Jump to content

Kwaśny smak piwa


Shooba93

Recommended Posts

Witam,

Przelałem dziś Session IPA (13 blg) na cichą. Fermentacja burzliwa trwała w sumie 11 dni w 18-19 st C. Niestety przelałem pierwsze pół litra do szklanki i po spróbowaniu okazało się, że wyszła mi Sour IPA... W sumie nie próbowałem nigdy tak młodego piwa, więc nie wiem, czy kwaśny smak to coś normalnego, czy powinienem się martwić? Dodałem sporo chmielu Citra, ale wątpię, że jest to przyczyna. :D Aromat jest przyjemny.
Dodam, że w drugim dniu fermentacji rurka bulkała co 2-3 sekundy, a od czwartego dnia już prawie w ogóle. Dziś po otworzeniu fermentora okazało się, że nie ma w ogóle piany wytworzonej przez drożdże.

Jest to moja pierwsza warka i możliwe, że popełniłem kilka błędów.

 

Pozdrawiam

 

Edited by Shooba93
Link to comment
Share on other sites

A jakie drożdże?

Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. 

 

Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum ;) a na powierzchni miałeś jakie biofilm?

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Szagi napisał:

A jakie drożdże?

Skoro przelewałeś na cichą po 11 dniach to raczej nic dziwnego że nie było już piany bo drożdże opadły. 

 

Co do smaku - ciężko to oceniać przez forum ;) a na powierzchni miałeś jakie biofilm?

Na moje oko nie było śladu zakażenia

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.