Fab Parznice Posted February 1, 2021 Share Posted February 1, 2021 Szybkie pytanie. Czy mogę dezynfekować soda kaustyczna emaliowany gar zacierny i chłodnice miedziana? Czy nie wystąpi niepożądana reakcja Link to comment Share on other sites More sharing options...
tkaczu Posted February 1, 2021 Share Posted February 1, 2021 Możesz śmialo dezynfekować nic się nie stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 1, 2021 Share Posted February 1, 2021 Po co dezynfekować gar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 1, 2021 Share Posted February 1, 2021 Gotowanie w garze samo z siebie dezynfekuje. Ja niczego nie dezynfekuję, dopiero od momentu studzenia brzeczki, wszystko jest płukane w piro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted February 1, 2021 Share Posted February 1, 2021 Dezynfekcja w NaOH to słaby pomysł. I tak trzeba wypłukać w kwaśnym, bo jak soda przejdzie do piwa to zdaje się, że mogą powstawać mydlane posmaki. Dodam tylko, że jeśli chodzi o emalię i sodę kaustyczną to zdarzało mi się myć gar tym środkiem, ale bardzo rzadko. Z tego co kojarzę to generalnie emalia koroduje w kontakcie z roztworami NaOH. Jednak w tej chwili większe zniszczenia emalii w moim garze pochodzą z mechanicznego mycia. Miedzi raczej nie należy myć w zasadach, jeśli pokryje się kolorowymi związkami to wtedy należy umyć w roztworze kwasku cytrynowego. W innym wypadku wymyje się w brzecce, a te kolorowe związki są podobno toksyczne. Miedź z czasem pokrywa się tlenkami, które powodują, że ciemnieje, ale nie są mocno toksyczne i nawet wypłukanie długo nieużywanej miedzianej chłodnicy w brzecce nie spowodowało, że zatrułem się piwem. Raz mi się zdarzyło zapomnieć o przepłukaniu w kwasku po kilku miesiącach nieużywania chłodnicy. Te informacje to rzeczy, które dawno temu sprawdzałem i teraz nie przytoczę konkretnych źródeł tych informacji. Też nie wiem czy coś nie pomieszałem. Są to w tej chwili bardziej zasady, którymi się kieruję przy zabawie emalią, miedzią i sodą kaustyczną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 1, 2021 Share Posted February 1, 2021 W sumie pytanie jest o dezynfekcję, nie o mycie. Mycie, myciem, wiadomo musi być wszystko czyste i zadbane, a jeśli chodzi o dezynfekcję, to nie prościej kupić wszędzie dostępny pirosiarczyn potasu, albo sodu, zwłaszcza że po nich nie trzeba płukać wodą. Osobiście wolę potas, bo soda zostawia nieraz białe ślady jak wyschnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 1, 2021 Share Posted February 1, 2021 NaOH jest świetne na przypalony gar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 3, 2021 Share Posted February 3, 2021 Przy okazji, w tej tabeli jest sporo przydatnych informacji https://www.tubes-international.pl/informacje-techniczne/tabela-odpornosci-chemicznej-dla-materialow-koncowek-i-zlaczy/ Gdzieś na ich stronie jest też tabela dla węży. Mi to bardzo dużo rozjaśniło. Lipa and yoshko 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now