coder Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 http://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=411.0 Modne staje się stosowanie większego rozcieńczenia zacieru 1:4 albo więcej. Oto pożytki z takiego postępowania: - łatwiej mieszać (i ew. pompować) - łatwiej utrzymać równomierną temperaturę w całej objętości zacieru - szybsza i dokładniejsza konwersja skrobii na cukry - otrzymujemy więcej brzeczki przedniej, a mniej wysładzamy, dzięki temu brzeczka ma lepszą jakość (aczolwiek wydajność nieco spada) - niemieckie browary stosują zasadę, że 2/3 wody ma być użyte do zacierania, a tylko 1/3 do wysładzania. wady: - trzeba mieć duży gar - mniejsza efektywność zacierania, choć chyba nie bardzo (ja uzyskuję 85% przy 1:4) - przy tak wysokim słupie wody w garnku młóto mocno się kompaktuje przy wysładzaniu, trzeba je przecinać. - nie da się zrobić naprawdę mocnego piwa przy takim rozcieńczeniu i kilka mitów: - rzadszy zacier da mniej/bardziej fermentowalną brzeczkę - w praktyce różnica jest nikła, eksperymenty wskazują różne wahania w obie strony, w zależności od sposobu zacierania. - nie ma praktycznie limitu rozcieńczenia - nawet przy 1:6 nie ma problemów z konwersją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 wady:- trzeba mieć duży gar - mniejsza efektywność zacierania, choć chyba nie bardzo (ja uzyskuję 85% przy 1:4) - przy tak wysokim słupie wody w garnku młóto mocno się kompaktuje przy wysładzaniu, trzeba je przecinać. - nie da się zrobić naprawdę mocnego piwa przy takim rozcieńczeniu Zamierzam w najbliższym warzeniu iść właśnie w tym kierunku, bo warzę 70L, a gar z wodą do wysładzania ma jakieś 25-27L. Co do wysładzania, to ja to rozwiązuję tak, że wysładzam w dwóch wiadrach i wtedy już tego problemu nie ma. Z kolei browary radzą sobie w ten sposób, że kadź filtracyjna ma większą średnicę. Co do mocnego piwa, ja bym powiedział, że wręcz przeciwnie po prostu rezygnujesz z wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Też pewnie zacznę bardziej rozcieńczać, zakupiłem sobie lodówkę colemana 40l i pewnie siłą rzeczy warki 20l będą bardziej rozcieńczone. Choć w od jesieni mam zamiar przejść na większą ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 - mniejsza efektywność zacierania, choć chyba nie bardzo (ja uzyskuję 85% przy 1:4) No wlasnie robilem tak dwa razy (drobno zmielone 7kg na 32L wody), wydajnosc ~80%... - przy tak wysokim słupie wody w garnku młóto mocno się kompaktuje przy wysładzaniu, trzeba je przecinać. Mozna je wlozyc w worek :-) - nie da się zrobić naprawdę mocnego piwa przy takim rozcieńczeniu Da sie, odgotowujac potem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Tak można przy piwach jasnych. Z tego co pamiętam przy piwach ciemnych zacier powinien być gęsty, a więcej wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Tak można przy piwach jasnych. Z tego co pamiętam przy piwach ciemnych zacier powinien być gęsty, a więcej wody do wysładzania. To prawda zalecają to przy jasnych z dwóch powodów, żeby nie wypłukiwać tanin, które w jasnym będą nieprzyjemniejsze. I podobnoż piwo w tym układzie jest jaśniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Ale wlasciwie to robilem Imperial Stouta, 7%... bez problemu ;-) Polecam lekture: google -> brew in a bag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 A czy ktoś sprawdzał jakie proporcje rozcieńczania przynoszą najmniejsze straty wydajności przy rezygnacji z wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Rezygnacji w ogóle? To na pewno im bardziej rozcieńczony tym lepsza wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Jesienią będę robił próby. Sprawdzę na sobie czy rozcieńczony zacier da lepsze efekty. Najlepiej uwarzyć dwa piwa, o tym samym składzie i różnym rozcieńczeniu. Zobaczymy. O efektach napiszę w grudniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Rezygnacja z wysładzania pozwoliłaby mi zrezygnować z nielubianych cienkuszy robionych przy okazji piw mocnych. Tylko, czy to nie obniży do granic nieprzyzwoitości wydajności, a mocno rozcieńczony zacier (a przez to i enzymy) nie skomplikuje zacierania ? Edytowane 31 Lipca 2010 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się