Eselchen Posted September 7, 2020 Share Posted September 7, 2020 (edited) Cześć! Przymierzam się do uwarzenia lekkiego, jasnego lagera (Helles). Przestudiowałem wiele receptur lecz często pojawia się zacieranie dekoracyjne, korekty pH wody bądź skomplikowane proporcje różnych słodów. Ja chce jedynie uzyskać dobre, lekkie piwo o goryczce w okolicy 15 IBU, niekoniecznie zgodne ze stylem. Posiadam sprzęt Klarstein 15L, więc zasyp będzie niewielki. -2,5 kg słodu Pilzneńskiego -0,1 kg Carapils (w ogóle potrzebny?) Zacieranie: -62° 50 min -72° 20 min -78° 5 min Chmielenie (gotowanie 90 min): -15g Saaz na 60 min -8g Saaz na 15 min Drożdże Wyest 2308 Munich Lager - bez starteru Nie jestem pewien co do zacierania. Może lepiej 62 stopnie 30 min i 72 stopnie 30min? Proszę o ocenę receptury i ew. sugestie co zmienić. Edited September 7, 2020 by quattro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted September 16, 2020 Share Posted September 16, 2020 20 min. maltozowa, 40 minut dextrynująca + wygrzew. Carapils jeśli masz to daj. Najważniejsza fermentacja w tym stylu resztą się nie trzeba martwić. Jeśli masz problem z kamieniem np. w czajniku lub garnkach to wodę przefiltruj Britą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted October 3, 2020 Author Share Posted October 3, 2020 A jakich drożdży użyć? Widzę, że jest problem z dostępnością Wyest i w ogóle drożdży płynnych. Do wyboru mam: *płynne FM31 *płynne FM30 *W34/70 *S23 *S189 bądź inne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 Ja zawsze robię na w34/70 więc nie mam porównania. Ale te wystarczą w zupełności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted October 7, 2020 Author Share Posted October 7, 2020 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Ja zawsze robię na w34/70 więc nie mam porównania. Ale te wystarczą w zupełności. A wykonujesz starter? Nigdy nie miałem styczności z drożdżami dolnej fermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 7, 2020 Share Posted October 7, 2020 15 minut temu, quattro napisał: A wykonujesz starter? Nigdy nie miałem styczności z drożdżami dolnej fermentacji Najlepszy starter z sucharów to mała warka lekkiego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted October 11, 2020 Share Posted October 11, 2020 (edited) Tak to prawda. Warto zrobić 15 litrów dwunastki i tylko zadać 1 paczkę uwodnionych. Teraz zrobiłem starter wstrząsany w butelce po mineralnej - zamrożone pszeniczne dwunastka 1 litr. Zadalem do 19 litrow pilsa dwunastki. Termin butelkowania 20 wrzesnia wiec napiszę jak odfermentowalo i czy sa juz jakies wady. Pierwszy raz zrobilem cos takiego zeby tylko troche pomnożyć ilosc komórek. A i tu 15 minut przerwa maltozowa wiec nie dałem drozdzom dużo pracy. Od tej pory nastepne pilsy (na tej gestwie) jadą na zacieraniu infuzyjnym 67 st C. Olać te przerwy. . Edited October 11, 2020 by Piotr Ba . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now