Szagi Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 Witam, Wpierw tło fabularne: Pierwsze zacieranie 5kg PA + płatki owsiane w 68 stopniach z różnymi perypetiami po drodze Fermentacja - drożdże Verdant IPA - zadane w 20 stopniach i chyba tutaj zabalowały za bardzo i podniosły sobie same temperaturę. W efekcie zapach owocowy nawet spoko ale smak taki alkoholowy. Stwierdziłem że skoro nie ma zakażenia to przeleję na Cichą - odfermentowanie 2 z 12 więc nisko zeszły i nadal coś tam sobie bulkają. Stoi to w 21 stopniach teraz i planuję tak do świąt potrzymać żeby mieć pewność że odfermentowało wszystko. Jako że nie wiążę już z tym piwem super nadziei przeznaczam go sobie na test Tzn planuję nachmielić go Sorachi Ace - 50g - naczytałem się że niespecjalny i nie szkoda mi go - a może jakoś to poprawi sytuacje. Chciałbym przy okazji przeprowadzić cały ten proces poprawnie i tu rodzi się pytanie jak to zorganizować: - chmiel wrzucić na 3 dni w woreczku przegotowanym następnie cold crush 2 dni - wliczone w te 3 dni które chmiel przebywa w wiadrze czy dodatkowe 2 dni? A może worek z chmielem wyłowić po 3 dniach i wtedy wstawić na balkon do schłodzenia? - kalkulatory pytają o temperaturę piwa podczas liczenia surowca do refermentacji podaje się temperature z cold crush - bliską zeru czy tą w jakiej będzie refermentowało?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 Worek musi być ciężki aby nie pływał po powierzchni.50g nawet nie poczujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 Dałbym na jeden dzień w temperaturze pokojowej i 2 dni cold crash - powinno spokojnie wystarczyć, możesz zostawić aż do rozlewu. Pomimo dodania chmielu w worku z dużym prawdopodobieństwem nieco pyłu dostanie się do piwa, także pamiętaj o dobrym odfiltrowaniu przed rozlewem. Ilość surowca do refermentacji - podajesz, w lekkim przybliżeniu, najwyższą temperaturę, w której piwo fermentowało, bądź temperaturę, w której był dojadane jakieś resztki - w tym wypadku przyjąłbym obecne 21°C. Cold crash nie zmienia zbyt wiele w kwestii rozpuszczonego CO2, a temperatura refermentacji jest tu nieistotna (co najwyżej wpływa na czas, w którym się piwo nagazuje w butelkach). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 (edited) 9 godzin temu, Szagi napisał: - chmiel wrzucić na 3 dni w woreczku przegotowanym następnie cold crush 2 dni - wliczone w te 3 dni które chmiel przebywa w wiadrze czy dodatkowe 2 dni? A może worek z chmielem wyłowić po 3 dniach i wtedy wstawić na balkon do schłodzenia? Tak i tak będzie ok. Dochodzą jeszcze takie niuanse jak temperatura tego chmielenia przed cold crashem. Ale generalnie 1-3 dni w pokojowej lub trochę niższej i 2 dni cold crasha będzie w porządku. Worek możesz w sumie wyłowić jeśli nie spowoduje to niehigienicznego grzebania w fermentorze. Albo w ogóle chmielić luzem. 9 godzin temu, Szagi napisał: - kalkulatory pytają o temperaturę piwa podczas liczenia surowca do refermentacji podaje się temperature z cold crush - bliską zeru czy tą w jakiej będzie refermentowało?? Najwyższą temperaturę podczas fermentacji. A jeśli chodzi o sam Sorachi Ace, to nie powiedziałbym, że jest niespecjalny, ale to jest mega specyficzny chmiel z gatunku love or hate, mało ludzi jest pomiędzy Połączenie aromatu kokosa i kopru nie należy do typowych. Edited December 21, 2020 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted December 25, 2020 Author Share Posted December 25, 2020 Jeszcze wpadł mi w ręce środek klarujacy mangrowe Jack. Zastanawiam się czy nie wrzucić luzem tego chmielu na 2-3 dni i 24h przed butelkowaniem nie dodać tego środka. On chyba działa jak żelatyna trochę - ma ktoś z tym doświadczenie czy pozwoli skupić chmiel na dnie ? Raz już chmielilem na zimno luzem i wtedy chmiel mi nie chciał opaść ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanJaqb Posted December 26, 2020 Share Posted December 26, 2020 Tak czy inaczej masz konieczność filtrowania, więc woreczek jak chcesz to daj zatrzyma większe części. Ja bym go nie łowił, żeby nie grzebać w wiadrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted December 26, 2020 Author Share Posted December 26, 2020 Tak też zrobiłem, wygotowałem worek razem z dwoma kieliszkami (pustymi! :P) wsypałem do jeszcze ciepłego granulat i wrzuciłem do wiadra. Przed rozlewem zastosuję oczywiście skarpetę wygotowaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now