dziedzicpruski Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 czego mogę się spodziewać robiąc wita,na tych drożdżach ?. chciałem je kupić,zrobić ze 2 pszeniczne w stylu witbier (z pszenicą niesłodowaną) i ze 2 dedykowane. mam teraz w piwnicy temperaturę jakieś 16-17 C. z drożdżami do wita wolałbym się nie bawić przez je osławione lenistwo w tych temperaturach,a w domu jest za gorąco. a jeszcze jedno;jeżeli zrobiłbym jakieś ciemne na nich (więcej słodu karmelowego,bez palonego)),wyjdzie coś z tego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 czego mogę się spodziewać robiąc wita,na tych drożdżach ?. Zrobisz stylowe amerykańskie pszeniczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted August 11, 2010 Author Share Posted August 11, 2010 czego mogę się spodziewać robiąc wita' date='na tych drożdżach ?.[/quote']Zrobisz stylowe amerykańskie pszeniczne. to ono jest na pszenicy niesłodowanej ?,myślałem ,że to normalny zasyp ze słodów i jakieś drożdże bez goździków. a jak będzie z nieklarownością,utrzyma się trochę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 Dotychczas zrobiłem tylkojedno, z dużym udziałem płatków pszennych. Wyszło nieźle. Jest dość klarowne, opalizujące Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted August 11, 2010 Share Posted August 11, 2010 Tak jak mówi Coder, drożdże kolsch lub inne drożdże "aleowe" dadzą ci piwo pszenne amerykańskie, zupełnie inne w smaku niż belgijski wit albo bawarskie pszenne. Ja kiedyś uwarzyłem takiego "wita" (w poszukiwaniu klona na piwo Blue Moon) i pszenica niesłodowa dała mi smak siana, lub suchej trawy (niedobre). Musisz zamiast pszenicy niesłodowej użyć słodu pszennego. PS. Inne drożdże, które jak Kolsch też dobrze pracują w niższych temperaturach to Danstar Nottingham (to są suche drożdże). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted August 11, 2010 Author Share Posted August 11, 2010 Dotychczas zrobiłem tylkojedno, z dużym udziałem płatków pszennych. Wyszło nieźle. Jest dość klarowne, opalizujące a jak się zamiesza,to te drożdże nadają jakiś ciekawy smak ? to jeszcze się zastanowię, wolałbym dobre piwo niż jakiegoś niepewnego cudaka.jak do tej pory jeszcze nie zrobiłem stylowego piwa,zawsze coś muszę pokombinować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 a jak się zamiesza,to te drożdże nadają jakiś ciekawy smak ? to jeszcze się zastanowię, wolałbym dobre piwo niż jakiegoś niepewnego cudaka.jak do tej pory jeszcze nie zrobiłem stylowego piwa,zawsze coś muszę pokombinować. Nigdy nie mieszam drożdży, ich wpływ na smak jest zwykle ujemny, nawet w weizenach uważam to za jakieś dziwactwo. Jeżeli chcesz mieć pewność rezultatów, warz piwa w stylu. American Wheat to całkiem fajne piwo, spokojne, lekkie i przystępne nawet dla początkujących piwoszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 a jak się zamiesza' date='to te drożdże nadają jakiś ciekawy smak ? to jeszcze się zastanowię, wolałbym dobre piwo niż jakiegoś niepewnego cudaka.jak do tej pory jeszcze nie zrobiłem stylowego piwa,zawsze coś muszę pokombinować.[/quote'] Nigdy nie mieszam drożdży, ich wpływ na smak jest zwykle ujemny, nawet w weizenach uważam to za jakieś dziwactwo. Jeżeli chcesz mieć pewność rezultatów, warz piwa w stylu. American Wheat to całkiem fajne piwo, spokojne, lekkie i przystępne nawet dla początkujących piwoszy. to ja mam inne odczucia smakowe w pszenicznych,bez poderwanych drożdży jest jakieś takie puste,dla mnie drożdże w takim piwie to podstawa. Ja kiedyś uwarzyłem takiego "wita" (w poszukiwaniu klona na piwo Blue Moon) i pszenica niesłodowa dała mi smak siana, lub suchej trawy (niedobre). ja szukam smaku,a właściwie zapachu surowej pszenicy,czuć go przy żniwach (ściernisko,kurz zbożowy). te siano,czy trawę można też tak określić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Ja sobie myślę że, spokojnie można próbować robić witbiera na koelschach, w wyższych temperaturach fermentacji dadzą owocowe i cytrusowe nuty. Prawidłowo zrobione piwo będzie na pewno smaczne, mały dodatek kolendry i skórki cytrusowej przesądzi o charakterze stylu. Nie wierzę że, wspomniany smak siana i suchej trawy pochodzi z zastosowanych drożdży czy też w związku z zastosowaniem niesłodowanej pszenicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now