nikhil Posted August 14, 2010 Share Posted August 14, 2010 (edited) To moja druga warka. Składniki słód jasny 4kg , karmelowy 0,5kg , chmiel aroma. 30g , goryczkowy 30g , drożdże Propagator górna fermentacja i dodatkowo 15 ziaren kardamonu dodana do chmielenia. Wszystko robione tak samo jak pierwsza warka czyli tradycyjne Pale Ale. Pierwsze wyszło super niestety to z kardamonem ma słabą pianę reszta czyli smak ,nagazowanie i inne parametry są ok. Czy dodatek kardamonu może powodować tak nikłą pianę? Jeszcze muszę dopisać że zastosowałem środek do klarowania piwa. Edited August 14, 2010 by nikhil Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Cześć Mam rozumieć że warki różnią się pomiędzy sobą obecnością kardamonu? Napisz jeszcze ile piwo trzymasz w butelkach, niektóre moje piwa miały porządna piane dopiero po jakimś czasie od butelkowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barą Posted August 15, 2010 Share Posted August 15, 2010 Robiłem niedawno Pale'a z podobnego zasypu plus 0,5 kg cukru. Wyszło 17 °Blg, do refermentacji użyłem 100 g glukozy. Po 2,5 miesiąca leżakowania nagazowanie zerowe chociaż w smaku pyszne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikhil Posted August 15, 2010 Author Share Posted August 15, 2010 Piwo trzymam w butelkach około miesiąca. Myślę że to wystarczy. Wyczytałem że kardamon ma około 10% tłuszczu może to jest przyczyna małej piany. Piwo ma bardzo ciekawy smak i chciałbym zrobić za jakiś czas następną warkę z tą przyprawą dlatego może zmienię drożdże lub coś innego aby piwo było jeszcze lepsze. Po za tym kardamon ma właściwości zdrowotne, działa na układ trawienny przeciw nowotworowo dobry jest także na reumatyzm. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now