Jump to content

Lekki lager

Eselchen

Recommended Posts

Cześć!

Przymierzam się do uwarzenia lekkiego, jasnego lagera (Helles). Przestudiowałem wiele receptur lecz często pojawia się zacieranie dekoracyjne, korekty pH wody bądź skomplikowane proporcje różnych słodów. 
Ja chce jedynie uzyskać dobre, lekkie piwo o goryczce w okolicy 15 IBU, niekoniecznie zgodne ze stylem.

Posiadam sprzęt Klarstein 15L, więc zasyp będzie niewielki. 

-2,5 kg słodu Pilzneńskiego 

-0,1 kg Carapils (w ogóle potrzebny?)

Zacieranie:

-62° 50 min

-72° 20 min

-78° 5 min

Chmielenie (gotowanie 90 min):

-15g Saaz na 60 min

-8g Saaz  na 15 min

Drożdże Wyest 2308 Munich Lager - bez starteru

Nie jestem pewien co do zacierania. Może lepiej 62 stopnie 30 min i 72 stopnie 30min?

Proszę o ocenę receptury i ew. sugestie co zmienić.

Edited by quattro

• 2 weeks later...

20 min. maltozowa, 40 minut dextrynująca + wygrzew.

Carapils jeśli masz to daj.

Najważniejsza fermentacja w tym stylu resztą się nie trzeba martwić.

Jeśli masz problem z kamieniem np. w czajniku lub garnkach to wodę przefiltruj Britą.

• 3 weeks later...
15 minut temu, quattro napisał:

A wykonujesz starter? Nigdy nie miałem styczności z drożdżami dolnej fermentacji

Najlepszy starter z sucharów to mała warka lekkiego piwa ;)

Tak to prawda. Warto zrobić 15 litrów dwunastki i tylko zadać 1 paczkę uwodnionych. Teraz zrobiłem starter wstrząsany w butelce po mineralnej - zamrożone pszeniczne dwunastka 1 litr. Zadalem do 19 litrow pilsa dwunastki. Termin butelkowania 20 wrzesnia wiec napiszę jak odfermentowalo i czy sa juz jakies wady. Pierwszy raz zrobilem cos takiego zeby tylko troche pomnożyć ilosc komórek. A i tu 15 minut przerwa maltozowa wiec nie dałem drozdzom dużo pracy. Od tej pory nastepne pilsy (na tej gestwie) jadą na zacieraniu infuzyjnym 67 st C. Olać te przerwy. 

Edited by Piotr Ba
.