Jump to content

Filtr z oplotu - duża część gumy została


Recommended Posts

Witam, jestem kompletnym Januszem jak coś ale przejdę do rzeczy.

Źle zrobiłem wyjmując gumę z oplotu, nie podgrzałem ale podziurawiłem igłą problem taki że nichuchu nie poszło, to co zrobiłem? Na siłę i urwałem, uśredniając 1/4 oplotu jest w gumie niby nie dużo ale sporo. Pytanie moje czy taka ilość gumy wpłynęłaby na smak jakoś negatywnie podczas filtrowania czy to jest bez znaczenia, a druga sprawa raczej jestem tego pewny ale czy jest to dobry argument aby zrobić drugi filtrator, chodzi o zdecydowanie wolniejsze filtrowanie zacieru bo jak wiadomo duża część jest w gumie. Z góry dziękuję za odpowiedź, jest to moja pierwsza warka pierw był brewkit ale nie wiem czy to można nazwać warką ale jakoś mi smakuje pewnie dlatego że nigdy nie piłem dobrego piwa hah. Także proszę mnie nie zlinczować. Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Hej,

myślę, że pozostawienie gumy to nie jest dobry pomysł, raz, że może pozostawić jakiś posmak (wysładzasz powyżej 70 °), dwa - nie wiadomo, co się z niej uwolni, bo raczej nie jest przeznaczona do spożywki.

Proponuję kupić gotowy filtrator w sklepie piwowarskim.

Powodzenia!

Link to comment
Share on other sites

Zrób sobie dobrze: https://esencjesmaku.pl/pl/p/Filtrator-z-oplotu-70-cm-z-gwintem-34-cala/571

Przy okazji jakieś słody zamówisz czy coś ;)

 

Sam też mam robiony, bo nie znalazłem takiej oferty wtedy. Teraz już bym się nie pierniczył...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.