Jump to content

Brewkit - Pilsner, dolna fermentacja


kingbialt

Recommended Posts

Cześć,

jutro planuję warzyć swoją 1 warkę. Na pierwszy raz będzie to 'gorący kubek' - Muntons Export Pilsner. Połączę go z ekstraktem słodowym w syropie. Planowałem użyć drożdży saflager w34/70 i tu rodzą się pytania.

- powinienem przeprowadzić dolną fermentację - w temp 12-15C (w piwnicy), używając 1 saszetkę (wg instrukcji po polsku)? Czy lepiej użyć 2 saszetek (wg instrukcji po ang 1 saszetka na 10-15 litrów)?

- wg informacji po ang temperatura może być 9-22C, czy mimo wszystko lepiej przeprowadzać w fermentację w piwnicy?

 

Co do fermentacji

- czy lepiej przeprowadzić ją w lekko uchylonym fermentorze z kranikiem, następnie po 10 dniach zrobić cichą z w tym samym fermentorze, tj. docisnąć przykrywke i założyć rurkę.

- czy może od razu docisnąć przykrywkę i założyć rurkę

- czy może, lekko uchylony fermentor przez 10 dni a następnie przelanie do fermentora nr 2 z kranikiem na cichą 

 

Refermentację planuję zrobić w formie syropu z glukozy dolanego do fermentora.

 

Z góry dzięki za informacje oraz wszelkie rady :)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Użyj 2 paczek uwodnionych drożdży zadanych do brzeczki w temperaturze fermentacji. Jeżeli masz możliwość kontrować telewizję temperaturę to najlepsza dla tych drożdży będzie temp. otoczenia pomiędzy 10 a 12 st. C. Czas fermentacji dolnej jest zdecydowanie dłuższy niż górnej i na Twoim miejscu dał bym sobie spokój na 4 tygodnie. Niech drożdże pracują. Na początek najłatwiej będzie Ci zamknąć szczelnie wieko wraz z rurką fermentacyjną do której wklej alkohol lub starsan. Nie przelewaj tego piwa jeżeli nie zbierasz gęstwy. Przelewanie nic nie daje.

Link to comment
Share on other sites

Jak masz już otwór na rurkę, to ją załóż, jak nie masz to rozszczelniona pokrywa sprawdzi się w każdej fazie fermentacji, rurka też, nie ma co tu dorabiać teorii.
Fermentuj w piwnicy, na koniec możesz przenieść w cieplejsze miejsce na tzw. p przerwę diacetylową, ale najwcześniej po przerebiebiu przynajmniej połowy ekstraktu.

Link to comment
Share on other sites

Fajnie dzięki za info. Mam w piwnicy 14C więc myślę, że dobra temperatura. W takim razie od razu użyje fermentora z kranikiem i rurką fermentacyjną. Czyli uważacie, że jakieś 4 tygodnie i rozlew? Potem następne 3-4 tygodnie w butelkach. Nie zdążę na święta :/ 

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, kingbialt napisał:

Mam w piwnicy 14C więc myślę, że dobra temperatura

Oj jednak trochę ciepło. Zmontuj skrzynię styropianową i wkładaj zamrożone butelki z wodą, albo zmień drożdże i zrób koelscha

Link to comment
Share on other sites

Oj jednak trochę ciepło. Zmontuj skrzynię styropianową i wkładaj zamrożone butelki z wodą, albo zmień drożdże i zrób koelscha
Na pierwsze piwko to raczej nie polecałbym skrzyni i chłodzenia. Chociaż zgadzam się z Tobą, że 14 stopni to dość wysoko jak na dolniaka.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, kingbialt napisał:

Jeszcze takie noobowskie pytanie.

Jeżeli fermentacja ma przebiegać w tych 12-15C to brzeczka i woda w której robie rehydratację powinna mieć taką temp? Zwykle na na YT jest to 20-30C.

Tak. Rehydratację robisz w nawet ponad 30 stopniach, a później chłodzisz najlepiej poprzez dolewanie brzeczki co kilka minut np. w w trzech krokach obniżając temperaturę o 5 stopni w każdym kroku.

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Muchor napisał:

Na pierwsze piwko to raczej nie polecałbym skrzyni i chłodzenia

Dziwnie piszesz "lagera" ;)

Przecież to nie jest jakaś kosmiczna technologia, jak ma być dolniak to temperatury trzeba jakoś pilnować. Można też poczekać aż się ochłodzi ;)

Link to comment
Share on other sites

38 minut temu, koval_blazej napisał:

Oj jednak trochę ciepło. Zmontuj skrzynię styropianową i wkładaj zamrożone butelki z wodą, albo zmień drożdże i zrób koelscha

Mam troche styropianu po TV i innych piedoletach, może sie zrobi z tego skrzynke. I co do tego z 4 1,5l zamrozone butle i codziennie wymiana? :D

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, kingbialt napisał:

Mam troche styropianu po TV i innych piedoletach, może sie zrobi z tego skrzynke. I co do tego z 4 1,5l zamrozone butle i codziennie wymiana? :D

 

Na pewno nie aż tyle. Obstawiałbym jedną i wymiana co 12-24h, w końcu potrzebujesz schłodzić tylko o 4-5°. Będziesz musiał sprawdzić empirycznie.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, kingbialt napisał:

Mam troche styropianu po TV i innych piedoletach, może sie zrobi z tego skrzynke. I co do tego z 4 1,5l zamrozone butle i codziennie wymiana? :D

To zależy  od szczelnosci skrzynki, właściwości styropianu i temperatury otoczenia. Proponowałbym raczej  ze styropianu budowlanego, to nie sa duze koszty, a materiał  lepszy. No i przyzwoity termometr z sondą.

Link to comment
Share on other sites

 
Na pewno nie aż tyle. Obstawiałbym jedną i wymiana co 12-24h, w końcu potrzebujesz schłodzić tylko o 4-5°. Będziesz musiał sprawdzić empirycznie.
W sumie, to nie jest jakiś wyczyn, zatem jeżeli Ci się chce i możesz, to faktycznie - warto taką skrzynię zbudować. Powodzenia - pierwsze piwo i tak smakuje lepiej niż wszystko co się do tej pory piło

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, kingbialt napisał:

nie mam z sondą, ale z owcą i napisem Zakopane

 

Takie się raczej nie nadaje. Wystarczy najprostszy z sondą, choćby coś takiego: https://allegro.pl/oferta/termometr-elektroniczny-lcd-z-sonda-do-pieca-co-8493515524

Sondę można przykleić od zewnątrz do fermentora i zaizolować kawałkiem styropianu.

Link to comment
Share on other sites

Dolna fermentacja jest zdecydowanie wolniejsza i mniej spektakularna niż górna. Piana będzie mniej obfita i pojawi się później. Obserwuj fermentator. Ruch w rurce, wydęcie pokrywy, wzrost temperatury, osad drożdżowy na dnie zbiornika (jak masz przejrzysty).

Link to comment
Share on other sites

Oby coś z tego wyszło, poki co nic nie bulga. Drożdze w szklance były wyrośnięte, piana była i przelałem to do brzeczki ok 17C. W piwnicy mam te 13C wiec skonstruowałem skrzynke do chłodzenia. Wieczorem sprawdzę do ilu sie schłodziło, najwyżej dorzucę z 2 kolejne butle. Używam na razie termometr z owcą (czekam na ten z sondą). Zrobiłem też wizjer na termometr na fermentorze :)

 

20201114_135738.jpg

20201114_135816.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.