Jump to content

Co z tego wyjdzie?


smola

Recommended Posts

Mam plan uwarzyć ciemne piwo z ekstraktów, 20l o BLG w okolicach 13, skład jak poniżej:

  • ekstrakt pszeniczny Bruntal 1,7kg
  • ekstrakt ciemny Bruntal 1,7kg
  • słód carahell 0,5kg
  • laktoza 0,5kg
  • 250 gram kawy na cichą

Zastanawiam się co z tego wyjdzie i jaki chmiel wykorzystać. Chciałbym, aby piwo było słodkawe, karmelowe. Nachmielić myślałem w okolicach 13 IBU. Pełnego zacierania na razie jeszcze nie mam jak wykonać, więc zostaje tylko częściowe. Drożdże, myślę że lagerowe 34/70 z gęstwy - trzecie pokolenie. Fermentacja w 8°C.

Macie jakieś wskazówki, będzie to zdatne do picia dla kobiet, które nie przepadają za goryczką?

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, smola napisał:
  •  

Zastanawiam się co z tego wyjdzie i jaki chmiel wykorzystać. Chciałbym, aby piwo było słodkawe, karmelowe. Nachmielić myślałem w okolicach 13 IBU. Pełnego zacierania na razie jeszcze nie mam jak wykonać, więc zostaje tylko częściowe. Drożdże, myślę że lagerowe 34/70 z gęstwy - trzecie pokolenie. Fermentacja

 

Pytanie, czy te kobiety lubią kawę ;) I w jaki sposób chcesz tą kawę dodać, bo to raczej kluczowa kwestia.

Wyjdzie coś, co pewnie możnaby nazwać coffee milk brown(/porter) lager. Chmiel - przy 13 ibu to raczej tylko na goryczkę - co chcesz. Ewentualnie delikatnie na  smak, na 15 minut - choć wg mnie lepiej nachmielić to nieco wyżej, w okolice 20-25 IBU, wtedy można coś konkretniej poniżej 60 minut.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, punix napisał:

Pytanie, czy te kobiety lubią kawę ;)

Oj lubią ? Kawa by poszła w ziarnach, po uprzednim uprażeniu w 120°C przez 20min. Goryczki ma być posmak, a wydaje mi się, że kawa (prócz lekkiej kwasowości) też taki pozostawi więc chmielę tylko na 13 IBU.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, smola napisał:

Oj lubią ? Kawa by poszła w ziarnach, po uprzednim uprażeniu w 120°C przez 20min. Goryczki ma być posmak, a wydaje mi się, że kawa (prócz lekkiej kwasowości) też taki pozostawi więc chmielę tylko na 13 IBU.

 

Nie wiem, czy dodatkowe prażenie nie zuboży aromatu, może wypowie się ktoś, kto wcześniej próbował. Jedną z lepszych opcji jest zwykły cold brew dodany przy rozlewie.

Link to comment
Share on other sites

Aby mieć większą kontrolę nad efektem końcowym zamiast ekstraktu ciemnego możesz dać ekstrakt jasny + trochę barwiącego oraz ewentualnie jakiś karmel (chociaż dajesz widzę już carahel). Zależy co chcesz uzyskać. Ekstrakt ciemny to nic innego jak jasny + właśnie słody barwiące i karmelowe aczkolwiek nie ma podanych szczegółów na opakowaniu więc do końca wiadomo co tam dają i w jakich proporcjach. 

Link to comment
Share on other sites

Całkiem przypadkiem ? zrobiłem takie ciemne piwko z brewkitu Silesian Lager. Zamiast jasnego ekstraktu, dodałem  ekstrakt WES bursztynowy i fermentowałem drożdżami W34/70. Piwo wyszło całkiem fajne, takie lekko karmelowe i ciemne o BLG 11*. Czegoś mu jednak brakuje, jakby treściwości (ciała). Jest takie cienkie, rozwodnione.

12 godzin temu, punix napisał:

 

Nie wiem, czy dodatkowe prażenie nie zuboży aromatu, może wypowie się ktoś, kto wcześniej próbował

Na blogu pani Doroty wyczytałem, że tak robiła przy Imperialny Stout Kawowy – receptura, więc idę tą drogą ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.