grzegorz134 Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 Cześć, Ostatnio robiłem kolejną warkę, praktyczne z tych samych składników: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Viking Pale Ale malt 2.5 kg 51% 80 % 5 (poprzednio użyłem go 1kg, resztę stanowił pilzneński) Ziarno Pszeniczny 2 kg 40.8% 85 % 4 Ziarno Płatki owsiane 0.4 kg 8.2% 85 % 3 Zacierałem w ok 68st. przez 50 min i na 10 min podniosłem do 72st. (poprzednio też coś około tego). Tym razem miałem przy chłodzeniu i filtracji bardzo dużo strat (to chyba są osady białkowe - jeśli się mylę, proszę poprawcie mnie). Czym to może być spowodowane? Czy taki efekt jest normalnym widokiem, czy coś mogło pójść nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwanhoe Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 Używałeś mchu albo whirfloca? Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz134 Posted September 3, 2020 Author Share Posted September 3, 2020 o to chodzi, że nie. W obu przypadkach nie dodawałem nic do klarowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 3, 2020 Share Posted September 3, 2020 Poczytaj o przełomie. grzegorz134 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now