zenko112 Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 Hej, zrobiłem już wcześniej ze 3 piwa z brewkitów - zawsze były nagazowane. Teraz pierwszy raz zrobiłem z surowców - Belgian Tripel 19 BLG. https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/belgian-tripel-19blg Fermentacja burzliwa trwała 14 dni , zlałem z nad osadu i cicha trwała kolejne 14 dni, później znów zlałem , dosypałem glukozy i do butelek. - wszystko wg instrukcji. Zabutelkowałem , piwo stało 3 tyg w temp 21 - 23 stopnie - i po otwarciu tylko lekkie psyknięcie - nie ma gazu ani piany. Wydaje mi się , że to piwo jest mocne - czuć spiryt. Co zrobić ? 1. Czekać dalej 2. Otworzyć i dolać troszkę cukru z wodą i ponownie zamknąć 2. Otworzyć , zlać do garnka , dosypać cukru , może drożdży i ponownie zakapslować. Poprzednie piwa z brewkitów zawsze miały posmak drożdży i osad na dnie. Teraz to co mi nie wyszło jest klarowne i nie czuć drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 ile tego cukru dodałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 Zmaltretowałeś te drożdże przelewając dwa razy. Nic nie rób i odłóż butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted September 7, 2020 Share Posted September 7, 2020 16 godzin temu, zenko112 napisał: 1. Czekać dalej Właśnie to . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zenko112 Posted September 7, 2020 Author Share Posted September 7, 2020 ok.czyli czekamy.temp otoczenia 21C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now