sziszi Posted August 9, 2010 Share Posted August 9, 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka. Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 9, 2010 Share Posted August 9, 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka.Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Teoretycznie zbyt zasadowa woda, oraz wypłukiwanie tanin z łuski poprzez zbyt długie wysładzanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted August 9, 2010 Author Share Posted August 9, 2010 Przejrzałem tegoroczne metryczki z konkursów i w dużej części piw pojawia się u mnie pozostająca goryczka.Skąd to się bierze? Po prostu za dużo chmielu dla goryczki? za długo gotuję? Teoretycznie zbyt zasadowa woda' date=' oraz wypłukiwanie tanin z łuski poprzez zbyt długie wysładzanie.[/quote'] acha, czyli to nie problem chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted August 9, 2010 Share Posted August 9, 2010 Jak nawalisz chmielu tyle co ja do swojego pilsa to też będziesz czuł taką odkładającą się goryczkę a i będzie jeszcze piołunowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 9, 2010 Share Posted August 9, 2010 Może być z polifenoli wypłukanych ze słodu albo z chmielu, może być z drożdży (goryczka białkowa). Może być z marnego jakościowo chmielu. I oczywiście jak wszystkie inne wady piwa może pochodzić z infekcji. Był jakiś artykuł piwoznawcy na ten temat, ale już nie opamiętam który to: http://piwoznawcy.pl/czytelnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts