Jump to content

osad białkowy?


Recommended Posts

Cześć,

Ostatnio robiłem kolejną warkę, praktyczne z tych samych składników:
Typ    Nazwa    Ilość    Ekstrakcja    EBC
Ziarno    Viking Pale Ale malt    2.5 kg 51%    80 %    5 (poprzednio użyłem go 1kg, resztę stanowił pilzneński)
Ziarno    Pszeniczny    2 kg 40.8%    85 %    4
Ziarno    Płatki owsiane    0.4 kg 8.2%    85 %    3
 

Zacierałem w ok 68st. przez 50 min i na 10 min podniosłem do 72st. (poprzednio też coś około tego).

Tym razem miałem przy chłodzeniu i filtracji bardzo dużo strat (to chyba są osady białkowe - jeśli się mylę, proszę poprawcie mnie).

Czym to może być spowodowane?

Czy taki efekt jest normalnym widokiem, czy coś mogło pójść nie tak?

 

osad.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.