Eselchen Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Cześć, szukam receptury na piwo, które będzie pijalne po 3 tygodniach (gazowanie w kegu). Na początku grudnia będę warzył i chce, żeby na święta się wyrobić. Nachmielone powinno być na ok. 15 IBU - jak dla amatorów piw koncernowych. Wiem, że najlepsze byłoby pszeniczne, ale niestety nie przepadam osobiście za nimi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Pytanie jakie masz drożdże. Jak masz w planach zakupy to się zainteresuj SDS'ami albo Kveikami. Sama receptura be kombinacji - słód pilzneński albo pale, ja bym sypnął jeszcze ze 3% płatków albo najjaśniejszego karmelu. Zacieranie w przedziale 66-68 i chmielenie to już sobie dorobisz do tego IBU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 American Wheat fermentowane kveikami. Szybkie drożdże i styl który sam w sobie nadaje się szybko do picia i te 15ibu też pasuje, chociaż ja nigdy nie zszedłem poniżej 20 w tym stylu i raczej nikt nie narzekał że gorzkie.Bo rozumiem że przez pszeniczne rozumiesz waizena, nie cokolwiek z pszenicą w zasypie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted November 28, 2020 Author Share Posted November 28, 2020 Nie posiadam żadnych drożdży. Myślałem nad US-05 i zrobić coś podobnego do Kolsch’a albo S-O4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 We Wrocławiu mogę na dniach cię uraczyć gęstwą z Hornindal kveik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Rób na kveikach w temperaturze pokojowej, będzie czysto i szybko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted November 28, 2020 Author Share Posted November 28, 2020 38 minut temu, koval_blazej napisał: Bo rozumiem że przez pszeniczne rozumiesz waizena, nie cokolwiek z pszenicą w zasypie? Tak, mam na myśli klasycznego waizena. Co do drożdży kevik, jaki profil piwa się uzyska w temperaturze 22 stopni? Nie chciałbym, żeby wyszło zbyt owocowe. Szczerze nigdy nie fermentowałam powyżej 16 stopni, choć zazwyczaj w niższych bo lubię profil lagerowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 4 minuty temu, Eselchen napisał: Tak, mam na myśli klasycznego waizena. Co do drożdży kevik, jaki profil piwa się uzyska w temperaturze 22 stopni? Nie chciałbym, żeby wyszło zbyt owocowe. Szczerze nigdy nie fermentowałam powyżej 16 stopni, choć zazwyczaj w niższych bo lubię profil lagerowy. Zależy, jakich kveików użyjesz - szczepów jest sporo i efekty są naprawdę różne. Czysty profil można uzyskać np. na Oslo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
groszeq Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 (edited) Ja bym też poszedł w kveiki. APA na kveikach jakakolwiek i bedzie git. Zrobiłem APA i na gęstwie po niej planowałem stout. Zwichnięta noga pokrzyżowała mi plany. Mi osobiście kveiki pasują do sesyjnych wersji piw, bo dają smaki sprawiające, że piwo sprawia wrażenie pełniejszego, niż jest. FM53 w 20 st dały mi czysty profil. To podsunęło mi pomysł, żeby zrobić fejk koelscha, zasyp i chmielenie koelsch, drożdze FM53. Powodzenia! Edited November 29, 2020 by groszeq Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted December 6, 2020 Author Share Posted December 6, 2020 Zdecydowałem się na kveik FM53. Mam jeszcze pytanie odnoście zasypu. Zawsze używałem 100% pilzneńskiego, ponieważ lubię bardzo jasne piwa. Tym razem chce coś zmienić, ale uzyskać również jasne piwo. Proszę więc o sprawdzenie receptury: *pale ale 2.5 kg *pszeniczny 0.5 kg (dla piany) *wiedeński 0.4 kg (może wywalić?) Zacieranie: *68 stopni -60 min *76 stopni i filtracja Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 Będzie lekka podbudowa słodowa, na pewno taka ilość nie zdominuje piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now