Jump to content

Nieprzyjemny zapach


Recommended Posts

Witam, ostatnio probowalem zrobic swoje 1 piwo. Zrobilem je z wlasnej roboty chmielu i slodu jeczmiennego. Ogolem poziom BLG jest w porzadku, smak jest mocno chmielowy i malo zbozowy. Ogolem chodzi o to ze po fermentacji burzliwej (  tygodnie) na wierzchu dalej jest dziwny osad a zapach jest nieprzyjemny z nutą zbozowa na koncu20201113_203045.thumb.jpg.100dc3f0dac3af0b55e2b2bfca08b79a.jpg

 

20201113_202920.jpg

20201113_202923.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, PotentantPiwa napisał:

Ogolem chodzi o to ze po fermentacji burzliwej (  tygodnie) na wierzchu dalej jest dziwny osad a zapach jest nieprzyjemny z nutą zbozowa na koncu

Zlewałeś na cichą? W tym pojemniku nie widać śladów fermentacji.

 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, PotentantPiwa napisał:

Nie 

Nie zlewałem, w tym fermentorze były 2 tygodnie w temperaturze 22-23 stopni? Moze powinnienem zostawić na dłużej?

W tym fermentorze nie widać oznak fermentacji. Jakbyś drożdży nie dodał. Jakie miałeś blg początkowe, a jakie teraz masz? 

Tak wygląda mój słój po fermentacji. Oblepiony drożdżami i dużo gęstwy na dnie.

 

IMG_20201113_205209.jpg

Link to comment
Share on other sites

Wygląda jakby drożdże w ogóle nie wystartowały. Na pierwszym zdjęciu zamiast piany jest kra, wiec pewnie infekcja bakteriami. Na drugim widać jakiś osad, ale równie dobrze może to być osad białkowy z przełomu, zlany razem z brzeczką do fermentora. Oznak fermentacji drożdżowej nie widać. Jak wygląda obecny ekstrakt i jaki był początkowy?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.