Jump to content

Eksperyment i niewielka piana


Recommended Posts

To moja druga warka. Składniki słód jasny 4kg , karmelowy 0,5kg , chmiel aroma. 30g , goryczkowy 30g , drożdże Propagator górna fermentacja i dodatkowo 15 ziaren kardamonu dodana do chmielenia. Wszystko robione tak samo jak pierwsza warka czyli tradycyjne Pale Ale. Pierwsze wyszło super niestety to z kardamonem ma słabą pianę reszta czyli smak ,nagazowanie i inne parametry są ok. Czy dodatek kardamonu może powodować tak nikłą pianę? Jeszcze muszę dopisać że zastosowałem środek do klarowania piwa. :P

Edited by nikhil
Link to comment
Share on other sites

Cześć :P

Mam rozumieć że warki różnią się pomiędzy sobą obecnością kardamonu? Napisz jeszcze ile piwo trzymasz w butelkach, niektóre moje piwa miały porządna piane dopiero po jakimś czasie od butelkowania.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem niedawno Pale'a z podobnego zasypu plus 0,5 kg cukru. Wyszło 17 °Blg, do refermentacji użyłem 100 g glukozy. Po 2,5 miesiąca leżakowania nagazowanie zerowe chociaż w smaku pyszne.

Link to comment
Share on other sites

Piwo trzymam w butelkach około miesiąca. Myślę że to wystarczy. Wyczytałem że kardamon ma około 10% tłuszczu może to jest przyczyna małej piany. Piwo ma bardzo ciekawy smak i chciałbym zrobić za jakiś czas następną warkę z tą przyprawą dlatego może zmienię drożdże lub coś innego aby piwo było jeszcze lepsze. Po za tym kardamon ma właściwości zdrowotne, działa na układ trawienny przeciw nowotworowo dobry jest także na reumatyzm. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.