Jump to content

Fermentacja "Cicha" + Chmielenie na zimno + Cold crush


Szagi

Recommended Posts

Witam,

 

Wpierw tło fabularne:
Pierwsze zacieranie 5kg PA + płatki owsiane w 68 stopniach z różnymi perypetiami po drodze :D

Fermentacja - drożdże Verdant IPA - zadane w 20 stopniach i chyba tutaj zabalowały za bardzo i podniosły sobie same temperaturę.

 

W efekcie zapach owocowy nawet spoko ale smak taki alkoholowy.

 

Stwierdziłem że skoro nie ma zakażenia to przeleję na Cichą - odfermentowanie 2 z 12 więc nisko zeszły i nadal coś tam sobie bulkają.

Stoi to w 21 stopniach teraz i planuję tak do świąt potrzymać żeby mieć pewność że odfermentowało wszystko.

 

Jako że nie wiążę już z tym piwem super nadziei przeznaczam go sobie na test :D

 

Tzn planuję nachmielić go Sorachi Ace - 50g - naczytałem się że niespecjalny i nie szkoda mi go - a może jakoś to poprawi sytuacje.

Chciałbym przy okazji przeprowadzić cały ten proces poprawnie i tu rodzi się pytanie jak to zorganizować:

 

 

- chmiel wrzucić na 3 dni w woreczku przegotowanym następnie cold crush 2 dni - wliczone w te 3 dni które chmiel przebywa w wiadrze czy dodatkowe 2 dni?

A może worek z chmielem wyłowić po 3 dniach i wtedy wstawić na balkon do schłodzenia?

- kalkulatory pytają o temperaturę piwa podczas liczenia surowca do refermentacji podaje się temperature z cold crush - bliską zeru czy tą w jakiej będzie refermentowało??

 

Link to comment
Share on other sites

Dałbym na jeden dzień w temperaturze pokojowej i 2 dni cold crash - powinno spokojnie wystarczyć, możesz zostawić aż do rozlewu.

Pomimo dodania chmielu w worku z dużym prawdopodobieństwem nieco pyłu dostanie się do piwa, także pamiętaj o dobrym odfiltrowaniu przed rozlewem.

Ilość surowca do refermentacji - podajesz, w lekkim przybliżeniu, najwyższą temperaturę, w której piwo fermentowało, bądź temperaturę, w której był dojadane jakieś resztki - w tym wypadku przyjąłbym obecne 21°C. Cold crash nie zmienia zbyt wiele w kwestii rozpuszczonego CO2, a temperatura refermentacji jest tu nieistotna (co najwyżej wpływa na czas, w którym się piwo nagazuje w butelkach).

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Szagi napisał:

- chmiel wrzucić na 3 dni w woreczku przegotowanym następnie cold crush 2 dni - wliczone w te 3 dni które chmiel przebywa w wiadrze czy dodatkowe 2 dni?

A może worek z chmielem wyłowić po 3 dniach i wtedy wstawić na balkon do schłodzenia?

Tak i tak będzie ok. Dochodzą jeszcze takie niuanse jak temperatura tego chmielenia przed cold crashem. Ale generalnie 1-3 dni w pokojowej lub trochę niższej i 2 dni cold crasha będzie w porządku. Worek możesz w sumie wyłowić jeśli nie spowoduje to niehigienicznego grzebania w fermentorze. Albo w ogóle chmielić luzem. 

9 godzin temu, Szagi napisał:

- kalkulatory pytają o temperaturę piwa podczas liczenia surowca do refermentacji podaje się temperature z cold crush - bliską zeru czy tą w jakiej będzie refermentowało??

Najwyższą temperaturę podczas fermentacji. 

 

A jeśli chodzi o sam Sorachi Ace, to nie powiedziałbym, że jest niespecjalny, ale to jest mega specyficzny chmiel z gatunku love or hate, mało ludzi jest pomiędzy :D Połączenie aromatu kokosa i kopru nie należy do typowych. 

 

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Jeszcze wpadł mi w ręce środek klarujacy mangrowe Jack.

Zastanawiam się czy nie wrzucić luzem tego chmielu na 2-3 dni i 24h przed butelkowaniem nie dodać tego środka.

 

On chyba działa jak żelatyna trochę - ma ktoś z tym doświadczenie czy pozwoli skupić chmiel na dnie ?

 

Raz już chmielilem na zimno luzem i wtedy chmiel mi nie chciał opaść ?

Link to comment
Share on other sites

Tak też zrobiłem, wygotowałem worek razem z dwoma kieliszkami (pustymi! :P) wsypałem do jeszcze ciepłego granulat i wrzuciłem do wiadra.

Przed rozlewem zastosuję oczywiście skarpetę wygotowaną.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.