Jump to content

Przechowywanie startera

Recommended Posts

Cześć, w środę wieczorem 3.02 nastawiłem starter, który się kręcił do soboty. Miałem awarie kociołka i warzenie musiałem odstawić. Czy starter może poleżeć w lodowce 5-6 dni? Zlać płyn znad drożdży? Drożdże to FM41.

Edited by Eselchen

Niech leży w lodowce ile tam musi leżeć, przed warzeniem, tak ze 2 dni wyjmij je z lodówki, niech spokojnie się zagrzeja do temperatury pokojowej, zdekantuj brzeczkę i dodaj świeżej brzeczki, np 10blg i kręć na nowo. Ja bym tak zrobił.

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o generalne zasady to ta bym jednak wylał piwo (to już takie zielone piwo) od razu znad drożdży,  przemył je gotowaną wodą, RO lub destylowaną ze 2 razy i przełożył do słoika,  lekko zamknął i do lodówki. W takiej postaci można przechowywać tygodniami.  Drożdże powinny być w lepszej kondycji i łatwo wyczuć gdy coś jest nie tak. Przy takim sposobie przechowywania nie musisz się martwić o zepsucie (choć czasem się zdarza) i czas nie nagli. Później oczywiście starter od nowa na świeżej brzeczce. 

Ale gdy faktycznie masz warzyć za 5 dni to sposób @Robert87 też może być.

Jeśli robiłeś starter z całej paczki drożdży płynnych lub suchych to na 12 litrów, drożdży będzie wystarczająco dużo.  Powinny ruszyć spokojnie.

Wyciągnij drożdże wcześniej a po uwarzeniu i schłodzeniu brzeczki odbierz z pół litra i dodaj do drożdży i z godzinę pokręć na mieszadle.