Jump to content

Szybkie piwo

Eselchen

Recommended Posts

Cześć, szukam receptury na piwo, które będzie pijalne po 3 tygodniach (gazowanie w kegu). Na początku grudnia będę warzył i chce, żeby na święta się wyrobić. Nachmielone powinno być na ok. 15 IBU - jak dla amatorów piw koncernowych. Wiem, że najlepsze byłoby pszeniczne, ale niestety nie przepadam osobiście za nimi. 

Pytanie jakie masz drożdże. Jak masz w planach zakupy to się zainteresuj SDS'ami albo Kveikami. Sama receptura be kombinacji - słód pilzneński albo pale, ja bym sypnął jeszcze ze 3% płatków albo najjaśniejszego karmelu. Zacieranie w przedziale 66-68 i chmielenie to już sobie dorobisz do tego IBU.

American Wheat fermentowane kveikami. Szybkie drożdże i styl który sam w sobie nadaje się szybko do picia i te 15ibu też pasuje, chociaż ja nigdy nie zszedłem poniżej 20 w tym stylu i raczej nikt nie narzekał że gorzkie.

Bo rozumiem że przez pszeniczne rozumiesz waizena, nie cokolwiek z pszenicą w zasypie?

38 minut temu, koval_blazej napisał:

Bo rozumiem że przez pszeniczne rozumiesz waizena, nie cokolwiek z pszenicą w zasypie?

Tak, mam na myśli klasycznego waizena.

Co do drożdży kevik, jaki profil piwa się uzyska w temperaturze 22 stopni? Nie chciałbym, żeby wyszło zbyt owocowe. Szczerze nigdy nie fermentowałam powyżej 16 stopni, choć zazwyczaj w niższych bo lubię profil lagerowy.

4 minuty temu, Eselchen napisał:

Tak, mam na myśli klasycznego waizena.

Co do drożdży kevik, jaki profil piwa się uzyska w temperaturze 22 stopni? Nie chciałbym, żeby wyszło zbyt owocowe. Szczerze nigdy nie fermentowałam powyżej 16 stopni, choć zazwyczaj w niższych bo lubię profil lagerowy.

Zależy, jakich kveików użyjesz - szczepów jest sporo i efekty są naprawdę różne. Czysty profil można uzyskać np. na Oslo.

Ja bym też poszedł w kveiki. APA na kveikach jakakolwiek i bedzie git. Zrobiłem APA i na gęstwie po niej planowałem stout.  Zwichnięta noga pokrzyżowała mi plany.

Mi osobiście kveiki pasują do sesyjnych wersji piw, bo dają smaki sprawiające, że piwo sprawia wrażenie pełniejszego, niż jest.

FM53 w 20 st dały mi czysty profil. To podsunęło mi pomysł, żeby zrobić fejk koelscha, zasyp i chmielenie koelsch, drożdze FM53.

Powodzenia!

Edited by groszeq

Zdecydowałem się na kveik FM53. Mam jeszcze pytanie odnoście zasypu. Zawsze używałem 100% pilzneńskiego, ponieważ lubię bardzo jasne piwa. Tym razem chce coś zmienić, ale uzyskać również jasne piwo. Proszę więc o sprawdzenie receptury:

*pale ale 2.5 kg

*pszeniczny 0.5 kg (dla piany)

*wiedeński 0.4 kg (może wywalić?)

Zacieranie:

*68 stopni -60 min
*76 stopni i filtracja