Jump to content

Fermentacja. Czy to normalne?

Recommended Posts

Witam, dziś mija ósmy dzień fermentacji dwóch moich warek (IPA). Warzone w tym samym dniu i dokładnie 23 października rozpoczęła się fermentacja burzliwa. Problem polega na tym,  że w pierwszej warce drożdże ładnie opadły na dół, a w drugiej "zawieszone są w brzeczce " Czy to normalne? Dodam, że obydwie Warki wystartowały na tej samej gęstwie z poprzedniej Warki. Gestwa była świeża (jednodniowa) Gestwa po drożdżach US-05. Dołączam zdjęcia. Pomocy!

20201031_131004.jpg

20201031_131010.jpg

Godzinę temu, Hary86 napisał:

To nie drożdże zawieszone w piwie, tylko osad na ściance fermentora.

Ok, tylko dlaczego ten osad jest na jednym fermentorze, a na drugim go nie ma?

Jeśli fermentory są jednakowe (ten sam materiał, kąt nachylenia ścianek) to może przyczyn by należało szukać w różnicach w brzeczce. Ja mam wszystkie fermentory takie same i te same drożdże raz zostają na ściankach a innym razem zostawiają czyste ścianki. Może to po prostu przypadek, a może np. osadzają się na ściankach, które są bardziej zmatowione myciem...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

U mnie drożdże zawsze bardzo słabo oblepiały ściany fermentora. Na zdjęciu poniżej wczorajsza warka, drożdże US-05, które wystartowały gdzieś w nocy w 18 st. C. Tak sobie myślę, że może ten ścianotropizm wynika z tego, że co jakiś czas załącza się kabel grzewczy, a one lgną do siłą rzeczy trochę cieplejszych ścianek fermentora :)

image.png

Edited by Kajkosz