Jump to content

Receptura Barley Wine


pukki92

Recommended Posts

Mam zamiar uważyć Barley Wine idące chmielowością w kierunku American Barley Wine, ale nie używając Amerykańskich chmieli :D

Zasyp:
Pale Ale malt 5 kg 
Pilzneński 1.2 kg 
Żytni 0.5 kg 
Monachijski typ II 0.5 kg 
Płatki owsiane 0.5 kg 
Biscuit Malt 0.75 kg 
Czekoladowy ciemny 0.1 kg 
Acidulated Malt 0.2 kg 
Pszeniczny 0.2 kg 

Zacieranie w 65 przez 60 minut, potem 72 przez 30, mash-out 78 i przetrzymanie 5 minut

Celuje w 11-12L o ekstrakcie 26BLG. Z reszty wysłodzin jakieś słabe piwo

Chmiele : 
Magnum 50g - na start i gotowanie 90' 

Cascade 50g - na 30'

East Kent Golding 50g na Whirpool

 

Na ostatnie 3 dni fermentacji cichej :
50g East Kent Golding

Zastanawiam się jeszcze nad płatkami dębowymi na cichą. Coś poprawić czy jest ok?

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Przemas.IE napisał:

Barleywine to piwko ktore musi sobie polezec, nie widze sensu chmielenia na cicha...

 

Czyli dać wszystko na whirlpool? Gdzieś czytałem, że można lezakowanie BW zrobić w fermentorze poprzez przegrzymanie go 3 miesiące na cichej i przed samym rozlewem dać chmielu

Link to comment
Share on other sites

Im dłużej trzymasz piwo we wiadrze, tym bardziej ryzykujesz, że coś się do niego zalęgnie... Barleywine jak RIS, najlepszy jak poleży kilka miesięcy/lat w butelce... aromaty chmielowe w tym czasie się zdegradują i zostaną zastąpione aromatami "szlachetnego" utlenienia... Zrobisz jak zechcesz... lepiej na whirpool ostatecznie niż na cichą...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, pukki92 napisał:

 

Czyli dać wszystko na whirlpool? Gdzieś czytałem, że można lezakowanie BW zrobić w fermentorze poprzez przegrzymanie go 3 miesiące na cichej i przed samym rozlewem dać chmielu

 

Jeśli chcesz trzymać tak długo, to przydałby się szklany balon - do plastikowego wiadra tlen pomimo wszystko ma dostęp.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.