pukki92 Posted October 16, 2020 Share Posted October 16, 2020 Mam zamiar uważyć Barley Wine idące chmielowością w kierunku American Barley Wine, ale nie używając Amerykańskich chmieli Zasyp: Pale Ale malt 5 kg Pilzneński 1.2 kg Żytni 0.5 kg Monachijski typ II 0.5 kg Płatki owsiane 0.5 kg Biscuit Malt 0.75 kg Czekoladowy ciemny 0.1 kg Acidulated Malt 0.2 kg Pszeniczny 0.2 kg Zacieranie w 65 przez 60 minut, potem 72 przez 30, mash-out 78 i przetrzymanie 5 minut Celuje w 11-12L o ekstrakcie 26BLG. Z reszty wysłodzin jakieś słabe piwo Chmiele : Magnum 50g - na start i gotowanie 90' Cascade 50g - na 30' East Kent Golding 50g na Whirpool Na ostatnie 3 dni fermentacji cichej : 50g East Kent Golding Zastanawiam się jeszcze nad płatkami dębowymi na cichą. Coś poprawić czy jest ok? Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted October 16, 2020 Share Posted October 16, 2020 Barleywine to piwko ktore musi sobie polezec, nie widze sensu chmielenia na cicha... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pukki92 Posted October 16, 2020 Author Share Posted October 16, 2020 6 godzin temu, Przemas.IE napisał: Barleywine to piwko ktore musi sobie polezec, nie widze sensu chmielenia na cicha... Czyli dać wszystko na whirlpool? Gdzieś czytałem, że można lezakowanie BW zrobić w fermentorze poprzez przegrzymanie go 3 miesiące na cichej i przed samym rozlewem dać chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted October 16, 2020 Share Posted October 16, 2020 Im dłużej trzymasz piwo we wiadrze, tym bardziej ryzykujesz, że coś się do niego zalęgnie... Barleywine jak RIS, najlepszy jak poleży kilka miesięcy/lat w butelce... aromaty chmielowe w tym czasie się zdegradują i zostaną zastąpione aromatami "szlachetnego" utlenienia... Zrobisz jak zechcesz... lepiej na whirpool ostatecznie niż na cichą... Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 16, 2020 Share Posted October 16, 2020 9 minut temu, pukki92 napisał: Czyli dać wszystko na whirlpool? Gdzieś czytałem, że można lezakowanie BW zrobić w fermentorze poprzez przegrzymanie go 3 miesiące na cichej i przed samym rozlewem dać chmielu Jeśli chcesz trzymać tak długo, to przydałby się szklany balon - do plastikowego wiadra tlen pomimo wszystko ma dostęp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now