Jump to content

Rozcieńczanie gotowego piwa wodą

Recommended Posts

Czy ktoś z was spotkał się z rozcieńczaniem piwa wodą. Wiadomo dawniej podobno dolewali do beczek wodę aby litrażu nadrobić. A teraz takie upały przydało by się dużo płynów pić a ta woda taka bez smaku.. I tak wpadłem na pomysł żeby tak sobie np. Koźlaka rozcieńczyć wodą i zrobić go takim napojem piwnym na upalne dni. Dokładniej mi chodzi alby zmniejszyć % żeby więcej można było wypić. Dodatkowo mam pytanie czy kupażowanie piw domowych ma sens i czy ktoś je miesza z was?

Ale kiedy Ty chcesz tej wody dodać? Przed rozlewem, po rozlewie?

Tak naprawdę HGB stosuje się, żeby zwiększyć wydajność. W innym wypadku nie ma to uzasadnienia. A już rozcieńczanie Koźlaka, to raczej słaby pomysł.

Lepiej ale już dawno je wypiłem. I tak się zastanawiam że może i to ma jakiś sens ale czy użyć gazowanej czy nie? No rozcieńczyć w kuflu.

A nie, takie coś, to porażka. :lol:

Jeśli już to można zrobić rezane, czyli pół kufla mocnego ciemnego i pół kufla jasnego lekkiego.

Lepiej ale już dawno je wypiłem. I tak się zastanawiam że może i to ma jakiś sens ale czy użyć gazowanej czy nie? No rozcieńczyć w kuflu.

A nie' date=' takie coś, to porażka. :lol:

Jeśli już to można zrobić [i']rezane[/i], czyli pół kufla mocnego ciemnego i pół kufla jasnego lekkiego.

Może i też pomysł takiego koźlaka zmieszać z tanimi ala piweczkami z promocji.

trzeba po prostu myśleć perspektywicznie i napełniać piwnicę zanim się wypróżni :) ja teraz mam koło 100 litrów na fermentacji i staram się utrzymywać ten poziom...

Zabezpieczenie jak na wojnę. :lol:

to zabezpieczenie na wypadek jakbym zostawił piwnicę na czas wyjazdu niezabezpieczoną, gdy tylko pojawi się u mnie dobre jasne piwo, znika bez mojego udziału w zaskakująco szybkim tempie...

fabians - dziwne te twoje pomysły. Jak chcesz mieć takiego sikacza z Biedronki to zrób. Prosty sposób - wlej koźlaka do wiadra dolej połowę wiadra wody i już masz czego pragniesz. Tylko się zastanawiam po co Ty warzysz domowe piwo?

Luty, marzec, kwiecień warzyłem lekkie piwa na lato. Kwiecień, maj i początek czerwca mocne z myślą o jesieni i początku warzenia jesienno-zimowego. A dolewanie wody? Nie praktykowałem i wydaje się trochę poronione.

fabians ja nigdy nie rozcieńczałem gotowego piwa bo to chyba i poroniony pomysł, ale robię często na upały właśnie takie lekkie piwka 8-10 °Blg fajnie się to pije a w czapkę nie wali. A kupażuję piwa raczej z konieczności na przykład w przypadku przechmielenia

trzeba po prostu myśleć perspektywicznie i napełniać piwnicę zanim się wypróżni :) ja teraz mam koło 100 litrów na fermentacji i staram się utrzymywać ten poziom...

A no zapomniałem o staropolskim przysłowiu!

"apetyt rośnie w miarę jedzenia" :lol:

trzeba po prostu myśleć perspektywicznie i napełniać piwnicę zanim się wypróżni :lol: ja teraz mam koło 100 litrów na fermentacji i staram się utrzymywać ten poziom...

A no zapomniałem o staropolskim przysłowiu!

"apetyt rośnie w miarę jedzenia" :)

Czy to chodzi o Twój apetyt?

Bo w końcu Ty chcesz otrzymać ileś hl piwa z jednej małej warki.

Ja tez juz jestem w potrzebie. Zostala moze jedna skrzynka piwa "do wypicia". Oprocz tego Dubbel i jakies ciezkie portery. Czas chyba zapelnic puste butelki. Niestety w najchlodniejszym pomieszczeniu mam teraz 22C, wiec musze chyba wystartowac od Saison'a lub innego Witbier'a. Mam nadzieje, ze lato sie juz konczy :lol:

Ja tez juz jestem w potrzebie. Zostala moze jedna skrzynka piwa "do wypicia". Oprocz tego Dubbel i jakies ciezkie portery. Czas chyba zapelnic puste butelki. Niestety w najchlodniejszym pomieszczeniu mam teraz 22C, wiec musze chyba wystartowac od Saison'a lub innego Witbier'a. Mam nadzieje, ze lato sie juz konczy

idealna temperatura na saisona on potrzebuje ciepła :lol: