Jump to content

Pozorny stopień odfermentowania a treściwość piwa


Recommended Posts

Czy ktoś zna prostą zależność pomiędzy pozornym stopniem odfermentowania a treściwością ("body") danego piwa? Powiedzmy, że w zakresie 11-14 °Blg. Na przykład stopień odfermentowania powyżej 80% da piwo ewidentnie wytrawne.

Edited by darko
Link to comment
Share on other sites

Treściwość zależy nie tylko od odfermetowania; w największym chyba stopniu wpływa na nią zawartość białek, ale też niedofermentowanie rezydualne, nagazowanie, a czasem nawet ilość żywic chmielowych lub drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Treściwość zależy nie tylko od odfermetowania; w największym chyba stopniu wpływa na nią zawartość białek, ale też niedofermentowanie rezydualne, nagazowanie, a czasem nawet ilość żywic chmielowych lub drożdży.

no tak, ale przy stosowaniu słodów z tej samej partii oraz takiej samej przerwy białkowej zawartość białka będzie podobna.

Edited by darko
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.