Jump to content

Objętośc warki a objętość fermentora


Recommended Posts

Zależy jakie piwo, jakie drożdże. Zazwyczaj drożdże do piw pszenicznych i belgijskich, lubią tworzyć dużo piany i wychodzić na spacer. Jednak przy bardziej neutralnych drożdżach nie powinieneś mieć powodów do obaw.

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Wuuu napisał:

Zależy jakie piwo, jakie drożdże. Zazwyczaj drożdże do piw pszenicznych i belgijskich, lubią tworzyć dużo piany i wychodzić na spacer. Jednak przy bardziej neutralnych drożdżach nie powinieneś mieć powodów do obaw.

Wielkie dzięki. A jaki rozmiar fermentora byłby bezpieczny dla 25 l belgijskiego?

Link to comment
Share on other sites

33l powinno być OK. Tylko, żeby nie było, to co napisałem nie jest regułą. Ostatnio robiłem Belgian Dubbla 26l w fermentorze GFa 30l na WLP545 - Belgian Strong Ale i nie wyszło górą.

Jednak innym razem po dodaniu do 22,5l fermentującego Quadrupla, 250 gramów rozpuszczonego cukru kandyzowanego, wychodziło górą przez kilka godzin - drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity. A po dodaniu do fermentującego 25l IIPA,  0,5 kg cukru trzcinowego, nie wyszło - Wyeast 1056 American Ale.

 

Ale zawsze bezpieczniej jak jest miejsce w fermentorze :) 

 

 

Edited by Wuuu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.