Betfard Posted August 30, 2020 Share Posted August 30, 2020 (edited) Cześć Jakieś 2 miesiące temu popełniłem Koźlaka dubeltowego według tej receptury: 20L 3Kg Pilzneńskiego 5kg Monachijski jasny 0,25kg Monachijski ciemny 0,05kg Karmel 300 Zacierany dekokcyjne Użyłem Gęstwy z lagera na drożdżach FM31(drożdże były trochę przeterminowane podczas robienia lagera, ale wyszedł na nich świetnie). Przed fermentacją BLG wyniosło około 20-21(mam niedokładny balingometr do wina). Piwo fermentowało około 2 miesiące w temperaturze 10-13 stopni. Jednak gdy sprawdziłem BLG wynosiło ono około 10, więc fermentacja nie doszła jeszcze do końca.(na powierzchni fermentora widać jeszcze pianę). Wszędzie czytałem że koźlaki leżakują około 2-4 tygodni. Stąd moje pytanie: Czy przyśpieszyć jakoś fermentację? Podnieść temperaturę, albo dokupić drożdże? Czy dać mu jeszcze czas, czy może piwo już spisać na starty? Edited August 30, 2020 by Betfard Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted August 30, 2020 Share Posted August 30, 2020 Leżakowanie to nie to samo co fermentacja, leżakuje się przefermentowane piwa. Na marginesie, te 2-4 tygodnie raczej dotyczą zwykłych koźlaków a nie dubeltowych. Jeśli fermentacja faktycznie nadal trwa to piwo należy zostawić w spokoju. Potwierdzić czy trwa można robiąc kolejny pomiar po tygodniu, sama obecność piany czy wysokie blg niczego nie przesądza. Warto zainwestować w porządny balingometr przy robieniu takich trudnych technicznie piw. Jeśli kolejny pomiar nadal pokaże 10Blg to wskazuje na zatrzymaną fermentację. Można pobujać fementorem i zobaczyć czy to coś pomoże. Przenoszenie do wyższej temperatury jest mocno dyskusyjne, raczej tylko w ostateczności. Robiłeś FFT? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now