#$%^&*( Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Witam, ostatnio nastawiłem swój pierwszy w życiu cydr. Wycisnąłem sok, dodałem drożdże, pożywkę, zamknąłem w butli z rurką fermentacyjną. Fermentacja wystartowała idealnie, jednak już po 5-ciu dniach drożdze zjadły cały cukier (blg=0) zabutelkowałem cydr z dodatkiem cukru (ok. 3gr/0,5l napoju). Po ok. 24h na powierzchni cydru pojawiła się delikatna pianka. Otworzyłem butelką i... powstała piana wyleciała mi z butelki (tak jakby cydr był przegazowany) i to już po 24h!!! Sprawdziłem cukromierzem (blg=0) Ogólnie cydr jest smaczny ale czuć posmak drożdży. I oto moje pytania: 1. Jakim cudem cydr się przegazował już po 24h? 2. Czy możliwe, że dałem za dużo drożdży, dlatego tak szybko cukier przefermentował i czuć smak drożdzy? 3. Czy po otwarciu butelki z zamknięciem patentowym mogę ją z powrotem zamknąć i przechowywać długo w piwnicy? 4. Czy, jeżeli cukromierz po nagazowaniu pokazuje blg=0, to mogę się obawiać że reszta butelek wybuchnie? 5. Jak długo leżakować? 6. Czy po dłuższym leżakowaniu w piwnicy, posmak drożdzy zniknie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 AD2. A ile tych drożdży na ile soku dałeś? AD3. Po co je otwierać? Jeśli chcesz upuścić gazu wystarczy je delikatnie rozszczelniać. Powinno być ok. AD4. Jeśli to faktycznie zero to nie, ale zainteresowałbym się tym cukromierzem, bo przy moich próbach aż tak szybko nie schodziło do zera. AD5. Dobrze byłoby przynajmniej 3-4 tygodnie potrzymać. AD6. Niekoniecznie, ale powinien się chociaż zauważalnie zredukować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
#$%^&*( Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 (edited) AD2. użyłem według tego co bylo na paczce (w przeliczeniu ok. 7g drożdzy winiarskich na 10l cydru) może pożywki za dużo?? AD3. już otworzylem jedną z butelek (ciekawość silniejsza ?) czy w ogóle można je przechowywac po otwarciu? i czy mogę je rozszczelniać i dalej przechowywac w piwnicy? AD4. cukromierz nowy biowin (kupilem go tydzien temu) AD5. czy nie zepsuje się po takim czasie? nie skwaśnieje? PS. z góry dzięki za odpowiedzi ? Edited September 2, 2020 by #$%^&*( Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 9 minut temu, #$%^&*( napisał: AD2. użyłem według tego co bylo na paczce (w przeliczeniu ok. 7g drożdzy winiarskich na 10l cydru) może pożywki za dużo?? AD3. już otworzylem jedną z butelek (ciekawość silniejsza ?) czy w ogóle można je przechowywac po otwarciu? i czy mogę je rozszczelniać i dalej przechowywac w piwnicy? AD4. cukromierz nowy biowin (kupilem go tydzien temu) AD5. czy nie zepsuje się po takim czasie? nie skwaśnieje? PS. z góry dzięki za odpowiedzi ? Sprawdź ten cukromierz na wodzie, czy pokazuje 0. W biowinach lubi się przesuwać skala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
#$%^&*( Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 sprawdzone (cukromierz ok) najbardziej mnie zastanawia dlaczego tak szybko drożdze zjadly caly cukier? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 10 minut temu, #$%^&*( napisał: sprawdzone (cukromierz ok) najbardziej mnie zastanawia dlaczego tak szybko drożdze zjadly caly cukier? A jaka temperatura fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
#$%^&*( Posted September 2, 2020 Author Share Posted September 2, 2020 normalna pokojowa 17-21 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 Klarujecie swoje cydry? Nie wpływa to na nagazowanie w butelkach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 Ja nie klaruje ani cydru ani perry (które jest o wiele bardziej mętne). Link to comment Share on other sites More sharing options...
#$%^&*( Posted September 3, 2020 Author Share Posted September 3, 2020 a ja mam jeszcze pyatenie czy po zabutelkowaniu tego cydru moge go bez obaw delikatnie rozszczelniać w celu odgazowania i dalej przechowywać? żeby się nie zakaził ani nie zepsuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now