kalamara Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 Witajcie Zastanawiam sie nad kotłem do zacierania ale im wiecej czytam tym wiekszy mętlik mam w głowie Garnek mialby mi służyc tylko do zacierania ziarna na whisky a nie warzenia piwa. Zacierałbym ziarno niesłodowane a wiec dochodzi jeszcze etap upłynniania czyli podgrzewania do temp 80-90stopni co w przypadku słodu mozna pominąc. Czy w takim wypadku nie przypali mi sie to wszystko? Co mozna by zastosowac zeby tego uniknąc? Worek do zacierania? Zacierałbym jednorazowo 6-7kg słodu Jaki kocioł byłby dobry do 1500zl Dzieki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 Najlepiej jakiś keg, grzałki, mieszadło, fałszywe dno do filtracji i prosty sterownik temperatury i mieszadłaWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 I w budżecie się zmieścisz spokojnieWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalamara Posted December 19, 2020 Author Share Posted December 19, 2020 Dobra sprawa z tym urządzeniem ale nie mam ani zdolnosci ani narzędzi, czasu ani nikogo kto mógłby takie cos zbudowac, chyba ze ktos tu na forum wykonuje takie rzeczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 Ja robię ostatnio Kolega@Marozba chwalił się w swoim poście jak to wygląda;) Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalamara Posted December 19, 2020 Author Share Posted December 19, 2020 Jaka kwota gotowego urządzenia? Mozna zobaczyc jakies zdjecia, wymiary? Interesowalby mnie raczej keg 30l z tego względu ze bede wszystko zacieral w nieduzej lazience w bloku ? i mozliwosci przechowywania takze mam ograniczone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 19, 2020 Share Posted December 19, 2020 Ale zacier fermentować normalnie będziesz w fermentorze? Kwota zależy od tego co chcesz mieć to może na priv piszWysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now