Jump to content

Czy już butelkować?


Recommended Posts

Mój brewkit Lager, nastawiony 28.07.2010, czyli 10 dni temu siedzi w piwnicy w 22°C i nadal powolutku pracuje. W środę 04.08 sprawdzałem i było już 2°Blg. Czytałem, że można dłużej fermentować bez szkody dla warki a nawet z korzyścią.

Nie spieszę się, ale nie chcę spaprać mojego pierwszego piwa, dlatego pytam Was doświadczeni piwowarzy, co mi doradzacie?

Mam też pytanie, w topicu "Moje pierwsze piwo z brewkita" radzą:

"Jeśli posiadamy dodatkowy fermentor z kranikiem wówczas przygotowujemy roztwór glukozy/cukru/ekstraktu (ilość surowca do refermentacji jest uzależniona od gatunku piwa i powinna być indywidualnie dobierana) w około 300ml wody, gotujemy około 5 minut."

Jak się na to zapatrujecie chodzi mi o użycie wody, czy nie lepiej użyć zrobionego piwa?

Jak zwykle liczę na szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Mam filtrator z kranikiem :smilies:, ale tu nasuwa się jeszcze jeden problem (wątpliwość). Do kranika mam podpięty wężyk filtracyjny z oplotu, czy jest to wystarczające do zlewania piwa, czy lepiej stosować go tylko do filtracji po zacieraniu a zebrać piwo wężykiem znad osadu?

Ponawiam główny problem postu, czy już butelkować, czy czekać na koniec fermentacji ?

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy masz 10 dni na burzliwej czy już na cichej, jeśli na burzliwej to przelej na cichą za pomocą wężyka podpiętego pod kranik.Jeśli jesteś po cichej możesz przygotować roztwór cukru do refermentacji /przegotowana woda+cukier/ i przelać piwo do fermentora z roztworem, dobrze wymieszać, a potem butelkować lub odmierzone ilości cukru wsypać bezpośrednio do butelek i zalać piwem.Przy 2 blg ja bym już butelkował cukru ok.3g/0,5l

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.