Jump to content

Jak rozmieszać laktozę?


Recommended Posts

Drodzy i Szanowni!

 

Przelałem dzisiaj na cichą mojego RISa (38° Blg) i dodałem do niego laktozę. Z jakiegoś idiotycznego powodu zamiast zrobić po bożemu syrop, to po prostu ją wsypałem w nadziei, że się rozpuści. No i mam na dnie fermentora 1,5 cm osad laktozowy, który na 100% przykrywa płatki dębowe, które tam również weszły.

 

Pytanie jest proste: jak to diabelstwo rozmieszać? :/ Po prostu wziąć długą łyżkę, zdezynfekować i mieszać, czy macie jakieś inne pomysły? Bełtać fermentorem?

 

Pomocy... 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, josephson napisał:

Hej, takie pytanie na początek: dlaczego laktozę dodajesz na cichej, a nie pod koniec gotowania?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
 

Bo drożdże już i tak miały gęsto - bez laktozy było 32° Blg i bardzo dużo ciemnych słodów (a zatem zachwiane pH brzeczki). 

Poza tym, następnego Milk RIS będę pewnie warzył za dwa lata to wsypię na koniec gotowania. Na razie mam na cichej.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Marek K. napisał:

Pytanie jest proste: jak to diabelstwo rozmieszać? :/ Po prostu wziąć długą łyżkę, zdezynfekować i mieszać, czy macie jakieś inne pomysły? Bełtać fermentorem?

Spróbuj zabełtać, a jak nie pomoże to tak jak mówisz. Tylko powoli i delikatnie mieszaj, żeby nie natleniać. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.