smola Posted August 26, 2020 Share Posted August 26, 2020 (edited) Mam plan uwarzyć ciemne piwo z ekstraktów, 20l o BLG w okolicach 13, skład jak poniżej: ekstrakt pszeniczny Bruntal 1,7kg ekstrakt ciemny Bruntal 1,7kg słód carahell 0,5kg laktoza 0,5kg 250 gram kawy na cichą Zastanawiam się co z tego wyjdzie i jaki chmiel wykorzystać. Chciałbym, aby piwo było słodkawe, karmelowe. Nachmielić myślałem w okolicach 13 IBU. Pełnego zacierania na razie jeszcze nie mam jak wykonać, więc zostaje tylko częściowe. Drożdże, myślę że lagerowe 34/70 z gęstwy - trzecie pokolenie. Fermentacja w 8°C. Macie jakieś wskazówki, będzie to zdatne do picia dla kobiet, które nie przepadają za goryczką? Edited August 26, 2020 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 26, 2020 Share Posted August 26, 2020 Godzinę temu, smola napisał: Zastanawiam się co z tego wyjdzie i jaki chmiel wykorzystać. Chciałbym, aby piwo było słodkawe, karmelowe. Nachmielić myślałem w okolicach 13 IBU. Pełnego zacierania na razie jeszcze nie mam jak wykonać, więc zostaje tylko częściowe. Drożdże, myślę że lagerowe 34/70 z gęstwy - trzecie pokolenie. Fermentacja Pytanie, czy te kobiety lubią kawę I w jaki sposób chcesz tą kawę dodać, bo to raczej kluczowa kwestia. Wyjdzie coś, co pewnie możnaby nazwać coffee milk brown(/porter) lager. Chmiel - przy 13 ibu to raczej tylko na goryczkę - co chcesz. Ewentualnie delikatnie na smak, na 15 minut - choć wg mnie lepiej nachmielić to nieco wyżej, w okolice 20-25 IBU, wtedy można coś konkretniej poniżej 60 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 26, 2020 Author Share Posted August 26, 2020 3 minuty temu, punix napisał: Pytanie, czy te kobiety lubią kawę Oj lubią ? Kawa by poszła w ziarnach, po uprzednim uprażeniu w 120°C przez 20min. Goryczki ma być posmak, a wydaje mi się, że kawa (prócz lekkiej kwasowości) też taki pozostawi więc chmielę tylko na 13 IBU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted August 27, 2020 Share Posted August 27, 2020 2 godziny temu, smola napisał: Oj lubią ? Kawa by poszła w ziarnach, po uprzednim uprażeniu w 120°C przez 20min. Goryczki ma być posmak, a wydaje mi się, że kawa (prócz lekkiej kwasowości) też taki pozostawi więc chmielę tylko na 13 IBU. Nie wiem, czy dodatkowe prażenie nie zuboży aromatu, może wypowie się ktoś, kto wcześniej próbował. Jedną z lepszych opcji jest zwykły cold brew dodany przy rozlewie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted August 27, 2020 Share Posted August 27, 2020 Aby mieć większą kontrolę nad efektem końcowym zamiast ekstraktu ciemnego możesz dać ekstrakt jasny + trochę barwiącego oraz ewentualnie jakiś karmel (chociaż dajesz widzę już carahel). Zależy co chcesz uzyskać. Ekstrakt ciemny to nic innego jak jasny + właśnie słody barwiące i karmelowe aczkolwiek nie ma podanych szczegółów na opakowaniu więc do końca wiadomo co tam dają i w jakich proporcjach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted August 27, 2020 Author Share Posted August 27, 2020 Całkiem przypadkiem ? zrobiłem takie ciemne piwko z brewkitu Silesian Lager. Zamiast jasnego ekstraktu, dodałem ekstrakt WES bursztynowy i fermentowałem drożdżami W34/70. Piwo wyszło całkiem fajne, takie lekko karmelowe i ciemne o BLG 11*. Czegoś mu jednak brakuje, jakby treściwości (ciała). Jest takie cienkie, rozwodnione. 12 godzin temu, punix napisał: Nie wiem, czy dodatkowe prażenie nie zuboży aromatu, może wypowie się ktoś, kto wcześniej próbował Na blogu pani Doroty wyczytałem, że tak robiła przy Imperialny Stout Kawowy – receptura, więc idę tą drogą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now