Jump to content

Refermentacja cydru


#$%^&*(

Recommended Posts

Witam, ostatnio nastawiłem swój pierwszy w życiu cydr. Wycisnąłem sok, dodałem drożdże, pożywkę, zamknąłem w butli z rurką fermentacyjną. Fermentacja wystartowała idealnie, jednak już po 5-ciu dniach drożdze zjadły cały cukier (blg=0) zabutelkowałem cydr z dodatkiem cukru (ok. 3gr/0,5l napoju). Po ok. 24h na powierzchni cydru pojawiła się delikatna pianka. Otworzyłem butelką i... powstała piana wyleciała mi z butelki (tak jakby cydr był przegazowany) i to już po 24h!!! Sprawdziłem cukromierzem (blg=0) Ogólnie cydr jest smaczny ale czuć posmak drożdży. I oto moje pytania:

1. Jakim cudem cydr się przegazował już po 24h?

2. Czy możliwe, że dałem za dużo drożdży, dlatego tak szybko cukier przefermentował i czuć smak drożdzy?

3. Czy po otwarciu butelki z zamknięciem patentowym mogę ją z powrotem zamknąć i przechowywać długo w piwnicy?

4. Czy, jeżeli cukromierz po nagazowaniu pokazuje blg=0, to mogę się obawiać że reszta butelek wybuchnie?

5. Jak długo leżakować?

6. Czy po dłuższym leżakowaniu w piwnicy, posmak drożdzy zniknie?

 

Link to comment
Share on other sites

AD2. A ile tych drożdży na ile soku dałeś?

AD3. Po co je otwierać? Jeśli chcesz upuścić gazu wystarczy je delikatnie rozszczelniać. Powinno być ok.

AD4. Jeśli to faktycznie zero to nie, ale zainteresowałbym się tym cukromierzem, bo przy moich próbach aż tak szybko nie schodziło do zera.

AD5. Dobrze byłoby przynajmniej 3-4 tygodnie potrzymać.

AD6. Niekoniecznie, ale powinien się chociaż zauważalnie zredukować.

Link to comment
Share on other sites

AD2. użyłem według tego co bylo na paczce (w przeliczeniu ok. 7g drożdzy winiarskich na 10l cydru) może pożywki za dużo??

AD3. już otworzylem jedną z butelek (ciekawość silniejsza ?) czy w ogóle można je przechowywac po otwarciu? i czy mogę je rozszczelniać i dalej przechowywac w piwnicy?

AD4. cukromierz nowy biowin (kupilem go tydzien temu)

AD5. czy nie zepsuje się po takim czasie? nie skwaśnieje?

PS. z góry dzięki za odpowiedzi ?

 

Edited by #$%^&*(
Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, #$%^&*( napisał:

AD2. użyłem według tego co bylo na paczce (w przeliczeniu ok. 7g drożdzy winiarskich na 10l cydru) może pożywki za dużo??

AD3. już otworzylem jedną z butelek (ciekawość silniejsza ?) czy w ogóle można je przechowywac po otwarciu? i czy mogę je rozszczelniać i dalej przechowywac w piwnicy?

AD4. cukromierz nowy biowin (kupilem go tydzien temu)

AD5. czy nie zepsuje się po takim czasie? nie skwaśnieje?

PS. z góry dzięki za odpowiedzi ?

 

 

Sprawdź ten cukromierz na wodzie, czy pokazuje 0. W biowinach lubi się przesuwać skala.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.