Jump to content

Brak gazu i piany - Belgian Tripel


Recommended Posts

Hej,

 

zrobiłem już wcześniej ze 3 piwa z brewkitów - zawsze były nagazowane.

Teraz pierwszy raz zrobiłem z surowców -  Belgian Tripel  19 BLG. 

https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/belgian-tripel-19blg

Fermentacja burzliwa trwała 14 dni , zlałem z nad osadu i cicha trwała kolejne 14 dni, później znów zlałem , dosypałem glukozy i do butelek. - wszystko wg instrukcji.

Zabutelkowałem , piwo stało 3 tyg w temp 21 - 23 stopnie - i po otwarciu tylko lekkie psyknięcie - nie ma gazu ani piany.

 

Wydaje mi się  , że to piwo jest mocne - czuć spiryt.

 

Co zrobić ? 

1. Czekać dalej

2. Otworzyć i dolać troszkę cukru z wodą i ponownie zamknąć

2. Otworzyć , zlać do garnka , dosypać cukru , może drożdży i ponownie zakapslować.

 

Poprzednie piwa z brewkitów zawsze miały posmak drożdży i osad na dnie. Teraz to co mi nie wyszło jest klarowne i nie czuć drożdży.
 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.