Jump to content

'wszystkożrące' WB-06 ?


Wypij

Recommended Posts

nastawiłem pszeniczkę z ekstraktów. Początkowe 11Blg, odfermentowało po tygodniu burzliwej do 3Blg a po tygodniu cichej do 2Blg. Areometr bez legalizacji, ale w czystej wodzie pokazuje 0Blg. Czy też zaobserwowaliście tak głębokie odfermentowanie brzeczki przy użyciu drożdży WB-06?

Używając S-04 i ekstraktów tego samego producenta nigdy nie miałem tak głębokiego odfermentowania.

Link to comment
Share on other sites

Tak i bardzo mnie to zmartwiło. Następnego weizena, po przerwie ferulikowej, chyba od razu podniosę do 72°C.

Dzięki za info i radę. Ja się martwiłem, że może brzeczka złapała jakieś zakażenie czymś żarłocznym a bezobjawowym. Teraz wiem, że trzeba się do tych drożdży dopasować.

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze jedna wada tych drożdżaków, jaką zaobserwowałem. Po zaledwie 3 tygodniach od zabutelkowania, strasznie brudzą butelki. Szczególnie denko, gdzie miały kontakt ze szkłem.

 

No i jak na pszeniczne, to bardzo mocno flokulują, piwo jest nieznośnie klarowne jak na weizena.

Link to comment
Share on other sites

Prawda, piwo wyszło w wersji Kristall-klar, na szczęście podróż do kolegi spowodowała lekkie poderwanie osadu z dna i już przypominało klasyczną pszeniczkę. Niestety, tylko przypominało. Degustacja nie przyniosła oszałamiających wrażeń smakowych bądź zapachowych. Piwo wyszło:

- bez wyraźnie zauważalnych nut goździkowo-bananowych;

- bardzo wodniste w smaku - widać, że drożdże wyżarły wszystko co się dało.

 

Ogólnie powstał taki gazowany produkt do gaszenia pragnienia w upały, ale bez większej satysfakcji smakowej. Pakuję to w pet-y do szybkiego spożycia bo szkoda kapslownicy.

 

Nie jestem zadowolony z tych drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Piwo wyszło:

- bez wyraźnie zauważalnych nut goździkowo-bananowych;

U mnie aż tak źle nie jest, zarówno banany jak i goździki sa obecne. Te drugie nawet bardzo, ale to zasługa półgodzinnej przerwy ferulikowej. Także tutaj złego słowa powiedzieć nie dam.

 

- bardzo wodniste w smaku - widać, że drożdże wyżarły wszystko co się dało.

Tu potwierdzam. Ciekaw jestem jakby było, gdyby pominąć przerwę maltozową.

Link to comment
Share on other sites

Ciekaw jestem jakby było, gdyby pominąć przerwę maltozową.

Jeżeli robisz 2 przerwy scukrzające np:

 

62-30'

72-30'

 

to jeżeli słód jest dobry, narazasz się na to, że 95% skrobii przerobi się w 62* i na 72* nic nie zostanie. Bezpieczniej jest robić jedna przerwę posrednią, np:

 

68* - 60' (zwykle skrobii nie ma juz po 30')

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli robisz 2 przerwy scukrzające np:

 

62-30'

72-30'

 

to jeżeli słód jest dobry, narazasz się na to, że 95% skrobii przerobi się w 62* i na 72* nic nie zostanie. Bezpieczniej jest robić jedna przerwę posrednią, np:

 

68* - 60' (zwykle skrobii nie ma juz po 30')

Wiem o tym, tylko przy innych drożdżach nie spotkałem się z taką wodnistością. WB-06 są zdecydowanie najbardziej żarłoczne. Dam im jeszcze raz szansę i zatrę

30' w 45°C

30' w 68°C

30' w 72°C

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Znowu odgrzewam stary wątek... wybaczcie :)

 

I jak kopyr zrobiłeś pszeniczniaka według takiej receptury?? Jak wyszedł??

 

Jako następną moją warkę planuję pszenice i się właśnie zastanawiam czy na suchych da się osiągnąć dobry wynik, jeśli się odpowiednio skoryguję zacieranie.

Link to comment
Share on other sites

Znowu odgrzewam stary wątek... wybaczcie :)

 

I jak kopyr zrobiłeś pszeniczniaka według takiej receptury?? Jak wyszedł??

 

Jako następną moją warkę planuję pszenice i się właśnie zastanawiam czy na suchych da się osiągnąć dobry wynik, jeśli się odpowiednio skoryguję zacieranie.

Nie, nie robiłem.

Link to comment
Share on other sites

U mnie przy zacieraniu

 

36 st. przerwa zakwaszająca - 30 min

44 st. przerwa ferulikowa - 15 min

52 st. przerwa białkowa - 10 min

64 st. przerwa maltozowa - 20 min

72 st. przerwa cukrująca - do scukrowania, wyszło 20 min

 

odfermentowało na Wb-06 z niecałych 12 do ok. 3 Blg w ciągu tygodnia, temp 20°C

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

Ostatnio u Dori testowaliśmy pszeniczne z dekokcją od Mark33 i choć było ewidentnie przegazowane (błąd polegający na nie zrobieniu fermentacji cichej, Marek musiał kilka razy spuszczać gaz z butelek) to smakowało wszystkim, było nawet zdziwienie że to na WB06.

No chyba że jakos źle postrzegłem wypowiedzi grilowiczów u Dori to poprosze o wyrostowanie wypowiedzi :)

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio u Dori testowaliśmy pszeniczne z dekokcją od Mark33 i choć było ewidentnie przegazowane (błąd polegający na nie zrobieniu fermentacji cichej, Marek musiał kilka razy spuszczać gaz z butelek) to smakowało wszystkim, było nawet zdziwienie że to na WB06.

Ha! Wiedziałem, że 5°Blg ekstraktu końcowego na WB-06 jest niemożliwe.

 

Co do tych drożdży, to zastanawiam się obecnie nad kompletnym zrezygnowaniem z p. ferulikowej. Zacierać po angielsku 66-68°C i zobaczymy co wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Fakt, drożdże odfermentowują dość głęboko. Po tygodniu burzliwej z 11,5 °Blg zeszło do 2,5 °Blg, co daje odfermentowanie pozorne na poziomie 78%. Takiego wyniku to jeszcze nigdy nie osiągnąłem.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie popijam pszeniczniaka robionego na WB-06. Jestem z niego zadowolony, w smaku przypomina tego, którego piłem w browarze w Żywcu. Na pewno nie jest idealnie taki. Ale co ważne mi i mojej lubej bardzo smakuje :)

 

28 litrów piwa

Słód pilzneński 2,5 kg

Słód pszeniczny 3 kg

Słód karmelowy Jasny Litovel (Czechy) ? 0,2 kg

Chmiel Lubelski, szyszki/granulat, 35 g

Drożdże: Safbrew WB - 06

 

Zacieranie:

42 C - 30 min - tylko pszenny

po połączeniu z jęczmiennym:

64 C - 30 min

72 C - 30 min

 

chmiele:

(80 min) lubelski ................................. 35 g

 

Receptura z piwo.org troszkę zmodyfikowana.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.