bohen Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 Witam. Jestem w trakcie warzenia swojej pierwszej warki. Brzeczka gotowa, stygnie. Wsypałem drożdże US-05 do zdezynfekowanego pojemnika z wodą o temperaturze 29 stopni. Z przyzwyczajenia do drożdży piekarskich wymieszałem je z wodą. Minęło 15 minut, drożdże osiadły na dnie i nie widać za dużej aktywności w postaci bąbelków. Stąd moje pytanie. Czy mieszając drożdże z wodą zepsułem je w jakiś sposób? Czy mogę je dalej zadać do brzeczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 (edited) Mi ostatnio też tak opadły, do tego zbiły się w grudki. Rozmieszałem, zadałem i fermentacja ruszyła po około 30h. Jeszcze stygnie, a już drożdże uwodniłeś? Jak długo będziesz ochładzał brzeczkę? Edited September 5, 2020 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
bohen Posted September 5, 2020 Author Share Posted September 5, 2020 (edited) Mam dwa schłodzone pięciolitrowe baniaki wody źródlanej w lodówce, które doleje do brzeczki. Edited September 5, 2020 by bohen Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 (edited) Na 20 litrów? Pewnie mają temp. około 10°C. Zbijesz gdzieś do około 40°C. Ja schładzam w zamrażarce, aż się zacznie ścinać, a i tak mi zbija do około 30°C. Drożdże za wcześnie uwodniłeś. Edited September 5, 2020 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
bohen Posted September 5, 2020 Author Share Posted September 5, 2020 Są dobre tak na oko? Brzeczka ma około 32 stopnie przed dodaniem wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 (edited) Jestem początkujący, ale wyglądają ok. ok us-05, zbij poniżej 20°C. Ja bym ewentualnie odebrał parę mililitrów brzeczki i dodał do drożdży, by nie padły z głodu do tego czasu. Schodzić musisz szybko, np w wannie. Dopiero zobaczyłem pod zdjęciem, że 32* przed dodaniem wody. Wszystko będzie w porządku. Edited September 5, 2020 by smola Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 Wygląda OK. Piana świadczy o tym, że drożdże ruszyły. Lej do brzeczki, ale pamiętaj, że różnica między temperaturą uwodnionych drożdży a brzeczką nie może być wyższa niż 5 st. C. US-05 "lubią" mieć długi lag, 24h to praktycznie norma. Także bez stresu, będzie dobrze. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 Nie 5 a 10 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now