zgoda Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 (edited) Rzekomo do warzenia piwa. Proszę. http://www.banzaj.pl/Maszyna-Piwosza-zestaw-do-samodzielnego-warzenia-piwa-w-domu-3410.html Cytat który mnie rozłożył: Do Maszyny Piwosza dodajesz Mieszankę Piwną, wodę i drożdże. Czekasz 7-10 dni, a po tym czasie delektujesz się wyjątkowym smakiem własnego piwka. I jeszcze "przepis", od którego zrobiło mi się słabo. http://www.tipy.pl/artykul_1939,jak-zrobic-piwo-domowe.html Krok 9: Do każdej butelki wsyp 2 łyżeczki cukru. To jest przepis na domowe granaty. Edited August 12, 2010 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmalkow Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Do każdej butelki wsyp 2 łyżeczki cukru. To jest przepis na domowe granaty. Nie. Skrzynka granatów z zawleczkami nie jest groźna (chyba że na nogę upadnie). To raczej jest przepis na miny pułapki z niestabilnym zapalnikiem. W sam raz dla piwnego terrorysty samobójcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Chyba najgorszym cud-przepisem jest ten Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować. itd itd itd Niestety z 3-4 maile w miesiącu dostaję, dlaczego to nie wyszło etc Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 12, 2010 Author Share Posted August 12, 2010 Kilkanaście (może ze 20?) lat temu sam znalazłem ten przepis w jakiejś papierowej książce. Moja mama wtedy kategorycznie zabroniła mi robić takie piwo, rzekomo ze względu na smród podczas słodowania jęczmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted August 12, 2010 Share Posted August 12, 2010 Chyba najgorszym cud-przepisem jest ten Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napęcznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na około 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować. itd itd itd Niestety z 3-4 maile w miesiącu dostaję, dlaczego to nie wyszło etc spotkałem się z takim przepisem w starej książce wg mnie jest to w miarę poprawny przepis na wyprodukowanie czegoś na wzór piwa. Bo tu jest opisane w kilku krokach słodowanie i zacieranie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now