Jump to content

Chmiel podczas chłodzenia


Szagi

Recommended Posts

Hej,

 

Jak wygląda sprawa trzymania chmielu w brzeczce podczas chłodzenia.

Jeżeli chłodzenie zajmuje więcej czasu to czy cały ten czas trzymacie chmiel czy wyciągacie już na początku chmielenia?

Czy np porcje na smak i goryczkę wyciągacie ale na aromat zostawiacie?

 

Załóżmy że pytają o nie ma chłodnicy, chłodzi w wannie o zajmuje to 2-3h lub nawet całą noc.

 

Link to comment
Share on other sites

Chmiel rzucam prosto do gara, niczego w trakcie gotowania nie odbieram, tylko dorzucam.  Po gotowaniu filtruję przez hop spidera do fermentora i taką odfiltrowaną brzeczkę chłodzę. Piwa wychodzą bardzo dobre.

Edited by smola
interpunkcja
Link to comment
Share on other sites

Czyli ostatnia dawka chmielu - która często wg receptur wrzuca się pod koniec warzenia po wyłączeniu grzania w Twoim wypadku jak długo znajduje się w garnku? 

 

Ja dotychczas trzymałem chmiel przez większą część chłodzenia.

Link to comment
Share on other sites

Czyli ostatnia dawka chmielu - która często wg receptur wrzuca się pod koniec warzenia po wyłączeniu grzania w Twoim wypadku jak długo znajduje się w garnku? 
 
Ja dotychczas trzymałem chmiel przez większą część chłodzenia.
Wyłączam grzanie, gdy ustanie wrzenie wrzucam chmiel, czekam około 10 min i filtruję do fermentora.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.