Hestfaret Bryggeriet Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Dzień dobry. Pytanko dotyczy laktozy, zastanawiam się czy mogę ja czymś zastąpić, a jednocześnie uzyskać podobna słodycz i gładkość, wiem o ksylitolu ale tutaj ta słodycz jest trochę miodowa moim zdaniem i nie bardzo mi odpowiada. Mam kilka milkshakeów do uwarzenia ale okazało się że reaguję baaaaardzo źle na laktozę, nawet po kilku łykach piwa uwarzonego z dodatkiem laktozy. Może głupie pytanie ale może ktoś pomoże... Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Może idzie to zastąpić zacieraniem na słodko w 73C Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 4, 2020 Share Posted October 4, 2020 Cześc. Maltodekstryna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorwiktor Posted October 5, 2020 Share Posted October 5, 2020 Najlepszy w smaku jest erytrytol, to taki smaczniejszy ksylitol, ma moc słodzenia około 80% cukru. Tylko może wywołać efekt przeczyszczający, jak walniesz kilka piw z tym pod rząd. Ewentualnie można uzupełnić to słodzikiem w tabletkach rozpuszczonym we wrzątku. Ksylitol dziwnie smakuje, stewia jeszcze gorzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mopser Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 Podbijam, może ktoś już zrobił na zamiennikach i chciałby podzielić się efektem Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 Laktoza oprócz słodyczy nadaje również gładkości. Inne cukry niefermentowalne tego raczej nie dadzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bolt Posted December 27, 2022 Share Posted December 27, 2022 Maltodekstryna to chyba jedyna podobna rzecz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts