Jump to content

Jak najłatwiej zaizolować gar warzelny :)


Recommended Posts

Od początku do końca :) Warzę na leniucha - słód wsypany do wiadra tylko mieszam 2-3 razy w ciągu zacierania.

Tu akurat było półtorej godziny zacierania - chciałem sprawdzić czy ma to wpływ na wydajność. Chyba nie...

Potem podczas gotowania rozpinam kołnierzyk ;) żeby zdjąć pokrywkę...

 

Nie mierzyłem, ale rozgrzewanie jest zauważalnie szybsze (na oko) a podczas warzenia temperatura spada

powoli, tak, że grzałka prawie się nie włącza. Jak się polarek upierniczy słodem to wystarczy wrzucić do pralki :)

 

J.

Link to comment
Share on other sites

Pytalem dlatego, ze sam czesto na lenia zacieram i uzywam do tego "lodowki" styropianowej, tej samej, w ktorej potem trzymam fermentacje. Gar wstawiony tam i dla pewnosci przykryty poducha, plus wieko pudla, oczywiscie, utrzymuje temperature przez caly czas zacierania na niesmienionym poziomie - drgnie moze o 0,5 stopnia przez godzine... Wiec moge tylko polecic! :)

Link to comment
Share on other sites

Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem.

 

Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia :)

Lenistwo matką racjonalizacji :) W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu

zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł :)

Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok).

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem.

 

Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia :)

Lenistwo matką racjonalizacji :) W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu

zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł :)

Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok).

 

Jakub

Jakim cudem z 12.5l wody wyszło finalnie 11.5l, skoro słód swoje wchłonął, do tego dochodzi gotowanie i straty przy przelewaniu do fermentora?

Link to comment
Share on other sites

A to ja juz w ogole len patentowany jestem. Lece na BIAB juz w garze warzelnym, wiec tylko wyciagam worek, odciskam i fajer. No, zeby nie miec az takiej straty to robie temu workowi goraca kapiel w wiadrze z jakimis 10L wody +- 70 stopni. Czyli potem tylko wiaderko musze przemyc, no ale bez przesady z tym lenistwem :)

 

Jak to ktos kiedys zgrabnie ujal - liczy sie efekt koncowy, czyli smaczne piwo, a bylo co po drodze, to juz pies "wypil" :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Nie chciałem śmiecić z zakładaniem nowego tematu.


Koledzy
Czy ktoś z Was izolował garnek 100L ? 
pytam, bo straty ciepła przy zacieraniu są na tej powierzchni na tyle duże, że przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza, a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. 
Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? 

 


Garnek 100L - znaleziono na Ceneo.pl

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, 70345 napisał:

Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? 

Ekran zagrzejnikowy, karimata, taśmy gumowe, ktoś wklejał jakiś koc p-poż chyba.

Jak robisz na żywym ogniu to trzeba odpowiednio więcej zostawić miejsca.

 

edit: o! poczytaj, pooglądaj

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, 70345 napisał:

przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza

A co najgorsze nierównomiernie. W nieizolowanym garze różnica temp. potrafi być znaczna. Izoluj i mieszaj, aby zyskać jednakową temp. w całej objętości.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, zasada napisał:

Ekran zagrzejnikowy, karimata, taśmy gumowe, ktoś wklejał jakiś koc p-poż chyba.

Jak robisz na żywym ogniu to trzeba odpowiednio więcej zostawić miejsca.

 

edit: o! poczytaj, pooglądaj

 


Sporo fajnych patentów, jednak większość z nich nie sprawdzi się przy grzaniu ogniem, lub może być problematyczna przy myciu gara.
Zastanawiam się nad rozwiązaniem "debilo-odpornym".
Wełna mineralna i koc gaśniczy w wersji "plug&play" zdejmowana do mycia - wydaje się być niegłupie. 
Dzięki ! ! 

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, 70345 napisał:

a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać.

grzej już podczas wysładzania, no chyba, że to jeden gar do zacierania i warzenia.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 19.01.2022 o 17:29, smola napisał:

grzej już podczas wysładzania, no chyba, że to jeden gar do zacierania i warzenia.

Właśnie tak.
1 Gar operacyjny

2gi mniejszy do grzania wody do wysładzania. 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 19.01.2022 o 11:23, 70345 napisał:

Nie chciałem śmiecić z zakładaniem nowego tematu.


Koledzy
Czy ktoś z Was izolował garnek 100L ? 
pytam, bo straty ciepła przy zacieraniu są na tej powierzchni na tyle duże, że przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza, a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. 
Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? 

 


Garnek 100L - znaleziono na Ceneo.pl

Izolacja kominkowa https://allegro.pl/oferta/welna-kominkowa-paroc-550-c-25x1000x600mm-1arkusz-10491161537?utm_feed=6bb7005d-9dc7-4374-8565-4bc127df615a&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_ss&ev_adgr=ogrzewanie&ev_campaign_id=14937753733&gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK46E1yzxFlB_b8YKkRxMKbH59d2zXPMkWjEmWEk-Ua3W0AJ9DEL-FGxoCP5gQAvD_BwE

https://www.abud.pl/product-pol-834-Welna-Izolacja-Alu-Lamella-mat-50mm-5m2-Rockwool-uniw.html?gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK4wu_27iE_UeI7xT1pKf-A_qeXnO3yuqmP_qBFelyZrc7uIh0tH97ExoCTRoQAvD_BwE

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Zdecydowanie polecam rozwiązanie ! 

przy godzinnej przerwie podczas zacierania temperatura spadła o mniej niż 0,5C (bez dogrzewania).
Ważnym jest, aby garnek był możliwie pełny - wtedy spadki temperatury są najmniejsze. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.