką wybrać. Dostałem taką wiadomość

" sred 26.5 wysokość zwojów 30cm wysokosc całkowita 50cm cena 175zl z przesyłką.  Moze tez byc sred 30cm wysokosc zwojów 25cm wysokosc calkowita 45cm cena 165zł z przesyłką"

no i jaką wybrać dla mnie te 10zł to żadna różnica. Najważniejsza jest wydajność.

33 minuty temu, Matteo napisał:

Witam, zostało mi tylko do kupienia chłodnica i gar. Pytanie o chłodnice. Oczywiście pod uwagę biorę tylko karbowaną. I teraz jaką wybrać. Dostałem taką wiadomość

" sred 26.5 wysokość zwojów 30cm wysokosc całkowita 50cm cena 175zl z przesyłką.  Moze tez byc sred 30cm wysokosc zwojów 25cm wysokosc calkowita 45cm cena 165zł z przesyłką"

no i jaką wybrać dla mnie te 10zł to żadna różnica. Najważniejsza jest wydajność.

Zastanów się, jak duże warki zamierzasz robić. Każdy cm w tym garze to 1l, także jeśli planujesz warki 20-23l, to ta tańsza spokojnie wystarczy. Jeśli powyżej - weź droższą. Zwoje ponad lustrem brzeczki nie pomogą w chłodzeniu.

Warki max 25L jeżeli się uda.
Tylko pamiętaj o różnicy między objętością brzeczki do gotowania a objętością piwa przy rozlewie. Ja celuję zazwyczaj w 21l piwa, co oznacza, że muszę mieć około 27l brzeczki do gotowania (bo odchodzą Ci straty na odparowanie - 2-3l, chmieliny - 1-1.5l, drożdże - 1l itd.). A że mam garnek o teoretycznej pojemności 29l to jest kłopot przy zagotowaniu, bo brzeczka się pieni i kipi.

Ogólnie to jestem zdania, że lepiej za duży niż za mały ;-)

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

4 minutes ago, arTii said:

Sprawdzony patent na pianę - spryskiwanie wodą z takiego zwykłego ręcznego spryskiwacza. Szybko opanujesz pianę.

Fajny patent, dzięki.

Lubię to forum m.in. dzięki takim poradom ?