Jump to content

Sterownik od Malinowego - kilka pytań

Recommended Posts

Witam szczęśliwych posiadaczy sterownika od Grzegorza Maliny.?

Mam do Was kilka pytań:

1. Czy wpisujecie moc grzałek Waszych kotłów ? 

( jest to chyba w zakładce PID)  na samym dole: grzałka 1( tutaj mam wpisane 1000 W)  , i grzałka 2  ( brak wpisu ) 

Rozumiem że powinienem tam wpisać odpowiednio moce dwóch grzałek jakie posiadam, bo pewno sterowanie mocą od tego w jakiś sposób zależy. 

Czy jeśli zostawię jak jest to sterownik nie będzie włączał drugiej grzałki ? 

2. Na płytce sterownika są dwa kołki ( takie jak do zworki komputerowej opisane +, - ) a sterownik jaki mi Grzegorz przysłał jest z zasilaczem 5V  - czy mogę tam podpiąć gniazdo USB ( do ew ładowania telefonu ? Nie uwalę/przeciążę zasilacza 

3. Re resecie wi-fi ( mam na myśli zwarcie na chwilę przewodu sygnałowego i masy czujnika nr 1 - ( patrz instrukcja ) Sterownik rozgłasza własną sieć ( AP ) i moge się z nim łączyć przez adres 192.168.4.1 ale w ustawieniach wi-fi "pamięta" wybraną przeze mnie wcześniej moją własną sieć do której się podłączałem oraz ustawienia adresu IP ( wpisałem stały adres IP - żeby nie szukać sterownika w sieci )  - Czy "TAK MA BYĆ" czy świadczy to o jakimś nieskutecznym resecie wifi ? Jeszcze to będę testował, ale wolę zapytać zanim zacznę używać sterownika do pierwszej warki.

@yoshko idź przejrzyj resztę forum, może znajdziesz więcej tematów gdzie będziesz mógł nawoływać do swoich racji ?

Co do samych pytań, to lepiej byłoby jednak pisać w temacie poświęconym temu sterownikowi, tak aby w przyszłości ktoś mógł to łatwiej znaleźć i mógł czerpać z podanych rozwiązań (bo chyba po części po to są fora ?

Edited by Hary86

2 godziny temu, yoshko napisał:

Teraz taka "moda", że pytania do sprzedawcy zadaje się przez forum publiczne.

Może w sumie i dobrze. Informacja będzie dostępna na forum i kolejni potrzebujący nie będą zwracać gitary sprzedawcy. 

16 godzin temu, Jarzyn_waleczny napisał:

Nie prościej Grzesia zapytać?

Z tego co pamiętam to Grzesiu zawsze frontem do klienta.

Oczywiście że pytałem - ale Grzesiu "zapracowany" więc przestałem go nękać

14 godzin temu, Hary86 napisał:

@yoshko idź przejrzyj resztę forum, może znajdziesz więcej tematów gdzie będziesz mógł nawoływać do swoich racji ?

Co do samych pytań, to lepiej byłoby jednak pisać w temacie poświęconym temu sterownikowi, tak aby w przyszłości ktoś mógł to łatwiej znaleźć i mógł czerpać z podanych rozwiązań (bo chyba po części po to są fora ?

Dla mnie to piaskownica - a jak widać "pomoc przyszła"  - faktycznie sądziłem że fora są po to żeby sobie nawzajem pomagać ( czasem komuś podpowiedzieć żeby nie popełniał "moich błędów" - ale jak na razie oprócz komentarzy nie uzyskałem odpowiedzi, więc może lepiej że zostanie to w piaskownicy   ?

Edited by St@chu

W dniu 29.01.2021 o 23:22, zielony07 napisał:

To zwarcie kasuje nastawy z wyjątkiem sieciowych. O ile dobrze pamiętam.

Chodź to już parę lat i nic się nie dzieje.

Dziękuję za odpowiedź. - czyli jest OK

Mam nadzieję że u mnie będzie podobnie