Jump to content

Szybkie piwo

pawwlo

Recommended Posts

Pszeniczne.

Dokładnie. Najszybsze na drożdżach suchych. Nagazowanie i pijalność po tygodniu. Na płynnych (z mych skromnych obserwacji) bez fermentacji cichej nagazowane również po tygodniu, z fermentacją cichą trwa to dłużej.

Domyślam się, że gdzieś jest taki przepis, ale poproszę chociaż o wskazanie tych miejsc!

A jeśli chodzi o piwa górnej fermentacji? Przeniczniaki to chyba fermentacja dolna?

Edited by pawwlo

Ja zrobiłem tak

HEFE-WEIZEN

Zasyp:

pszeniczny jasny 2,2kg

pilzneński 2,0 kg

carapils 0,15 kg

zakwaszający 0,1 kg

Zacieranie:

44C - 20 minut

64C - 40 minut

72C - 20 minut

Chmielenie: 60 minut

15g Lubelski (granulat) 10 minuta

10g Lubelski (granulat) na 10 minut przed końcem

Uzyskałem 23 L 13°Blg

Fermentacja WB-06

lub ciemna pszeniczka

Dunkel Weizen

Zasyp:

- pilzneński 2,0 kg

- pszeniczny jasny 2,0 kg

- czekoladowy 0,25kg

- caraaroma 0,3kg

Zacieranie:

- słód pszeniczny do 20l wody o temp 44°C i przerwa 30'

- dodałem słod pilzneński oraz caraaroma

dekokcja

- z gara odebrałem 12 l rzadkiego

- gęste: 65°C przerwa 1h

- do wrzenia gotuje 20'

- oddaje rzadkie przerwa 68°C przerwa 20'

- 72°, przerwa 30'

-dodałem czekoladowy do 78° i do filtracji

Chmielenie: 70 minut

- 30g Lubelskiego (granulat) w 10'

?10 g Marynka (granulat) w 10'

Fermentacja:

Otrzymałam 25l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg.

Zadane gęstwą WB-06

Podpiwek szybko się robi i szybko jest gotowy do picia.

Nie lepiej poczekać aż piwo poleżakuje, dojrzeje?

p.s.

dodam przysłowie, mądrość ludową ;)

"Gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"

Edited by Franekkkk

Podpiwek szybko się robi i szybko jest gotowy do picia.

Nie lepiej poczekać aż piwo poleżakuje, dojrzeje?

p.s.

dodam przysłowie, mądrość ludową ;)

"Gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"

Przy piwowarach domowych to dopiero diabeł ma ubaw :rolleyes:

Chyba już zdecydowałem jakie będzie 1 piwo z zacierania...

ciekawe czy kolega pawwlo w ogóle pił kiedyś pszeniczne piwo, bo tak wszyscy polecają, on zrobi a później dostanie odruchu wymiotnego i skończy się przygoda

Albo czy pił piwo domowe. Sąsiedzi po moim mieli sraczkę, a mnie to jakoś omija. ;) Pewnie dlatego, że nie piję drożdży.

ciekawe czy kolega pawwlo w ogóle pił kiedyś pszeniczne piwo, bo tak wszyscy polecają, on zrobi a później dostanie odruchu wymiotnego i skończy się przygoda

Wszystkim wielkie dzięki za odzew, szczególnie kol. apolloks. Pierwsze pszeniczne piłem 27 lat temu ale jeszcze nigdy domowej roboty. Zabieram się więc do roboty! /będzie to moja 34 warka!/

• 2 weeks later...
...Albo czy pił piwo domowe. Sąsiedzi po moim mieli sraczkę, a mnie to jakoś omija. :D Pewnie dlatego, że nie piję drożdży.

Napisz - błagam - jak to zrobiłeś. Do mnie przychodzi brat i znajomi i bomblują wszystko co mam :o jescze trochę i zacznę chować :)

...Albo czy pił piwo domowe. Sąsiedzi po moim mieli sraczkę' date=' a mnie to jakoś omija. :D Pewnie dlatego, że nie piję drożdży.[/quote']

Napisz - błagam - jak to zrobiłeś. Do mnie przychodzi brat i znajomi i bomblują wszystko co mam :o jescze trochę i zacznę chować :)

Pewnie wstrząsnęli i wypili drożdże. Może następnym razem zrób im jakąś piwną niespodziankę, dodaj laksigenu czy czegoś?

• 1 month later...

zadzwonił do mnie znajomy i poprosił o warkę zleconą, tylko... na połowę listopada. Jest miesiąc i to już niecały, co można zrobić??

Myślę że pszenica, ale nie mam drożdży, mógłbym skoczyć do sklepu i kupić WB-06, ale będe dziś zlewał piwo na S-33, mam też US-05.

Mam sporo słodu pilzeńskiego, czy może coś podobnego do koelscha się udać na szybko?? Ewentualnie niewędzony grodzisz :);)

Generalnie nie chodzi o nic stylowego, raczej coś co smakowałoby statystycznemu kowalskiemu

PS mam też saszetkę S-04 oraz mnogość słodów ciemniejszych (wiedeński, monachijski, czy różne karmelowe) ale te raczej nie będą przydatne, bo potrzebują dłuższego leżakowania z tego co wiem.

Edited by Mimazy

Mam sporo słodu pilzeńskiego, czy może coś podobnego do koelscha się udać na szybko?? Ewentualnie niewędzony grodzisz :);)

Koelsch na S-33 smakował mi tydzień po rozlewie, później było coraz lepiej, jak masz słód monachijski to możesz też zrobić coś "altowatego", po tygodniu, dwóch w butelkach powinno być oki.

Nad tym właśnie myślę- 2 tygodnie burzliwej i do butelek- wtedy będzie prawie 3 tygodnie...

tak czy siak po drożdże skoczę do sklepu, bo i chmielu nie mam, mam za to przyprawy typu kolendra czy curacao, wszelkie kuchenne że o jałowcu, piołunie czy bobrku nie wspomnę. Ale znów sądze że wszelkie przyprawy muszą się ułożyć dłużej.

Mam sporo słodu pilzeńskiego' date=' czy może coś podobnego do koelscha się udać na szybko?? Ewentualnie niewędzony grodzisz :);)[/quote']

Koelsch na S-33 smakował mi tydzień po rozlewie, później było coraz lepiej, jak masz słód monachijski to możesz też zrobić coś "altowatego", po tygodniu, dwóch w butelkach powinno być oki.

04.10. /ma więc dziś niecałe trzy tygodnie!/ uwarzyłem takie piwo: monachijski 3,5 kg, cara hel 0,5 kg, Marynka 30g, East kent gld. 15g i dwie łyżeczki mchu. Drożdże chyba S-04 /niestety nie zapisałem/. Dziś jest już wystarczająco nagazowane, prawie całkowicie klarowne, w smaku, moim zdaniem przyzwoite i oczywiście z dnia na dzień coraz smaczniejsze. Polecam!

Edited by pawwlo