WiniToWini Posted October 21, 2020 Share Posted October 21, 2020 Witam. Przez przypadek zamówiliśmy za dużo słodu Crystal 150 EBC. Dokładnie 5 kg za dużo XD. Wszędzie znajduje informacje ze słód ten może stanowić do 10 % zasypu, czasem, że do 20%. Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted October 21, 2020 Share Posted October 21, 2020 (edited) 20 minut temu, WiniToWini napisał: Witam. Przez przypadek zamówiliśmy za dużo słodu Crystal 150 EBC. Dokładnie 5 kg za dużo XD. Wszędzie znajduje informacje ze słód ten może stanowić do 10 % zasypu, czasem, że do 20%. Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. Pozdrawiam Najlepiej znaleźć piwowarów z okolicy i podzielić się/odsprzedać To słód karmelowy, większa ilość w zasypie spowoduje ulepowate, niezbyt pijalne piwo. Edited October 21, 2020 by punix Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 8 godzin temu, WiniToWini napisał: Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. Ogólnie możesz zrobić słabsze piwo (<10BLG) i ewentualnie mocniej nachmielić na goryczkę. Był gdzieś przepis na harcerskie (chyba około 4blg) gdzie szło nawet 50% karmelu Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 16 minut temu, sihox napisał: nawet 50% karmelu Jak najjaśniejszego! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted October 22, 2020 Share Posted October 22, 2020 4 minuty temu, zasada napisał: Jak najjaśniejszego! To akurat fakt. 150ebc to już dość ciemny słód karmelowy, stąd też mocniej odczuwalny w piwie. Ale takiego lekkiego, "karmelowego", troszkę bardziej chmielowego milda z 20% tego słodu można by zrobić. Dobrze tylko dobrać drożdże dające w miarę wytrawne piwo (np. z sucharków nottinghamy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now