Jump to content

pierwsze piwo z brewkita - temperatury ??


Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich, zaczynam przygodę z piwowarstwem ;)

 

Zakupiłem zestaw startowy (fermentor, rurki, aerometr itp) i jako że lupie IPA to pierwszym moim piwem jest/będzie Coopers Brew A IPA.

Piwko już fermentuje w piwnicy, ale.... no właśnie mam kilka pytań (szukałem ale nie znalazłem precyzyjnych odpowiedzi).

Do tej pory proces wygląda następująco:

  1. brewkit zagotowany wg instrukcji z 1kg glukozy
  2. wlałem do fermentora, zalałem wodą i... temperatura całości ok 38C, za dużo więc do wanny z zimną wodą i wychłodziłem do 28C
  3. drożdże uwodniłem i dodałem do brzeczki o temp ok. 27C
  4. jako że zrobiło siejuż ciemno i trzeba spać zostawiłem całość w łazience, temp otoczenia 22-23C, brzeczka jakies 24-25C - wydawało mi się za dużo
  5. przeniosłem do pokoju gdzie temp ok 21C, ale temp brzecki po 24h spadła może o 1C (a naczytałem się że lepsza jest temp niższa 19-20C żeby drożdże lepszy alko zrobiły)
  6. finalnie zniosłem do piwnicy do kotłowni gdzie tem otoczenia to jakieś 17,5C, brzeczka ok 19,5C i tak stoi już ze 3 doby

 

A teraz pytania :)

  1. czy rzeczywiście lepsza jest temp brzeczki 18-20C niż wyższe (na instrukcji było chyba 18-25C)?
  2. wiem że lepiej drożdże było wlać do brzeczki o ustalonej temp a nie potem schładzać razem z drożdżami, ale fermentacja trwa wiec raczej przeżyły
  3. nie mogłem sie powstrzymać i sprawdziłem po 3 dobach mam ok 5BLG (startowo miałem ok 10BLG ale w ok 30C, wieć było pewnie trochę wyższe) - czy drożdże działają w normie?
  4. pozostawić dalej w tej temp czy na końcówke przenieść do cieplejszego pomieszczenia ?
  5. no i to co mnie najbardziej nurtuje - w jakiej temp zrobić refermentację w butelkach , piszą że w pokojowej... trochę mało precyzyjnie :/ zostawić w piwnicy przy 17-18C otoczenia czy do cieplejszego (mam do wyboru 19 w pralni, 21 w pokoju lub 23 w łazience :P )
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, sqymon napisał:

Witam serdecznie wszystkich, zaczynam przygodę z piwowarstwem ;)

 

Zakupiłem zestaw startowy (fermentor, rurki, aerometr itp) i jako że lupie IPA to pierwszym moim piwem jest/będzie Coopers Brew A IPA.

Piwko już fermentuje w piwnicy, ale.... no właśnie mam kilka pytań (szukałem ale nie znalazłem precyzyjnych odpowiedzi).

Do tej pory proces wygląda następująco:

  1. brewkit zagotowany wg instrukcji z 1kg glukozy
  2. wlałem do fermentora, zalałem wodą i... temperatura całości ok 38C, za dużo więc do wanny z zimną wodą i wychłodziłem do 28C
  3. drożdże uwodniłem i dodałem do brzeczki o temp ok. 27C
  4. jako że zrobiło siejuż ciemno i trzeba spać zostawiłem całość w łazience, temp otoczenia 22-23C, brzeczka jakies 24-25C - wydawało mi się za dużo
  5. przeniosłem do pokoju gdzie temp ok 21C, ale temp brzecki po 24h spadła może o 1C (a naczytałem się że lepsza jest temp niższa 19-20C żeby drożdże lepszy alko zrobiły)
  6. finalnie zniosłem do piwnicy do kotłowni gdzie tem otoczenia to jakieś 17,5C, brzeczka ok 19,5C i tak stoi już ze 3 doby

 

A teraz pytania :)

  1. czy rzeczywiście lepsza jest temp brzeczki 18-20C niż wyższe (na instrukcji było chyba 18-25C)?
  2. wiem że lepiej drożdże było wlać do brzeczki o ustalonej temp a nie potem schładzać razem z drożdżami, ale fermentacja trwa wiec raczej przeżyły
  3. nie mogłem sie powstrzymać i sprawdziłem po 3 dobach mam ok 5BLG (startowo miałem ok 10BLG ale w ok 30C, wieć było pewnie trochę wyższe) - czy drożdże działają w normie?
  4. pozostawić dalej w tej temp czy na końcówke przenieść do cieplejszego pomieszczenia ?
  5. no i to co mnie najbardziej nurtuje - w jakiej temp zrobić refermentację w butelkach , piszą że w pokojowej... trochę mało precyzyjnie :/ zostawić w piwnicy przy 17-18C otoczenia czy do cieplejszego (mam do wyboru 19 w pralni, 21 w pokoju lub 23 w łazience :P )

 

1) Zależy od drożdży. dla większości ale'owych 18-20 będzie zdecydowanie lepszą opcją.

2) Drożdże potrafią przeżyć sporo, ale w zbyt wysokiej temperaturze i ze skokami czy nagłym obniżaniem temperatury nie dadzą dobrych efektów. Brzeczkę trzeba najpierw schłodzić do temperatury fermentacji bądź nieco niżej, a dopiero później zadawać drożdże.

3) Blg spada, więc działają. Choć biorąc pod uwagę wysoką temperaturę początkową fermentują dość wolno. Choć  drożdże z brewkitu często są w słabej kondycji.

4) Zostaw w tej temperaturze na tydzień, później możesz przenieść do 21°.

5) Temperatura refermentacji nie ma już aż takiego wpływu na końcowy efekt, bo drożdże nie mają wielu cukrów do przerobienia. W przypadku tego piwa nie zauważysz różnicy, może poza szybkością nagazowania, w wyższej temperaturze nagazuje się szybciej. W przypadku prawidłowo fermentowanego piwa refermentację dobrze przeprowadzić w temperaturze zbliżonej do temperatury głównej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Poza tym co pisze wyższej kolega @punix to na przyszłość, zamiast 1kg glukozy dodaj 1,7kg płynnego jasnego niechmielonego ekstraktu słodowego (jeśli oczywiście planujesz dalej robić brewkity)

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, Jancewicz napisał:

...zamiast 1kg glukozy dodaj 1,7kg płynnego jasnego niechmielonego ekstraktu słodowego (jeśli oczywiście planujesz dalej robić brewkity)

No plan właśnie taki mam żeby zrobić jeszcze 1 brewkit + ekstrakt niechmielony a potam spróbować wejśc na ciut wyższy poziom czyli ektrakt niechmieloony i chemilić samemu

 

Samodzielne zacieranie - jak na razie nie mam na to czasu, 3 małych dzieciaków w domu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.