JanŁaski Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Czy jest możliwe fermentowanie 25 litrów brzeczki w 30litrowym wiadrze? Obawiam się, że przy takim rozmiarze warki, może ona chcieć "wyjść górą". Czy takie coś może mieć miejsce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Zależy jakie piwo, jakie drożdże. Zazwyczaj drożdże do piw pszenicznych i belgijskich, lubią tworzyć dużo piany i wychodzić na spacer. Jednak przy bardziej neutralnych drożdżach nie powinieneś mieć powodów do obaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanŁaski Posted November 28, 2020 Author Share Posted November 28, 2020 2 minuty temu, Wuuu napisał: Zależy jakie piwo, jakie drożdże. Zazwyczaj drożdże do piw pszenicznych i belgijskich, lubią tworzyć dużo piany i wychodzić na spacer. Jednak przy bardziej neutralnych drożdżach nie powinieneś mieć powodów do obaw. Wielkie dzięki. A jaki rozmiar fermentora byłby bezpieczny dla 25 l belgijskiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 (edited) 33l powinno być OK. Tylko, żeby nie było, to co napisałem nie jest regułą. Ostatnio robiłem Belgian Dubbla 26l w fermentorze GFa 30l na WLP545 - Belgian Strong Ale i nie wyszło górą. Jednak innym razem po dodaniu do 22,5l fermentującego Quadrupla, 250 gramów rozpuszczonego cukru kandyzowanego, wychodziło górą przez kilka godzin - drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity. A po dodaniu do fermentującego 25l IIPA, 0,5 kg cukru trzcinowego, nie wyszło - Wyeast 1056 American Ale. Ale zawsze bezpieczniej jak jest miejsce w fermentorze Edited November 28, 2020 by Wuuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now