Jump to content

Zaklepana rurka miedziana jako gilza


bielaq

Recommended Posts

Hej, 

Pytanie jak w temacie. Stosował ktoś? Zastanawia mnie możliwość umycia tego tworu. Mogę go jeszcze rozgiąć umyć i zaklepać ponownie. Ewentualnie odciąć koniec przeczyścić w środku (nie wiem czym) i ponownie zaklepać. Docelowo nie wiem jakby to myć. Jeśli chodzi o sterylność to w teorii można wygotować. Wrzucić do piekarnika.

 

Czy pomiar temperatury wewnątrz piwa będzie miał jakiś istotny wpływ na efekt końcowy?

 

IMG_20201022_143220.jpg

IMG_20201022_143212.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jak już masz składniki to utnij równo pośrodku tego wywijasa, przyklep delikatnie do równego i zlutuj. w zupełności wystarczy i da rade tego używać. O myciu w środku zapomnij, tak jak kolega pisze, a jedynie pomyśl może nad pasta termoprzewodzącą, będzie mniejsza bezwładność a tym samym dokładniej.

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Zdecyduje się raczej na gotowca z chin jako, że nie mam czym tego polutować.

 

Po kolejnej warce widzę, że przyklejanie czujnika do boku fermentora wywołuje u mnie wątpliwości co do tego czego ja właściwie mierzę temperaturę i czy położenie czujnika względem drzwi lodówki nie zaburza odczytu.

Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, bielaq napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Zdecyduje się raczej na gotowca z chin jako, że nie mam czym tego polutować.

 

Po kolejnej warce widzę, że przyklejanie czujnika do boku fermentora wywołuje u mnie wątpliwości co do tego czego ja właściwie mierzę temperaturę i czy położenie czujnika względem drzwi lodówki nie zaburza odczytu.

Przyklej na czujnik jakąś izolację ( kawałek karimaty, pianki)

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, bielaq napisał:

Po kolejnej warce widzę, że przyklejanie czujnika do boku fermentora wywołuje u mnie wątpliwości co do tego czego ja właściwie mierzę temperaturę i czy położenie czujnika względem drzwi lodówki nie zaburza odczytu.

Tak jak @anteks napisał przyklej kawałek izolacji na czujnik i będzie git. Mierzyłem i różnica pomiędzy zanurzoną sondą, a przyklejonym czujnikiem jest prawie żadna. Zanurzyłem czujnik, bo mam krótki kabel do czujnika jest mi tak wygodniej wyjmować fermentor z lodówki, bo nie muszę odklejać czujnika, tylko go wyciągam. Cztery lata jechałem na przyklejonym.

Link to comment
Share on other sites

Mam przyklejoną izolację na czujnik - po prostu nie mam osobistego porównania tych temperatur i dlatego się waham. Za każdym razem zastanawiam się czy sonda jest prawidłowo przyklejona(mam mniej więcej w połowie wysokości bliżej ścianki bocznej i drzwi lodówki) i muszę bawić później w usuwanie taśmy. Możliwe że sonda pokaże mi, że różnicy specjalnie nie zobaczę, ale wyjmowanie fermentora i szykowanie go za każdym razem mogłoby być rzeczywiście wygodniejsze - nie pomyślałem o tym wczęsniej.

Link to comment
Share on other sites

Ja kupiłem taką gilzę jak panowie wyżej zasugerowali, wywierciłem dziurę w pokrywie, zauszczelkowałem i wpuściłem w nią sondę. Działa bez zarzutu, choć jakieś tam różnice w temperaturze widzę między krawędzią fermentora a sondą (sonda jest w 1/3 odległości od krawędzi, czytałem że lepiej jej na środku nie umieszczać). No i ciekłokrystaliczny, naklejany termometr pokazuje zawsze niższe temperatury, ale to pewnie wina tego że nie jest zaizolowany, a lodówka mi służy za komorę.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, koval_blazej napisał:

A jakiś powód?

Ze względu na "czas reakcji". W czasie np. chłodzenia od krawędzi wiadra chłodzi (grzeje)się szybciej niż w środku przy gilzie i wahania temperatury są większe. Przy bardzo burzliwej fermentacji nie ma problemu, bo brzeczka się ładnie sama miesza, ale jak zwalnia to już widać bardziej ten efekt.  Po prostu jest większa bezwładność pomiaru. Ale jest na to sposób. Ustawić mniejszą histerezę. 

Link to comment
Share on other sites

Ok, to ma sens. Ja mam równiutko po środku, ale sterowanie odbywa się temperaturą lodówki, a dopiero ta jest wyliczana na podstawie temp. brzeczki, więc to też ma mniejsze znaczenie, bo nie schładza tak gwałtownie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

A wypełniacie tą gilzę pastą termoprzewodząco jak pisał Radi_wroc czy poprostu wrzucacie do gilzy a potem przez dziurę w pokrywie? Jeżeli tylko wrzucacie to czy od góry nie bedzie się dostawać zimniejsze powietrze z lodówki i wynik nie będzie zaniżony czy przewód od czujnika jest na tyle ciasno że nie ma z tym problemu?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.