Jump to content

Crystal Malt 150


Recommended Posts

Witam. 

Przez przypadek zamówiliśmy za dużo słodu Crystal 150 EBC. Dokładnie 5 kg za dużo XD. Wszędzie znajduje informacje ze słód ten może stanowić do 10 % zasypu, czasem, że do 20%. 

Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, WiniToWini napisał:

Witam. 

Przez przypadek zamówiliśmy za dużo słodu Crystal 150 EBC. Dokładnie 5 kg za dużo XD. Wszędzie znajduje informacje ze słód ten może stanowić do 10 % zasypu, czasem, że do 20%. 

Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. 

Pozdrawiam

 

Najlepiej znaleźć piwowarów z okolicy i podzielić się/odsprzedać ;)

To słód karmelowy, większa ilość w zasypie spowoduje ulepowate, niezbyt pijalne piwo.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, WiniToWini napisał:

Czy znacie może recepturę w której można użyć większą ilość tego słodu. 

Ogólnie możesz zrobić słabsze piwo (<10BLG) i ewentualnie mocniej nachmielić na goryczkę. Był gdzieś przepis na harcerskie (chyba około 4blg) gdzie szło nawet 50% karmelu ;)

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, zasada napisał:

Jak najjaśniejszego!

To akurat fakt. 150ebc to już dość ciemny słód karmelowy, stąd też mocniej odczuwalny w piwie. Ale takiego lekkiego, "karmelowego", troszkę bardziej chmielowego milda z 20% tego słodu można by zrobić. Dobrze tylko dobrać drożdże dające w miarę wytrawne piwo (np. z sucharków nottinghamy).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.