Jump to content

Kwaśny smak piwa

Shooba93

Recommended Posts

Witam,

Przelałem dziś Session IPA (13 blg) na cichą. Fermentacja burzliwa trwała w sumie 11 dni w 18-19 st C. Niestety przelałem pierwsze pół litra do szklanki i po spróbowaniu okazało się, że wyszła mi Sour IPA... W sumie nie próbowałem nigdy tak młodego piwa, więc nie wiem, czy kwaśny smak to coś normalnego, czy powinienem się martwić? Dodałem sporo chmielu Citra, ale wątpię, że jest to przyczyna. :D Aromat jest przyjemny.
Dodam, że w drugim dniu fermentacji rurka bulkała co 2-3 sekundy, a od czwartego dnia już prawie w ogóle. Dziś po otworzeniu fermentora okazało się, że nie ma w ogóle piany wytworzonej przez drożdże.

Jest to moja pierwsza warka i możliwe, że popełniłem kilka błędów.

Pozdrawiam

Edited by Shooba93

A jakie drożdże?

Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. 

Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum ;) a na powierzchni miałeś jakie biofilm?

4 godziny temu, Szagi napisał:

A jakie drożdże?

Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. 

Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum ;) a na powierzchni miałeś jakie biofilm?

Na moje oko nie było śladu zakażenia