Eselchen Posted February 7, 2021 Share Posted February 7, 2021 (edited) Cześć, w środę wieczorem 3.02 nastawiłem starter, który się kręcił do soboty. Miałem awarie kociołka i warzenie musiałem odstawić. Czy starter może poleżeć w lodowce 5-6 dni? Zlać płyn znad drożdży? Drożdże to FM41. Edited February 7, 2021 by Eselchen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted February 7, 2021 Share Posted February 7, 2021 Niech leży w lodowce ile tam musi leżeć, przed warzeniem, tak ze 2 dni wyjmij je z lodówki, niech spokojnie się zagrzeja do temperatury pokojowej, zdekantuj brzeczkę i dodaj świeżej brzeczki, np 10blg i kręć na nowo. Ja bym tak zrobił.Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 7, 2021 Share Posted February 7, 2021 Jeśli chodzi o generalne zasady to ta bym jednak wylał piwo (to już takie zielone piwo) od razu znad drożdży, przemył je gotowaną wodą, RO lub destylowaną ze 2 razy i przełożył do słoika, lekko zamknął i do lodówki. W takiej postaci można przechowywać tygodniami. Drożdże powinny być w lepszej kondycji i łatwo wyczuć gdy coś jest nie tak. Przy takim sposobie przechowywania nie musisz się martwić o zepsucie (choć czasem się zdarza) i czas nie nagli. Później oczywiście starter od nowa na świeżej brzeczce. Ale gdy faktycznie masz warzyć za 5 dni to sposób @Robert87 też może być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eselchen Posted February 7, 2021 Author Share Posted February 7, 2021 A bez kręcenia na nowo drożdże nie ruszą? Nie mam już ekstraktu słodowego i musiałbym go specjalnie zamawiać. Warka będzie 10-12 litrowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted February 7, 2021 Share Posted February 7, 2021 Jeśli robiłeś starter z całej paczki drożdży płynnych lub suchych to na 12 litrów, drożdży będzie wystarczająco dużo. Powinny ruszyć spokojnie. Wyciągnij drożdże wcześniej a po uwarzeniu i schłodzeniu brzeczki odbierz z pół litra i dodaj do drożdży i z godzinę pokręć na mieszadle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted February 8, 2021 Share Posted February 8, 2021 Przy okazji po odstaniu startera w lodówce możesz zlać przerobioną brzeczkę, więc jest jakiś niewielki plus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now