Jump to content

Lekki lager


Eselchen

Recommended Posts

Cześć!

Przymierzam się do uwarzenia lekkiego, jasnego lagera (Helles). Przestudiowałem wiele receptur lecz często pojawia się zacieranie dekoracyjne, korekty pH wody bądź skomplikowane proporcje różnych słodów. 
Ja chce jedynie uzyskać dobre, lekkie piwo o goryczce w okolicy 15 IBU, niekoniecznie zgodne ze stylem.

 

Posiadam sprzęt Klarstein 15L, więc zasyp będzie niewielki. 
 

-2,5 kg słodu Pilzneńskiego 

-0,1 kg Carapils (w ogóle potrzebny?)

 

Zacieranie:

-62° 50 min

-72° 20 min

-78° 5 min

 

Chmielenie (gotowanie 90 min):

-15g Saaz na 60 min

-8g Saaz  na 15 min


 

Drożdże Wyest 2308 Munich Lager - bez starteru


Nie jestem pewien co do zacierania. Może lepiej 62 stopnie 30 min i 72 stopnie 30min?

 

Proszę o ocenę receptury i ew. sugestie co zmienić.

Edited by quattro
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

20 min. maltozowa, 40 minut dextrynująca + wygrzew.

Carapils jeśli masz to daj.

Najważniejsza fermentacja w tym stylu resztą się nie trzeba martwić.

Jeśli masz problem z kamieniem np. w czajniku lub garnkach to wodę przefiltruj Britą.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
15 minut temu, quattro napisał:

A wykonujesz starter? Nigdy nie miałem styczności z drożdżami dolnej fermentacji

 

Najlepszy starter z sucharów to mała warka lekkiego piwa ;)

Link to comment
Share on other sites

Tak to prawda. Warto zrobić 15 litrów dwunastki i tylko zadać 1 paczkę uwodnionych. Teraz zrobiłem starter wstrząsany w butelce po mineralnej - zamrożone pszeniczne dwunastka 1 litr. Zadalem do 19 litrow pilsa dwunastki. Termin butelkowania 20 wrzesnia wiec napiszę jak odfermentowalo i czy sa juz jakies wady. Pierwszy raz zrobilem cos takiego zeby tylko troche pomnożyć ilosc komórek. A i tu 15 minut przerwa maltozowa wiec nie dałem drozdzom dużo pracy. Od tej pory nastepne pilsy (na tej gestwie) jadą na zacieraniu infuzyjnym 67 st C. Olać te przerwy. 

 

 

Edited by Piotr Ba
.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.