Rolnik Sam w Dolinie Posted August 20, 2020 Share Posted August 20, 2020 (edited) Tak https://photos.app.goo.gl/pFT8Ecv9YyBJTkSn9 https://photos.app.goo.gl/xqAcQ2Rfud1bGqTM8 https://photos.app.goo.gl/RhPwFHTRsXNjciDCA J. Edited August 20, 2020 by Rolnik Sam w Dolinie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted August 20, 2020 Author Share Posted August 20, 2020 Trochę mi było szkoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 Na jakim etapie ta izolacja? Zacierania, przerw, warzenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted August 21, 2020 Author Share Posted August 21, 2020 Od początku do końca Warzę na leniucha - słód wsypany do wiadra tylko mieszam 2-3 razy w ciągu zacierania. Tu akurat było półtorej godziny zacierania - chciałem sprawdzić czy ma to wpływ na wydajność. Chyba nie... Potem podczas gotowania rozpinam kołnierzyk żeby zdjąć pokrywkę... Nie mierzyłem, ale rozgrzewanie jest zauważalnie szybsze (na oko) a podczas warzenia temperatura spada powoli, tak, że grzałka prawie się nie włącza. Jak się polarek upierniczy słodem to wystarczy wrzucić do pralki J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 Pytalem dlatego, ze sam czesto na lenia zacieram i uzywam do tego "lodowki" styropianowej, tej samej, w ktorej potem trzymam fermentacje. Gar wstawiony tam i dla pewnosci przykryty poducha, plus wieko pudla, oczywiscie, utrzymuje temperature przez caly czas zacierania na niesmienionym poziomie - drgnie moze o 0,5 stopnia przez godzine... Wiec moge tylko polecic! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted August 21, 2020 Author Share Posted August 21, 2020 Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem. Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia Lenistwo matką racjonalizacji W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok). Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Ja początkowo zacierałem w lodówce turystycznej, potem zlewałem do gara i gotowałem. Pracuję jednak nad uproszczeniem i skróceniem procesu oraz zmniejszeniem ilości garów do mycia Lenistwo matką racjonalizacji W tej chwili mam tylko kocioł a'la Lidl, w nim filtrator, po ugotowaniu zlewam do fermentora studzę i zadaję drożdże. Do mycia tylko wiadro filtracyjne i kocioł Wydajność z ostatniego razu (1.7kg pale w 12.5l wody, finalnie 11.5l wyszła 78-79% - dla mnie ok). Jakub Jakim cudem z 12.5l wody wyszło finalnie 11.5l, skoro słód swoje wchłonął, do tego dochodzi gotowanie i straty przy przelewaniu do fermentora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted August 21, 2020 Author Share Posted August 21, 2020 +2l na wysładzanie. Pewnie akurat tyle zostało w słodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted August 21, 2020 Share Posted August 21, 2020 A to ja juz w ogole len patentowany jestem. Lece na BIAB juz w garze warzelnym, wiec tylko wyciagam worek, odciskam i fajer. No, zeby nie miec az takiej straty to robie temu workowi goraca kapiel w wiadrze z jakimis 10L wody +- 70 stopni. Czyli potem tylko wiaderko musze przemyc, no ale bez przesady z tym lenistwem Jak to ktos kiedys zgrabnie ujal - liczy sie efekt koncowy, czyli smaczne piwo, a bylo co po drodze, to juz pies "wypil" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted August 21, 2020 Author Share Posted August 21, 2020 No też próbowałem z workiem, ale stwierdziłem że wiadro wygodniejsze jest Nie trzeba nic wyciskać, wystarczy postawić na kotle J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
70345 Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Nie chciałem śmiecić z zakładaniem nowego tematu. Koledzy Czy ktoś z Was izolował garnek 100L ? pytam, bo straty ciepła przy zacieraniu są na tej powierzchni na tyle duże, że przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza, a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 24 minuty temu, 70345 napisał: Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? Ekran zagrzejnikowy, karimata, taśmy gumowe, ktoś wklejał jakiś koc p-poż chyba. Jak robisz na żywym ogniu to trzeba odpowiednio więcej zostawić miejsca. edit: o! poczytaj, pooglądaj 70345 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogur_ek Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Armaflex+strecz+srebrna taśma, grzeje prądem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Godzinę temu, 70345 napisał: przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza A co najgorsze nierównomiernie. W nieizolowanym garze różnica temp. potrafi być znaczna. Izoluj i mieszaj, aby zyskać jednakową temp. w całej objętości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
70345 Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 1 godzinę temu, zasada napisał: Ekran zagrzejnikowy, karimata, taśmy gumowe, ktoś wklejał jakiś koc p-poż chyba. Jak robisz na żywym ogniu to trzeba odpowiednio więcej zostawić miejsca. edit: o! poczytaj, pooglądaj Sporo fajnych patentów, jednak większość z nich nie sprawdzi się przy grzaniu ogniem, lub może być problematyczna przy myciu gara. Zastanawiam się nad rozwiązaniem "debilo-odpornym". Wełna mineralna i koc gaśniczy w wersji "plug&play" zdejmowana do mycia - wydaje się być niegłupie. Dzięki ! ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamiko Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 Ja osobiście dzisiaj tak ubrałem swoj garnuszek:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 6 godzin temu, 70345 napisał: a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. grzej już podczas wysładzania, no chyba, że to jeden gar do zacierania i warzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted January 19, 2022 Share Posted January 19, 2022 W dniu 20.08.2020 o 11:11, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Tak https://photos.app.goo.gl/pFT8Ecv9YyBJTkSn9 https://photos.app.goo.gl/xqAcQ2Rfud1bGqTM8 https://photos.app.goo.gl/RhPwFHTRsXNjciDCA J. XD Jeszcze czapkę na to naciągnij i szalik Borol94 and Michal131 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
70345 Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 W dniu 19.01.2022 o 17:29, smola napisał: grzej już podczas wysładzania, no chyba, że to jeden gar do zacierania i warzenia. Właśnie tak. 1 Gar operacyjny 2gi mniejszy do grzania wody do wysładzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekT Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 W dniu 19.01.2022 o 11:23, 70345 napisał: Nie chciałem śmiecić z zakładaniem nowego tematu. Koledzy Czy ktoś z Was izolował garnek 100L ? pytam, bo straty ciepła przy zacieraniu są na tej powierzchni na tyle duże, że przy przerwach podczas zacierania szybko się schładza, a dwa: podczas warzenia - do zagotowania trzeba bydle 3h grzać. Może ktoś ma jakiś sprytny patent ? Izolacja kominkowa https://allegro.pl/oferta/welna-kominkowa-paroc-550-c-25x1000x600mm-1arkusz-10491161537?utm_feed=6bb7005d-9dc7-4374-8565-4bc127df615a&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrzewanie_pla_ss&ev_adgr=ogrzewanie&ev_campaign_id=14937753733&gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK46E1yzxFlB_b8YKkRxMKbH59d2zXPMkWjEmWEk-Ua3W0AJ9DEL-FGxoCP5gQAvD_BwE https://www.abud.pl/product-pol-834-Welna-Izolacja-Alu-Lamella-mat-50mm-5m2-Rockwool-uniw.html?gclid=CjwKCAiA0KmPBhBqEiwAJqKK4wu_27iE_UeI7xT1pKf-A_qeXnO3yuqmP_qBFelyZrc7uIh0tH97ExoCTRoQAvD_BwE 70345 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
70345 Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 Dzięki ! Najprawdopodobniej pójdę w wełnę mineralną w kocu gaśniczym zakładane na rzepy (zdejmowane do mycia) Dam znać, jak wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted January 21, 2022 Share Posted January 21, 2022 Jak Ci brzeczka nie wykipi, to nie ma potrzeby zdejmowania izolacji. Zbędna robota. Link to comment Share on other sites More sharing options...
70345 Posted March 14, 2022 Share Posted March 14, 2022 Poszło bez rzepów, ale i tak się trzyma a łatwiej zdjąć. Zobaczymy, jak się spisze przy warzeniu. zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 14, 2022 Share Posted March 14, 2022 Godzinę temu, 70345 napisał: Zobaczymy, jak się spisze przy warzeniu. Ano. Wrzuć zdjęcia po pierwszym gotowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
70345 Posted May 16, 2022 Share Posted May 16, 2022 Zdecydowanie polecam rozwiązanie ! przy godzinnej przerwie podczas zacierania temperatura spadła o mniej niż 0,5C (bez dogrzewania). Ważnym jest, aby garnek był możliwie pełny - wtedy spadki temperatury są najmniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now