Wert969 Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Powitać kierowników. Próbuję uwarzyć witbier w ostatnim czasie, jednak spotkało mnie coś co mnie przerosło. Mianowicie po wstawieniu brzeczki na burzliwa (11brix) w środę około 17:00. Czw. i pt. burzliwa bardzo się rozkręciła, dzisiaj już praktycznie nic nie bulgocze (raz na 1-2h). I teraz klu całej sytuacji, po tym czasie z 11 brix spadło na 9brix. Piwo było przelane do dwóch osobnych pojemników, drożdże S-33. W obu pojemnikach to samo. Temperatura to 20 stopni. Nie ukrywam zdziwienia, wręcz bym powiedział, co to się stanęło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Mierzone refraktometrem, prawda? Stanęło się to, że kolega nie doczytał, że trzeba zrobić korektę pomiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Nie pomoże kupa sprzętu jak... nie zmienia to faktu że odfermentowanie mizerne. Nie używałem tych drożdży ale wg mnie poszły spać, co jest trochę zastanawiające przy temp. 20 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 To dopiero 3 dni, pewnie ze 2-2,5blg jeszcze dojedzą i będzie w normie. 20°C to temperatura fermentacji, czy otoczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wert969 Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Mierzone refraktometrem. Możliwe, że czegoś nie doczytałem ale korektę pomiaru wprowadza się przy obliczaniu zawartości alkoholu. Sam pomiar jest jeden do jednego. Teraz widzę, że temperatura pomieszczenia spadła do 17-18. Jest to temperatura otoczenia. Spróbuję przetargać je w cieplejsze miejsce. Pytanie czy opłaca się wrzucać kolejną paczkę drożdży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 20 minut temu, Wert969 napisał: Możliwe, że czegoś nie doczytałem Zanim wrzucisz drożdże, doczytaj Nie jest tak jak piszesz, to alkohol zaburza pomiar. Przeniesienie w cieplejsze miejse to dobry pomysł, byle nie z ciepłe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wert969 Posted November 29, 2020 Author Share Posted November 29, 2020 Tak do 20 stopni przeniosę. Pierwszy raz fementuje w słojach, próbkę pobrałem z wierzchu może to zaburzyło pomiar? Zmierzę jeszcze raz przy przelewaniu na cichą i dam znać. Dzięki za pomoc wszystkim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Godzinę temu, Wert969 napisał: korektę pomiaru wprowadza się przy obliczaniu zawartości alkoholu. Sam pomiar jest jeden do jednego Nie jest. Skala Brix i Plato jest prawie jeden do jednego. To prawda. Ale pomiar już nie jest. Po pierwsze, refraktometr jest skalowany na roztwór cukru w wodzie. Mierząc poziom cukru w brzeczce musimy wprowadzić pierwsza korektę. To generalnie w twoim problemie mało istotne. Bo różnica między zmierzonym Brix, a faktycznym na etapie brzeczki jest prawie pomijalna. Istotne zaś jest, wprowadzenie korekty pomiaru fermentującego piwa. Refraktometr pokazuje zawartość cukru w roztworze na zasadzie rozszczepienia światła. W fermentującym piwie światło rozszczepiane jest nie tylko przez cukier, ale też i alkohol, który z tego cukru powstal. Zatem pomiar refraktometrem jest zafałszowany i trzeba wprowadzić korektę. Dalej sobie sam doczytasz. tmk1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted November 30, 2020 Share Posted November 30, 2020 W dniu 29.11.2020 o 11:35, Kaniutek napisał: Refraktometr pokazuje zawartość cukru w roztworze na zasadzie rozszczepienia światła Ja bym obstawiał, że to załamanie światła Muchor and Kaniutek 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted November 30, 2020 Share Posted November 30, 2020 Tak masz rację Przejęzyczyłem się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wert969 Posted December 1, 2020 Author Share Posted December 1, 2020 Teorię z refraktometrem raczej chwilowo odpuściłem, z tego względu, że zawsze wskazywał w miarę prawidłowo (ostatnie 4 warki) i nie za bardzo mam w tej chwili jak to sprawdzić. Przyjąłem metodę bełtania słoja. Raz dziennie nim zakręcę aby unioslo drożdże. Wczoraj nawet na wieczór zaczęły znowu bulgotać i utrzymało się to do rana. Dzisiaj znowu zakręciłem. Przy zlewaniu na cichą sprawdzę balingometrem i refraktometrem to będzie jakieś porównanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wert969 Posted December 1, 2020 Author Share Posted December 1, 2020 (edited) Aaa i najważniejsze, czy jest jakiś limit w kreceniu słoja ?? Czy powinienem zaprzestać tej czynności? Edited December 1, 2020 by Wert969 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wert969 Posted December 8, 2020 Author Share Posted December 8, 2020 Przelewanie na cichą za mną. Zmierzyłem balingometrem wyszło mi 5 blg, dodatkowo zmierzyłem refraktometrem, nadal zatrzymane na 9blg. Sprawdziłem organoleptycznie i czuć %, piwo nie jest słodkie więc jest ok. Zrobiłem też próbę jodową, wyszła na jasno, bez ciemnych zabarwień. Jeżeli ktoś miałby podobny przypadek, to w moim wypadku pomogło zabełtanie ferentorem raz dziennie, tak przez 3-4 dni i wstawienie do trochę cieplejszej temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 25 minut temu, Wert969 napisał: Przelewanie na cichą za mną. Zmierzyłem balingometrem wyszło mi 5 blg, dodatkowo zmierzyłem refraktometrem, nadal zatrzymane na 9blg. Sprawdziłem organoleptycznie i czuć %, piwo nie jest słodkie więc jest ok. Zrobiłem też próbę jodową, wyszła na jasno, bez ciemnych zabarwień. Jeżeli ktoś miałby podobny przypadek, to w moim wypadku pomogło zabełtanie ferentorem raz dziennie, tak przez 3-4 dni i wstawienie do trochę cieplejszej temperatury. Czyli refraktometr od początku podawał poprawnie i drożdże nic nie dojadły. Po przeliczeniu to jest 5,6°blg, taka różnica z balingomierzem to raczej błąd odczytu i niedokładność przyrządów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 43 minuty temu, Wert969 napisał: Zmierzyłem balingometrem wyszło mi 5 blg, dodatkowo zmierzyłem refraktometrem, nadal zatrzymane na 9blg A wystarczyło "teorię z refraktometrem" potraktować praktycznie. sihox 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 48 minut temu, Wert969 napisał: Zrobiłem też próbę jodową, wyszła na jasno, bez ciemnych zabarwień. Ale kiedy ją robiłeś? Z postu wynika, że podczas przelewania na cichą a nie jest to zwyczajna praktyka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wert969 Posted December 9, 2020 Author Share Posted December 9, 2020 Rzeczywiście refraktometr najprawdopodobniej zawiódł. Ciężko było w to uwierzyć z tego względu, że na innych warkach nie było problemu i dodatkowo miałem dwa osobne słoje i na obu to samo. Być może rzeczywiście te Drożdż safbrew s-33 to powodują. Przy następnej warce porównam z innymi drożdżami. Co do próby jodowej, gdzieś wyczytałem, że można ją zrobić jak fermentacja stanęła, czy nie ma skrobi. Jednak i tak polecam w takich niepewnych wypadkach kręcić słojem i do trochę cieplejszej temperatury wstawić. Po takich operacjach drożdże zaczynały pracować na jakieś 8-9h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 17 minut temu, Wert969 napisał: Rzeczywiście refraktometr najprawdopodobniej zawiódł. Ciężko było w to uwierzyć z tego względu, że na innych warkach nie było problemu i dodatkowo miałem dwa osobne słoje i na obu to samo. Być może rzeczywiście te Drożdż safbrew s-33 to powodują. Przy następnej warce porównam z innymi drożdżami. Co do próby jodowej, gdzieś wyczytałem, że można ją zrobić jak fermentacja stanęła, czy nie ma skrobi. Jednak i tak polecam w takich niepewnych wypadkach kręcić słojem i do trochę cieplejszej temperatury wstawić. Po takich operacjach drożdże zaczynały pracować na jakieś 8-9h. Nie zawiódł tylko nie potrafisz go używać Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 13 godzin temu, Wert969 napisał: Zmierzyłem balingometrem wyszło mi 5 blg, dodatkowo zmierzyłem refraktometrem, nadal zatrzymane na 9blg. Refraktometr pokazuje prawie dokładnie tyle samo po przeliczeniu co balingomierz. Refraktometr jest w skali brix, a nie ballinga. 13 godzin temu, punix napisał: Po przeliczeniu to jest 5,6°blg, 32 minuty temu, Wert969 napisał: Rzeczywiście refraktometr najprawdopodobniej zawiódł. Nie zawiódł. Koledzy podpowiedzieli Ci jak używać refraktometru po/w trakcie fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 25 minut temu, anatom napisał: Koledzy podpowiedzieli W dniu 29.11.2020 o 10:07, Wert969 napisał: ale korektę pomiaru wprowadza się przy obliczaniu zawartości alkoholu W dniu 1.12.2020 o 19:38, Wert969 napisał: Teorię z refraktometrem raczej chwilowo odpuściłem No cóż, na siłę nikogo nie przekonasz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 1 godzinę temu, Wert969 napisał: Rzeczywiście refraktometr najprawdopodobniej zawiódł. Nie zawiódł. Działa prawidłowo. Zignorowałeś sugestie, zeby nauczyć sie go używać. Dlatego łowisz ryby w mętnej wodzie. 1 godzinę temu, Wert969 napisał: Jednak i tak polecam w takich niepewnych wypadkach kręcić słojem i do trochę cieplejszej temperatury wstawić. Po takich operacjach drożdże zaczynały pracować na jakieś 8-9h. Ja bym był sceptyczny do tej metody. Piwo po podniesieniu temperatury i zamieszaniu zaczęło się odgazowywać. To raczej na pewno nie było wznowienie fermentacji. Fermentacja skończyła sie dużo wczesniej. Teraz, sypiąc cukier na refermentację potrzebujesz go więcej, żeby osiągnąć zakładany poziom nagazowania. Ale nie wiem, czy jest sens o tym pisac, bo moze znowu zignorujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 Czym wy liczycie, że 9brix z 11 daje wam 5.6? bo mi wychodzi 7.4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 (edited) https://wiki.piwo.org/Refraktometr https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer Edited December 9, 2020 by Kaniutek Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 Brewersfriend - 7.4, brewness - 7.5 i komu tu teraz wierzyć ? Ja zawsze używałem brewersfriend i wydawało mi się, że wyniki zgadzały się z balingomierzem (rzadko porównywałem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 33 minuty temu, koval_blazej napisał: Brewersfriend - 7.4, brewness - 7.5 i komu tu teraz wierzyć ? Ja zawsze używałem brewersfriend i wydawało mi się, że wyniki zgadzały się z balingomierzem (rzadko porównywałem) Wg mnie najlepiej używać cały czas tego samego kalkulatora - nawet, jeśli wyniki nie są idealne, to przynajmniej wiemy, jakie standardowo wychodzą wartości dla naszych piw i łatwiej wychwycić jakąś anomalię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now