Fredd Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Zagłębiając się w fermentację "kresową" znalazłem przypadkiem przepis na kwas żurawinowy 20 dag żurawin, 1 kg cukru, 4 dag drożdży, 10 I wody, około 50 rodzynek, wanilia lub cukier waniliowyWymyte jagody żurawiny zalać wodą i zagotować. Po zagotowaniu jagody odcedzić. Do otrzymanego soku dodać cukier. Sok ostudzić, dodać do niego roztarte z cukrem drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 1 dobę. Następnego dnia zebrać pianę, dodać rodzynki i kawałek posiekanej laski wanilii lub cukier waniliowy. Odstawić na kolejną dobę. Po rozlaniu do butelek, mocno zakorkować i odstawić a 2-3 dni. Kwas żurawinowy jest napojem bardzo orzeźwiającym świetnie nadaje się na upalne dni. Czyli w gruncie rzeczy jest to fermentowany napój alkoholowy, robił ktoś coś podobnego, jakieś pomysły na dodanie do piwa żurawiny?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Ale po co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkc Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 jak dasz sok owocowy do brzeczki dostaniesz kwaskowate połączenie piwa z winem. Nie polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 skoro do krieka na cichej fermentacji dodaje się przefermentowanych osobno wiśni, to można i żurawin a tak serio to robiłem rozmaite eksperymenty cydro-podobne (bo piwo wymaga słodu) czyli cukrowe albo miodowe napoje fermentowane o mocy 4-9% alkoholu z przyprawami, owocami świeżymi i suszonymi. Żurawiny nie stosowałem ale czemu nie Tyle że to bardziej temat na http://wino.org.pl/forum/ bardziej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now