PotentantPiwa Posted November 13, 2020 Share Posted November 13, 2020 Witam, ostatnio probowalem zrobic swoje 1 piwo. Zrobilem je z wlasnej roboty chmielu i slodu jeczmiennego. Ogolem poziom BLG jest w porzadku, smak jest mocno chmielowy i malo zbozowy. Ogolem chodzi o to ze po fermentacji burzliwej ( tygodnie) na wierzchu dalej jest dziwny osad a zapach jest nieprzyjemny z nutą zbozowa na koncu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 13, 2020 Share Posted November 13, 2020 1 minutę temu, PotentantPiwa napisał: Ogolem chodzi o to ze po fermentacji burzliwej ( tygodnie) na wierzchu dalej jest dziwny osad a zapach jest nieprzyjemny z nutą zbozowa na koncu Zlewałeś na cichą? W tym pojemniku nie widać śladów fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PotentantPiwa Posted November 13, 2020 Author Share Posted November 13, 2020 Nie Teraz, Gawron napisał: Zlewałeś na cichą? W tym pojemniku nie widać śladów fermentacji. Nie zlewałem, w tym fermentorze były 2 tygodnie w temperaturze 22-23 stopni? Moze powinnienem zostawić na dłużej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 13, 2020 Share Posted November 13, 2020 1 minutę temu, PotentantPiwa napisał: Nie Nie zlewałem, w tym fermentorze były 2 tygodnie w temperaturze 22-23 stopni? Moze powinnienem zostawić na dłużej? W tym fermentorze nie widać oznak fermentacji. Jakbyś drożdży nie dodał. Jakie miałeś blg początkowe, a jakie teraz masz? Tak wygląda mój słój po fermentacji. Oblepiony drożdżami i dużo gęstwy na dnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted November 13, 2020 Share Posted November 13, 2020 Przepraszam za to pytanie ale czy dodałeś drożdże? Jeśli tak to jakie, w jakiej temperaturze, jaką ilość... Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 13, 2020 Share Posted November 13, 2020 Wygląda jakby drożdże w ogóle nie wystartowały. Na pierwszym zdjęciu zamiast piany jest kra, wiec pewnie infekcja bakteriami. Na drugim widać jakiś osad, ale równie dobrze może to być osad białkowy z przełomu, zlany razem z brzeczką do fermentora. Oznak fermentacji drożdżowej nie widać. Jak wygląda obecny ekstrakt i jaki był początkowy? Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now